TW
7

A Mallorca tenim, probablement, la relació més elevada entre habitants, territori i infraestructures de l'estil d'hospitals, teatres, piscines climatitzades, poliesportius i auditoris. El resultat és el que no cal tenir molta imaginació per suposar. Despesa pública elevadíssima per mantenir unes infraestructures excessives. Segurament molta gent no ho sap, però mantenir climatitzada una piscina grossa -d'aquelles que se'n diuen olímpiques- costa més de 1.000 euros per dia. Multipliqui's per un any i pel nombre d'aquest tipus de luxes asiàtics que tenim infrautilitzats a Mallorca i en resultarà una despesa enorme. Quelcom que a qualsevol regió normal senzillament no s'ha fet mai perquè és una tudadissa. Però aquí dreta, esquerra i nacionalisme s'han dedicat a dilapidar els nostres doblers perquè ells, els polítics, consideren que nosaltres som així. Talment m'ho va dir el passat mandat una responsable política amb alt càrrec del Consell, que no és del PSOE ni d'UM: "Els mallorquins som així i està bé que tothom reclami per al seu poble el que troba que ha de tenir".

Com que els mallorquins som així com som, idò tenim piscines climatitzades arreu. I si només fossin piscines... També batem els rècords de butaques teatrals buides. No passa res. Tot poble, per poca població que tengui, ha de tenir, per poc que s'apreciï el senyor batle, un teatre que hagi costat molts de doblers construir-lo, que costi bastant de mantenir-lo -si és possible amb almanco mitja dotzena de funcionaris adscrits per sempre més- i naturalment ha d'estar buit quasi tot l'any perquè no hi ha població, ni capacitat de programació, per atreure una quantitat significativa d'espectadors. El mateix passa amb auditoris, poliesportius i etcètera. O amb hospitals, que quan li expliques a qualcú de la Península que aquí per a una població d'uns 800.000 habitants tenim 4 hospitals públics en un radi de manco de 30 quilòmetres, idò al·lucinen en colors.

Durant dècades els nostres polítics -locals, insulars i regionals- han estat gastant a poalades sense fi els doblers públics -els nostres doblers- en suposats serveis que són un pou sense fons i un atemptat al principi d'interès general. M'ho reconeixia un responsable -un altre- del Consell, durant el passat mandat: que, sense exagerar, seria més barat per a la butxaca pública pagar a les persones que volguessin anar al teatre-piscina-auditori un taxi que els recollís a porta de ca seva, els s'endugués al servei que volguessin, els recollís quan acabassin i els tornàs a cases que no mantenir la burrada de despesa que hem d'aguantar ara.

I en el cim de la piràmide dels desbarats tan mallorquins -com les carreteres de Munar, diríem- hi trobam el metro que, com deia ahir aquest diari, és un desastre des de tot punt de vista social. Però hi hagué un polític, en Matas, que el volgué fort i no et moguis i au ja el tenim: ens el podem menjar amb patates. Ens podem menjar el metro i afegir-hi els teatres buits, les piscines climatitzades a 1.000 euros per dia, els auditoris amb teranyines, etc.

Ara estam en temps de penúries -i qui sap quan en sortirem- i tots els polítics parlen d'estrènyer el cinturó, gastar manco, llevar càrrecs -ho diuen, almanco-... però ni un s'atreveix a començar tancant el metro, piscines, poliesportius... i resta de caríssimes i inutilíssimes barrabassades que hem fet durant dècades perquè... som així.