TW
2

Ha transcendit que Pedro Rotger, Fernandito Gilet i Mateu Isern han rebut en audiència el Círculo Balear, entorn del qual gravitarà, probablement, bona part de la cultura institucional els quatre propers anys. És tan sols una suposició; tanmateix amb fonament, perquè cal pensar que les recepcions han consistit en quelcom més que una encaixada de mans. Parlem clar: si el Pepé pretén valencianitzar les Illes Balears, el Círculo és l'instrument més eficaç, atès que té experiència amb bretolades de carrer com la manifestació en defensa de la piscina de Pedro Jota ("por la libertad y la convivencia", en deien) i manté relacions amb la gent de Coalición Valenciana, que capitaneja Juan García Sentrandreu, un exfalangista partidari de l'acció directa. De què parlaren els representants institucionals i els del Círculo Balear? Aplanaren el terreny per portar a terme futures col·laboracions...?

Lamentablement no s'ha emès cap comunicat. Però entitats culturals, amb una trajectòria reconeguda al servei del país, han expressat el seu malestar perquè les mateixes institucions els han donat hora de visita per no sé quan. No cal dir que molts de ciutadans del carrer també ens sentim indignats -no pel fet de no haver estat rebuts, que no hem demanat cita ni en demanarem mai-, sinó perquè considerem que els senyors Rotger, Gilet i Isern han fet una passa més enllà d'allò que permet el decòrum. Els representants institucionals representen tot un poble, si més no en teoria, encara que la teoria quasi mai s'ajusta a la realitat. Pedro Rotger, en concret, presideix el Parlament, que és l'organisme suprem de representació democràtica de les Illes Balears. I Gilet i Isern, l'un com a regidor de Cultura i l'altre com a batle, són les dues cares més visibles d'una ciutat que, per infinitat de motius, ha d'aspirar a ésser paradigma de la modernitat, del bon gust, del pensament i de les arts.

Aleshores, quin dret tenen aquests servidors públics a rebre en audiència un grupuscle cultural que no és reconegut ni per en Marrameu Torracastanyes? Transcric un paràgraf qualsevol de la web del Círculo: "Ja que ses institucions oficiales no respecten es nostro patrimoni lingüístic, es Círcol Balear, comença així aqueix projecte obert a tots aquests ciutadans e instituciones interesats amb estudiar i protegir ses nostres modalidats insulars, lo que siempre hem anomenat: Mallorquí, a Mallorca; Menorquí, a Menorca; Eivissenc, a Eivissa, i pagès a Formentera. Una denominació que ha d'esser oficial quand comprobam s'actual ineficàcia que hei ha baix sa denominació de modalidats insulars des català como demostra sa progresiva catalanisació i per tant, pèrdua de sa nostra identidat".

Després de llegir aquesta borratxera verbal, insisteixo en la pregunta que he formulat més amunt: poden, els càrrecs institucionals, rebre en audiència una entitat que fa burla de l'ortografia de la llengua catalana i, per afegitó, del poble que la parla? Èticament, l'audiència és reprovable i dubto que judicialment no sigui condemnable. En tot cas, no estaria de més que les entitats culturals que esperen torn per a ésser rebudes a Cort i al Parlament anul·lessin la cita convinguda fins que el Pepé corregís la seva política lingüística. I, per descomptat, l'oposició d'ambdues institucions no ha d'esperar ni un dia més a passar comptes per unes preses de contacte que, lluny d'ésser l'expressió del parer plural de la societat, són un insult a la intel·ligència i a la dignitat de tots plegats.