Desunió i capelletes
Un dels motius que expliquen la fortalesa del Partit Popular és la unió. La unió en un doble sentit. Primer de tot, en el sentit d'acollir dins el seu interior una enorme diversitat de sensibilitats ideològiques, sempre s'ha dit, des del centre a l'extrema dreta, des de persones que se senten més balears que espanyoles a persones que se senten únicament espanyoles, per utilitzar una terminologia més neutra. En un segon sentit, aquesta unió es concreta en el fet que en la immensa majoria de casos els agreujats personalment o els discrepants amb algunes línies polítiques no abandonen la barca i continuen fidels a la seva opció. A la resta de partits i, en general, els ressentits castiguen el seu referent ideològic bé abstenint-se o bé votant l'alternativa que pugui fer més mal als que consideren que els han fallat. Aquest esperit de revenja, aquesta espècie d'autoodi, aquesta exigència de lleialtat, no té els mateixos nivells, ni les mateixes magnituds als populars que a la resta.
És un tòpic dir que no hi ha res pitjor que una brega familiar. També és un tòpic dir que hi ha rivals, enemics i companys de partit. Dos tòpics que només ens assenyalen com es poden enverinar les relacions entre persones molt afins. El que resulta cridaner és que en un cas, el dels convervadors, el vincle i sentiment de grup es mantengui tot i la disputa i, en canvi, a la resta de casos, no quedi ni vincle ni sentiment de grup sinó odi, un odi molt més intens que qualsevol vincle o sentiment i, sobretot, un odi de tendències autodestructives. Molts de pics, quan sent o llegesc alguns comentaris, qued astorat de l'acumulació d'odi que hi ha en alguns entorns socials.
Dins el mallorquinisme era un clàssic afirmar que hi havia un esperit de capelletes. És a dir, de divisió, de segregació, un esperit en què la mínima espurna d'antipatia personal o discrepància estratègica dóna lloc a una nova organització i a una nova escissió. Aquesta incapacitat de posar els interessos generals per damunt de les fílies i fòbies, damunt els personalismes, damunt les incomprensions i les desavinences puntuals, és una incapacitat que no som capaços de mesurar amb exactitud el mal que fa al país i el temps que manlleva per dedicar-ho a allò principal. Aquesta no és una societat generosa. La generositat brilla per la seva absència. Aquí tothom mira la branca, la seva branca, real o imaginària, i pocs, molt pocs, miren el bosc, el conjunt del país.
Recuperem el símil de la família. Perquè si és vera allò que dèiem de les bregues, també ho és que molt sovint les famílies tanquen files amb els seus, que es protegeixen mútuament, que tot i les possibles equivocacions no abandonen els seus, que precisament quan les coses van més malament és quan més s'ha d'estar al seu costat. Parafrasejant Lakoff. Aquesta és un poc la filosofia que es nota dins els guanyadors de les passades eleccions: han resistit la pèrdua de totes les institucions el 2007, s'han barallat, ho han passat malament, han tengut problemes de lideratge, han fet un procés que a molts dels seus els agradava i a d'altres no, tanmateix, han perseverat i, units, han triomfat. I aquesta és la filosofia que manca a la resta.
Alguns consideraran que tot això són beneitures. Jo en canvi estic convençut que si no canviam de perspectiva o de paradigma, si no abandonam aquesta tendència d'odi i ressentiment que torna molt més important que la causa i les idees, serà molt difícil fer ombra als que sí saben actuar des d'aquesta metodologia.
També a Opinió
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- El Triatló de Portocolom amaga el català
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
En es si del PP també hi ha hagut segregacions, com sa de Nova Alternativa a Sant Josep, que ha impedit que el PP en recuperàs sa batlia, o, encara més notable, sa Lliga Regionalista d'en Jaume Font. Jo crec que allò que passa és que hi ha una poderosíssima maquinària propagandística, sustentada pes gran capital, d'aquesta de martellejar es votant potencial amb propaganda electoral i d'acompanyar es votants, normalment gent major, amb es sobre tancat a votar i que no pot ser contrarestada més que amb un programa perseverant que no siga boicotejat per aquells que, en teoria, estan en es mateix costat que tu
És ben cert que sa culpa ès ben lletja i ningú la vol. Un poc d'autocrítica no estaria gens malament. I respecte a les persones que estimam aquesta terra també. Per favor!!!!!!!!!!!
Molt bé, Melià! Molt bé, Xesca! Sepeyo, realment et creus que una majoria absoluta es pot fraguar sobre la suposada "por als empresaris"? Va, home!
Me pareix desencertat donar la culpa a les famoses "capelletes". De "capelletes" n'hi ha pertot. El problema no és aquest, el problema és que un percentatge altíssim d'habitants de les Balears se senten espanyols i prou. I això no és cap capelleta. Mentre doneu la culpa a les "capelletes", no entrareu mai a fons en la vertadera qüestió. Per cert, també és fals allò de les "capelletes" de l'esquerra; en aquest cas cal parlar ras i curt de llei electoral injusta. Pareix mentida que un tòpìc tan tòpic, el de les "capelletes", s'hagi ficat tant dins les ments més lúcides (?) del país.
Ara resultarà que la culpa la tenen els qui avisaren que el desastre arribaria qualque dia. El mal anomenat sector crític d'UM no era una capelleta, la tercera via tampoc..., i he entes bé el fer pinya, això devia ser per quan en M. Nadal va arribar a la presidencia amb els suports de qualque convergent, inici de tots els mals de UM. Tot això ens planteja qüestions per a reflexionar: CxI és una escisió d'UM?, La responsablitat del fracàs electoral cau sempre sobre l'electorat o sobre els responsables polítics?..o militància? La meritocracia ha estat uns dels pilars estructurals del Mallorquinisme polític o el servilisme? Pens que si volem trobar la resposta hem de fer una profunda reflexió i sincerar-nos amb nosaltres mateixos i no responsabilitzar el desastre a escisions que si més no, si aquestes s'han produït es per que qualque cosa no ha funcionat en el si de la direcció.
Es pot dir més alt però no més clar.
i la por, la por al poder dels empresaris del PP, és el què uneix la gent de dretes, estan atemorits de discrepar, tard o oprest els passaran factura.
Un 10 d'article. L'energia perduda a les capelletes, desenvolupant odis, és energia que no es dedica a fer feina en el projecte que se suposa que es comparteix en bona part.