TW
6

Tal com era previst, la dispersió del vot (al Parlament) va ser enorme, en les passades eleccions autonòmiques. Amb el resultat que, també, era previsible, i s'havia anunciat: el beneficiari únic seria, i ho ha estat, el PP. Hi ha una relació directa entre l'enorme collita conservadora d'escons i el regal que l'esquerra i el nacionalisme li ha fet.
A Formentera, on guanya l'esquerra, només hi ha hagut un 5% de vot sense representació. A Eivissa comença l'espectacle: dels 1.218 sufragis (2,9%) que quedaren sense escons fa quatre anys es passa als 6.473 (15,3%). Un salt que explica tant per què el PP obté el regal del vuitè escó -directament imputable a les bregues de l'esquerra- com, també, el fet que Eivissa pel Canvi (4,99%) ni tan sols arribant al 5% hauria tengut representació. A Menorca el festival segueix la mateixa tònica que a la Pitiüsa major, si bé és cert que amb no tanta intensitat festiva suïcida, tot i que déu n'hi do: dels 2.693 vots (7,2%) sense representació de 2007 es passa als 5.130 (13,3%). Quasi es duplica, i això és poc, comparat amb les altres illes grans. La suma d'Esquerra Unida, del centrisme i d'Els Verds explica més del 60% d'aquesta xifra. El diferencial amb relació a fa quatre anys dóna l'explicació del vuitè escó del PP. Novament, idò, l'esquerra i el nacionalisme, pel cas menorquí, es mostren extremadament generosos amb el PP.

Si l'espectacle eivissenc i el festival menorquí, per a recaptar escons per al PP, són d'allò més entendridorament generosos, què es pot dir de la generositat sense fi de l'esquerra i el nacionalisme mallorquí? No hi ha paraules.
Fa quatre anys només 5.804 vots (1,7%) quedaren sense representació. Enguany, atenció, han estat 55.326 (16,2%). El gruix de la generositat esquerrana i autoctonista va a compte de: Lliga (12.294, 3,7%), Convergència (11.907, 3.6%), Esquerra Unida (9.613, 2,9%), UPyD (7.310, 2,2%) i ERC (5.317, 1,6%). I dins aquest gruix la part més important és la que aporta la suma de Convergència-EU-ERC, que són els partits que el 2007 tenien escons i que ara els seus vots (27.224, 8%) no serveixen per tenir-ne, la qual cosa vol dir que afavoreixen directament el PP, partit que obté almanco un escó gràcies a aquest regal. Dos, segurament, si se li suma l'aportació de Lliga-UPyD.

Per altre costat, si en lloc de mantenir el 5% per obtenir representació s'hagués reformat la Llei electoral (l'Estatut no impedeix el canvi) per rebaixar el tall al 3%, és pertinent deduir que o Lliga (3,7%), o Convergència (3,6%), o fins i tot EU a Mallorca (2,9%) i sobretot a Menorca (4,1%), o qui sap si tots quatre alhora, podrien haver assolit alguns escons, qualcun del qual podria haver estat a costa del PP.

Que si s'hagués presentat el mateix nombre de candidatures progressistes i nacionalistes-regionalistes que el 2007 (una d'esquerra a Eivissa en lloc de tres, tres a Menorca en lloc de quatre i tres a Mallorca en lloc de sis) i s'hagués rebaixat el tall del 5% al 3%, no vol dir això que s'hauria inexorablement evitat la majoria absoluta del PP? Idò no, és ver que no es pot assegurar tal cosa, perquè al cap i a la fi això és com allò de si na Maria no tengués pits seria en Mariano. Però com a mínim són dades per a anàlisis electorals teòriques que, en vistes al futur, podrien ser racionalment objecte de debat a dins i entre alguns partits. Que el PP no passi ànsia, emperò: és impossible que passi.