Tal com era previst, la dispersió del vot (al Parlament) va ser enorme, en les passades eleccions autonòmiques. Amb el resultat que, també, era previsible, i s'havia anunciat: el beneficiari únic seria, i ho ha estat, el PP. Hi ha una relació directa entre l'enorme collita conservadora d'escons i el regal que l'esquerra i el nacionalisme li ha fet.
A Formentera, on guanya l'esquerra, només hi ha hagut un 5% de vot sense representació. A Eivissa comença l'espectacle: dels 1.218 sufragis (2,9%) que quedaren sense escons fa quatre anys es passa als 6.473 (15,3%). Un salt que explica tant per què el PP obté el regal del vuitè escó -directament imputable a les bregues de l'esquerra- com, també, el fet que Eivissa pel Canvi (4,99%) ni tan sols arribant al 5% hauria tengut representació. A Menorca el festival segueix la mateixa tònica que a la Pitiüsa major, si bé és cert que amb no tanta intensitat festiva suïcida, tot i que déu n'hi do: dels 2.693 vots (7,2%) sense representació de 2007 es passa als 5.130 (13,3%). Quasi es duplica, i això és poc, comparat amb les altres illes grans. La suma d'Esquerra Unida, del centrisme i d'Els Verds explica més del 60% d'aquesta xifra. El diferencial amb relació a fa quatre anys dóna l'explicació del vuitè escó del PP. Novament, idò, l'esquerra i el nacionalisme, pel cas menorquí, es mostren extremadament generosos amb el PP.
Si l'espectacle eivissenc i el festival menorquí, per a recaptar escons per al PP, són d'allò més entendridorament generosos, què es pot dir de la generositat sense fi de l'esquerra i el nacionalisme mallorquí? No hi ha paraules.
Fa quatre anys només 5.804 vots (1,7%) quedaren sense representació. Enguany, atenció, han estat 55.326 (16,2%). El gruix de la generositat esquerrana i autoctonista va a compte de: Lliga (12.294, 3,7%), Convergència (11.907, 3.6%), Esquerra Unida (9.613, 2,9%), UPyD (7.310, 2,2%) i ERC (5.317, 1,6%). I dins aquest gruix la part més important és la que aporta la suma de Convergència-EU-ERC, que són els partits que el 2007 tenien escons i que ara els seus vots (27.224, 8%) no serveixen per tenir-ne, la qual cosa vol dir que afavoreixen directament el PP, partit que obté almanco un escó gràcies a aquest regal. Dos, segurament, si se li suma l'aportació de Lliga-UPyD.
Per altre costat, si en lloc de mantenir el 5% per obtenir representació s'hagués reformat la Llei electoral (l'Estatut no impedeix el canvi) per rebaixar el tall al 3%, és pertinent deduir que o Lliga (3,7%), o Convergència (3,6%), o fins i tot EU a Mallorca (2,9%) i sobretot a Menorca (4,1%), o qui sap si tots quatre alhora, podrien haver assolit alguns escons, qualcun del qual podria haver estat a costa del PP.
Que si s'hagués presentat el mateix nombre de candidatures progressistes i nacionalistes-regionalistes que el 2007 (una d'esquerra a Eivissa en lloc de tres, tres a Menorca en lloc de quatre i tres a Mallorca en lloc de sis) i s'hagués rebaixat el tall del 5% al 3%, no vol dir això que s'hauria inexorablement evitat la majoria absoluta del PP? Idò no, és ver que no es pot assegurar tal cosa, perquè al cap i a la fi això és com allò de si na Maria no tengués pits seria en Mariano. Però com a mínim són dades per a anàlisis electorals teòriques que, en vistes al futur, podrien ser racionalment objecte de debat a dins i entre alguns partits. Que el PP no passi ànsia, emperò: és impossible que passi.
La dispersió del vot i el 5%
03/06/11 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No basta amb concórrer junts a una coalició si després hi ha profundes divergències. De què serveix coalligar-se amb el PSOE si aquest partit en molts afers, quasi en tots, es troba més a prop del PP que des qui són a sa seua esquerra? M'agradaria veure si aquest partit continua coalligat en govern a Gent per Formentera durant tota sa legislatura. Són es moviments socials (extraparlamentaris, que no antidemocràtics), de totes maneres, es qui han de marcar sa pauta
Publicades les balances fiscals i vist l'evident gir espanyolista del PP, sense dubte, aquests havien d'esser per força, els millors resultats aconseguits pel centre dreta illenc, fins fa poc, representat per UM. La manera d'impedir-ho, una descomunal fiança judicial al partit (estrena total) que el fes desaparèixer, i per si de cas, la creació d'un partit pseudo-PPib de similars característiques a UM, que per suposat no hi volgués pactar. Per contra, el PP, amb casos de corrupció per donar i vendre, a més d'esser els autèntics subministradors dels doblers que els quatre xoriços d'UM s'embutxacaren, si que si pot presentar, amb tots els honors, amb tots els doblers públics corresponents pel finançament de la seva campanya, espais de televisió oficials i no sé quans canals de televisió 24H del seu caire, amb una treva en la informació dels seus casos de corrupció i l'evident acarnissament dels d'UM durant tota la campanya, fins i tot per aquest diari. Amb la mala gestió econòmica de la crisi per part del PSOEib-..., els resultats eren més que cantats. Tot plegat, un autèntic oi. Les eleccions autonòmiques 2011 a les Illes Balears, les ha guanyades Madrid i sense tocar voreres. La pregunta hauria d'esser: d'haver ajusticiat al PP en la messura que s'ha ajusticiat a UM, quins governants tendríem ara?
Els romans deien: divide et impera.
Aquesta anàlisi és d'allò més significativa. Mentre el PP aconsegueixi tenir els partits nacionalistes dividits i sense cap pacte de principis, se'n sortirà amb la seva. Ja ho deia Descartes, "Divideix i guanyaràs". Esper que aquells que se sentin identificats amb aquestes anàlisis en sàpiguen treure conclusions.
M'agraden les anàlisis, tan lúcides sempre, que el sr. Payeres fa després de cada consulta electoral. Jo som una d'aquelles que com que ha votat un partit que no ha tengut representació al parlament ha contribuït, segons aquesta anàlisi, a engrossir el nombre de diputats del PP. Vaig anar a votar amb la il·lusió de tenir diputats i regidors que poguesssin defensar el meu pensament sobre qüestions essencials que afecten el meu país. Si finalment els meus votats no hi poden ser per raons òbvies, m'és igual que sigui PP o PSOE el beneficiat,ja que al final en les "seves" qüestions essencials ambdos partits s'entenen molt bé i sempre van d'acord ilògicament en contra dels que pensen com jo. Davant l'evidència, doncs benvingut sigui el PP, li desitj èxit i sobretot que ens deixi viure tranquils. Si no, ja ho sap tendrà la gent al carrer. Recordem que tots els avenços en qüestions lingüístiques han estat aprovats quan governava el PP, em costa creure que un determinat partit es posi en contra de les lleis que ell mateix va aprovar.