TW
126

Vaig observar, ahir diumenge, l'Estadi Balear ple d'afeccionats i no vaig poder evitar que, per motius que després diré, em recordàs el Camp Nou. També vaig recordar que un dels grans obsequis que la vida m'ha ofert és poder sopar més de dos vespres quan estudiava a València amb tres grans historiadors catalans. Eren Jordi Nadal, Ernest Lluch i Jaume Torras. Sopaven al col·legi major Lluís Vives. Ells eren professors de la Universitat de València i jo, un jove estudiant de medicina, afeccionat també, ai!, a moltes altres matèries.

En el transcurs d'aquests sopars i les seves sobretaules, m'ensenyaren moltes coses. Una d'elles era la funció -la funció representativa i integradora- dels distints jugadors del Barça d'aquell temps. En Pujolet ho feia amb la petita burgesia catalana, amb el botiguer de tota la vida; Gensana, amb el pagès català, de Lleida; Miqueli i Gallego, amb els xarnegos; Benítez i Eulogio Martínez, amb els sudacas; Cruyff, amb els de voluntat europea; Reixac i Marcial, amb l'anomenada gauche divine, etc.

En l'Atlètic Balears passa i ha de passar un fenomen semblant. Vàrem jugar amb cinc negres, un xueta, un canari i la resta, mallorquins -de Palma o de la part forana- normalitzats o en procés de normalització. No sé si les autoritats -Antich, Armengol, Calvo i Socias- que, crec que per primera vegada -a la fi-, visitaven l'Estadi Balear varen poder copsar així com Déu mana, i veient l'alienació, una clara evidència: que si a les Illes Balears hi ha un equip que representa i integra les minories racials, confessionals i lingüístiques, aquest no és altre que l'Atlètic, l'equip que també personifica, com és ben sabut, la legalitat republicana. Si, com he dit abans, l'Estadi Balear em va recordar en entrar-hi el Camp Nou, fou per una raó ben clara: no hi vaig veure cap bandera espanyolista ni cap botifarra a la llotja. La megafonia de l'Estadi Balear sonava afortunadament en català ben nostrat.

Ara, quan escric aquestes línies, estic a punt de partir cap a Son Pardo a veure el Gran Premi Nacional. Sé que allà trobaré alguns amics que em diran el de sempre: que la paraula "Nacional" no els acaba d'agradar, que l'hauríem de canviar. Jo els diré, crec, que amb aquesta crisi no podem fer molts de canvis; que, per ventura, n'hi hauria prou de fer-hi un petit afegitó: si ho voleu, entre parèntesis, PPCC. Gran Premi Nacional (PPCC), quedaria. En trobaré més d'un que no hi tendrà res en contra. Segur.