TW
0

La compareixença judicial de l'expresident Jaume Matas pel cas Palma Arena hauria de suscitar un cert optimisme entre els ciutadans més honestos i responsables d'aquest país. Al cap i a la fi, que Matas hagi hagut de tornar de Washington i ara estigui sent jutjat pels presumptes delictes que se li imputen demostra que la impunitat dels corruptes cada vegada és més inhabitual -obrim bé els ulls, creuem els dits, toquem fusta- en el mapa sociopolític illenc.

I això, és clar, és una molt bona notícia, que mereix ser celebrada per tots aquells que pensen que, en una societat democràtica, la classe política i la gestió de la cosa pública són un assumpte massa important i seriós per deixar que se'n degradi o se'n malmeti la imatge, o per acceptar sense preocupació que la ciutadania se n'afarti i en passi olímpicament, o bé que hi confiï tan sols després de tirar-se a l'esquena moltes prevencions i recels.

Així doncs, el que ha succeït aquesta setmana convida a l'optimisme. Per anar bé, però, hauria de ser un optimisme contingut, moderat, un punt escèptic, que de cap de les maneres no hauria d'anar acompanyat per cap brot d'exaltació autocomplaent ni tampoc per cap efervescència eufòrica. El que vull dir és que, es miri com es miri, seria un error gravíssim -potser fatal, un suïcidi col·lectiu- prendre's la compareixença de Matas com un triomf absolut de la justícia, o com un acte d'expiació per tots els pecats polítics i econòmics que s'han comès a les Illes durant els darrers anys.

El judici pel cas Palma Arena no és una gran catarsi purificadora després de la qual -si a la fi l'expresident és considerat culpable i condemnat- podrem tranquil·litzar-nos les consciències i congratular-nos per haver fet la bona feina d'haver caçat el malfactor. Seria molt còmode que fos així, però no ho és. Al contrari: el cas Palma Arena és, sobretot, un diagnòstic brutal, exposat en cru, de la mala salut que la societat illenca va arrossegant des de fa molt de temps. I tothom amb dos dits de front sap que un diagnòstic no serveix de res si no va seguit d'un bon tractament. En aquest cas, el tractament hauria de ser una teràpia de xoc que obligàs certes persones -ciutadans del carrer i responsables públics- a replantejar-se la idea tan provinciana que tenen del país i la concepció tan egoista i tan poc compromesa que tenen de la política.

Al capdavall, no podem obviar que Jaume Matas no és un pobre diable, ni tampoc una persona qualsevol que va fer coses que no hauria d'haver fet i que ha tengut la mala sort que el trobassin. En absolut: Matas és l'home que durant anys va liderar el partit més votat de les Illes i el que durant dues legislatures va ocupar el lloc de màxim poder al Govern de la Comunitat. Sí: per molt que ens pesi, Matas és tot un expresident. I això vol dir que, si a la fi el jutge confirma la veracitat dels delictes que se li imputen, d'una manera o d'una altra també es confirmarà que són molts els que varen participar de les seves malifetes, ja fos ignorant-les a propòsit o col·laborant-hi, ja fos oferint-li cobertura mediàtica o donant-li suport electoral.

El pitjor que podria passar amb el judici del cas Palma Arena és que tots aquells ciutadans que se senten molestos amb Jaume Matas pels delictes que (presumptament) va cometre se sentissin satisfets només de veure com l'expresident és increpat i insultat a l'entrada dels jutjats mentre espera que el condemnin. Els escarnis públics únicament satisfan els ingenus i els bàrbars. Perquè de veres es faci justícia, el cas Palma Arena ha de ser el primer raig d'una botella de desinfectant que, tard o d'hora i amb cura, haurem d'abocar tota sencera damunt aquells que tant han embrutat.