Aquest és un país que dedica escassos recursos a la cultura. Probablement aquest desinterès per la cultura té múltiples factors explicatius. Un primer factor pens que es troba relacionat amb una mentalitat col·lectiva majoritària on les lletres i les arts no tenen més valor que el monetari. Un segon factor explicatiu supòs que el podríem trobar en la manca de capacitat de despesa dels nostres poders públics com a conseqüència de l'erosió fiscal que patim any rere any. Un tercer factor podria ser que la cultura sembla que no dona vots i, per tant, l'interès dels partits per fer un esforç especial en aquesta matèria es pot veure arrossegat per aquesta percepció. Probablement hauria altres factors com els educatius o la qualitat de l'oferta, però bé això ens duria per un camí que no és al que vull dedicar la meva atenció.
A allò que vull dedicar la meva atenció és al desmantellament de l'Institut d'Estudis Baleàrics. Una institució que modestament era un més que destacable dinamitzador cultural i que era un dels pocs motors de generació d'activitats, publicacions, coneixement, conscienciació... No deixa de ser sorprenent que forces polítiques que durant anys s'han omplert la boca del necessari compromís de les administracions en aquesta qüestió resultin ser les mateixes que esbuquen els pocs edificis que tenien en aquest àmbit. Molt malament van les coses quan s'imposa el ressentiment sobre la feina ben feta i les prioritats de la societat. L'Institut en general, i molt especialment en aquesta darrera època presidida per Sebastià Serra, ha fet una tasca rigorosa, àmplia i continuada.
Lògicament, com tot, és una tasca millorable; tanmateix, en general, crec que ha estat satisfactòria i positiva; les Illes Balears s'han enriquit esperitualment i això no és gens menyspreable ni gens bo de dir de moltes altres iniciatives recobertes de focs d'encenalls. Les coses van com van i la veritat és que, molt sovint, un té la sensació que hi ha molt teoria, molta retòrica i pocs fets. Per exemple, a l'hora d'exigir comptes i obligacions als propietaris de béns d'interès cultural sembla que tot són corregudes, però a l'hora de donar solucions i compensar a aquests propietaris tot són emperons. Estam ofegats per aquesta cultura del no en què sembla que allò important és oposar-se i reaccionar i no proposar i fer. L'Institut d'Estudis Baleàrics proposava i feia, estava fora de la cultura del no i precisament per això els ha estat tan senzill procedir a la purga i la supressió. És decebedor que el país no reaccioni amb més coratge i esperit crític davant situacions com les descrita.
Els poders públics se'ls ha de demanar un grau d'exigència suplementari al grau d'exigència de persones privades o d'associacions amb o sense ànim de lucre. I, sincerament, pens que aquests graus d'exigència estan girats. No som gens exigents amb la posada en qüestió d'institucions com l'Institut i ho som molt amb la gestió que persones privades fan del seu patrimoni cultural. Perquè un dels problemes que tenim com a col·lectivitat és que hi ha massa gent disposada a donar lliçons als altres i massa poca capacitat d'aplicar-se a un mateix les receptes i els consells. En un cert sentit som un país de predicadors i de salvamons que a l'hora de la veritat demostren un dogmatisme i una estretor de mires realment descriptible. Receptar i prendre són dues realitats ben distintes i seria ben convenient que, tots plegats, facin un esforç perquè no hi hagués tanta distància entre una cosa i l'altra.
IEB
18/02/10 0:00
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Té raó Miquel, no l'havia entès, jo també li deman disculpes. Els nacionalistes d'esquerra, de centre i de dreta hauríem d'aprendre a conviure, mentre això no passi, les nostre lluites només beneficien als paràsits i llepons que hi ha a la nostra terra. Jo sempre he dit i he defensat que a aquest País només hi ha dos vots útils, els de la gent d'esquerres que vota PSM i els de la gent de centre i dreta que voten UM. El dia que els Mallorquins se'n adonin d'aquest fet el País podrà començar a caminar amb orgull. Visca la Terra!!
Ja que crec que TONI no m'has entés, sols he partit d'unes paraules de Josep Melià per donar-li uns suggeriments donat que sent apreci per molta gent que milita dins UM i que és lliure de corrupció. Disculpi si ha pensat en qualque moment en ressentiment cap a la persona de Sebastià Serra: en Sebastià sols és digne d'agraïment i lloança. No compartesc la seva opinió "el ressentiment i els prejudicis de l'anomenada esquerra nacionalista d'aquesta terra són massa grans"...No negaré que dins un sector de l'esquerra hi hagi prejudicis, però no en exclusiva : dins la dreta també hi ha ressentiment i prejudicis.... No siguem tan exlussivistes i evitarem ressentiments venguin d'on venguin.
Es veu que ara l'única feina que tenen els d'UM és posar punts negatius als comentaris que no els són positius. Venga, beneitarros!!! començau a posar manetes vermelles, que per moltes que en poseu no deixareu de ser uns corruptes.
Té gràcia que ara circuli per ambients "pessemeros" un manifest per recuperar l'IEB... naturalment posant uns nous responsables de la corda dels botxins d'en Tià Serra! A MAMAR!
Cou que te diguin el que no vols sentir, però ja sabem tots, fins hi tot els aludits, que la característica més important de les personalitats totalitàries es la manca d'humor . . . A la història en hi ha molts exemples de dictadors malhumorats. jejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejejeje
UM ilegalizada ya!
Però... ¿ com pot parlar del ressentiment dels altres un senyor que lidera un grup que el primer que feren fou votar en contra de les propostes de l'antic soci per ressentiment?
Precisament els qui no desbarram, donant opinions fonamentades veig que hem posat nom i llinatges, aqui hi ha una sèrie de desqualificadors que vos amagau darrera de pseudònims històrics que semblen histèrics. El que passa es que les veritats couen i fan mal, me posau negatius per que vos quedau sense arguments, endinsant-vos més encara dins del trist paper de torquemades de pa amb fonteta, no som d'UM no me visc de la política ni res semblant, pero generelitzar comportaments individuals extrapolant-los on convengui, o criminalitzar grups, o persones, sense proves, o argumentar que per treure la corrupció de les institucions val tot; ho he dit moltes vegades, només afebleix l'estat de dret i ens mena en una direcció que fa por . . . No estic disposat a sacrificar llibertats individuals en ares de res, s'ha de combatre la corrupció amb la llei no amb l'ús indebut dels mecanismes legals. El qual representa veritablement una acte corrupte, una justificació de l'injustificable i un atac a drets fonamentals, es miri com es miri, i ho digui qui ho digui. Miquel Amengual
Ni un des qui defensau l'Institut d'Estudis Baleàrics vos atrevírieu a donar sa cara amb so nom i ets llinatges, perquè sou es qui heu estat xuclant de sa mamella. Poca vergonyes!
Melià junior, que encara viu de les rendes intel·lectuals de son pare, ¿defensa que cap encàrrec de l'IEB hagi passat per un concurs públic? Coneix la suma de les dietes que s'hi han pagat? I el compte quilomètric de telèfons? No és corrupció, això? També defensa el lloguer de cotxes de luxe, com en el cas de Serra a Londres? I els viatges pagats arreu del món, sense cap motiu, incloent-hi el de familiars i el de les senyores Munar i Mulet a compte de l'IEB? Venga, que ja som grandets i sabem perfectament què ha estat l'IEB en els darrers anys (també amb els Janer, Segura, Alzamora i la seva tropa).