Deia Cató que els dies que perdem també se'ns compten. Aquest recordatori demolidor no té gaire importància quan hom és jove, és a dir, quan no s'ha de morir mai -i hom disposa, per tant, de tot el temps del món, tant si el fracciona en dies, en setmanes o en anys. La qüestió dels dies perduts ha amarat la literatura des de totes les corrrenties del món. Es pot fer una lectura de les grans obres en tant que estratègies contra el pas del temps, com a l'empresa d'explorar el temps perdut per recobrar-lo. Si en la literatura moderna s'imposa l'exemple fulgurant de Marcel Proust, ja el carpe diem horacià ens havia convidat a no perdre dies (que ens seran comptats); i el commovedor Ronsard ens instava -sobretot a la dona del seu desig- a collir les roses fresques abans que no es mustiïn. El temps se'ns en va, el temps se'ns en va... No, nosaltres ens n'anam, senyora... Qualsevol persona una mica llegida podria aportar dotzenes de passatges reveladors de l'essència del temps, repartits en prosa i poesia, en el teatre -i en la música, també, que en embolcallar-nos en la seva placenta, ens mena als límits d'aquesta forma del temps que és la immortalitat. En cada gran pintura, el temps hi flueix de manera autònoma, i tu hi pots entrar i sentir com t'incorpores a un temps creat per l'artista.
Els dies comptats
31/12/09 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Cert, sr Antoni Llull. El darrer "traje" no duu butxaques. Desig de tot cor que el sr. Frontera pugui acabar el 2010 amb motius suficients com per a fer un article igual de magistral que el d'enguany, però de contingut més esperançador.
Cert és, senyor Frontera, que el temps passa, i passarà, i nosaltres ens n'anirem i seguirà passant, i arribarà un moment en què ja ningú es recordarà de nosaltres, però és possible que durant la nostra vida hàgim fet alguna cosa que pot tenir repercussió en les generacions futures, bona o dolenta. Encara que sigui petita, si és bona, el nostre pas per aquest món no haurà estat debades. I no em referesc al tan conegut exemple d'haver tingut un fill, haver plantat un arbre o haver escrit un llibre, sinó a infinitat d'altres coses beneficioses, com poden ésser, referint-nos als polítics, haver aconseguit l'aprovació d'una llei bona i de llarga durada, haver aconseguit que es respectin millor, els drets humans, o encara a coses més senzilles, com haver inventat un petit artilugi útil en la cuina, o el taller, o l'oficina. Llàstima que n'hi hagi tants que només pensin en acumular riquesa que, tan mateix, no podran dur-se-la'n a l'altre món. Que l'any que estam a punt de començar sigui bo per tos i ens dugui més bona voluntat i més seny. Amèn.
Extraordinari! Molts d'anys i molts articles tan bons com aquest!
Molts d'anys Senyor Frontera!