Virus, vacunes i conspiracions (i III)

TW
0

Quantes equivocacions s'arriben a cometre per fer el turista! Dimecres passat vaig tirar tres euros i mig per visitar la Capella Reial de Granada i veure la tomba dels Reis Catòlics: trista i tètrica a parts iguals. No hi havia cap explicació ni comentari sobre els terribles crims del Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició creat durant el seu regnat, ni sobre l'expulsió i matança de milers de jueus i musulmans, ni sobre els crims i l'espoli patit pels habitants del "nou món" que continua sent venut per l'espanyolisme com una gran conquesta... Quan em vaig adonar que allò era com visitar el mausoleu de Hitler, ja era massa tard.

L'horabaixa em vaig ficar dins un cinema i Amenábar em va arreglar el dia. Àgora és una bona lliçó de com al llarg de la història s'ha fet servir la necessitat que tenen molts humans de practicar l'espiritualitat dins un context reglat per manipular-los fins arribar a la violència més absoluta i contradictòria. Com a Mar Adentro, Amenàbar fa un al·legat a favor de l'eutanàsia i ens torna a demostrar que provocar la mort d'algú, paradoxalment, pot ser l'acte d'amor més gran. Dic paraxodalment perquè a la nostra cultura, marcadament catòlica, el patiment per arribar a la mort se sol tractar de manera èpica. Morir martiritzat és, amb perdó, l'hòstia. Personalment m'estim més arribar a l'èxtasi d'altres maneres, i si no queda més remei que morir, ai las, que sigui ràpid i amb el mínim de dolor. Eutanàsia? Per descomptat.

L'endemà feia una mica de zàping a l'hotel abans de pujar a Las Alpujarras, quan em vaig quedar enganxat a una entrevista que feien al teòleg Benjamín Forcano. Aquest home defensa la igualtat de la dona, que l'Església no és qui per dir quan comença una vida, es mostra a favor del preservatiu i explica que molts capellans i monges els distribueixen a l'Àfrica, el matrimoni entre homosexuals... Forcano explicava que segons l'estudi de John Boswell, l'Església primitiva (del segle VI al XIII) no tan sols era tolerant amb les relacions romàntiques i eròtiques entre mascles, sinó que les santificava cerimonialment. Aquest medievalista catalanoparlant, professor de la universitat de Yale, va trobar els testimonis manuscrits sobre els quals es basa el seu llibre Same-Sex Unions in Pre-Modern Europe a les grans biblioteques europees, inclosa la del Vaticà, en una investigació que durà 12 anys. Dient tot el que diu, no és d'estranyar que Forcano fos expulsat de l'orde dels claretians i acabàs acollit per Pere Casaldàliga.

Tant de bo els plantejaments de Casaldàliga o Forcano fessin canviar una mica a l'Església que dirigeix Ratzinger, però aquest ja els va condemnar quan presidia la Congregació per a la Doctrina de la Fe (ex Tribunal del Sant Ofici). Tant de bo l'executiva vaticana no influís en els governs perquè avortar o morir dignament no hagués de ser un trauma. Perquè els drets de les dones i dels homosexuals fossin els mateixos que els dels homes i els heteros. Teresa Forcades, pel que sembla, també defensa tot això, i hi estic d'acord. Però en el tema de la grip A, no. Encara que no dubt que parli amb honestedat, li manca rigor. El missatge de pànic que ha posat al cor dels que la volen creure ulls clucs no paga la pena. Per a moltes d'aquestes persones, refutar el que diu Forcades és atacar-la perquè és monja i/o dona. A més, et converteix directament en un defensor de les multinacionals farmacèutiques.

No és el cas, però val la pena recordar que gràcies a les vacunes aquí han desaparegut malalties com la verola, la ràbia, la poliomielitis, la diftèria i la rubèola congènita. D'altres com la tos ferina, el xarampió, la parotiditis i la rubèola s'han reduït en quasi un 100%. Dia a dia els fets van posant damunt la taula encara més errors dels plantejaments de la doctora Forcades: han començat les vacunacions i no s'ha forçat ningú, la vacuna s'està aplicant en una sola dosi, dues nines han mort per grip A a Barcelona sense simptomatologia prèvia, la síndrome de Guillain Barré és 18 vegades més freqüent després de patir la grip que després d'haver-se'n vacunat, l'evidència científica publicada demostra que no hi ha relació causal entre l'ús de vacunes i el desenvolupament de malalties autoimmunes... Ens hem de moure per la fe o per les evidències?