A la legislatura anterior, el Consell de Mallorca va quedar sota control d'UM, a canvi que els nacionalistes permetessin que el Partit Popular fes i desfés al seu albir des del Consolat de Mar. Alguns dels resultats d'una col·laboració tan profitosa són als jutjats. Però el Govern Matas no sols passarà a la història pel mal ús que ha fet dels diners públics, sinó per la voluntat de convertir el català en una llengua morta. Per tal de contrarestar aquesta barrabassada, el Consell va convocar els Premis Mallorca (encara ara sense un patró d'intencionalitats definit) i va potenciar la trobada primaveral de poetes del món per a glòria (al cap i a la fi, glòria d'anar per casa) del Faune Rosa. Poca cosa, certament. Tanmateix, no hi havia possibilitats d'aspirar a gaire més. En aquest període, el batlle actual de Campos, Guillem Ginard, ostentava un càrrec important al costat de Dolça Mulet, una d'aquests canongies que els partits reserven per a aquells militants o simpatitzants que volen tenir contents.
I Ginard va fer planta. Donava subvencions o feia possible que s'aconseguissin, de manera que en un batre d'ulls va esdevenir un home força més determinant que mossèn Alcover per a la cultura del país. D'aquesta època (de quan Guillem Ginard la pintava), és l'anècdota que contaré ara mateix. El regidor de Cultura d'un poble que m'estimo tant com el meu (i si n'obvio el nom, del regidor, és perquè no li he demanat el consentiment per a anomenar-lo) va organitzar una sèrie de conferències d'homenatge a mon pare, Pere Capellà. Era l'any 2004, cinquantenari de la seva mort, i seguint l'estela de l'Ajuntament d'Algaida, n'hi va haver d'altres que s'hi apuntaren, cosa que els agraeixo vivament. El regidor esmentat va demanar una subvenció a Ginard. En desconec la quantitat exacta, però era ferralla. Tanmateix, Ginard no va donar a entendre que li preocupessin els diners, sinó una altra qüestió.
"I Pere Capellà té a veure amb Llorenç Capellà...?", va demanar-li. "És son pare", va confirmar-li el regidor. Aleshores, Guillem Ginard va posar cara de coques agres. "Miraré què puc fer -va respondre-, però Llorenç Capellà no sol escriure elogiosament d'Unió Mallorquina...". Vaig somriure en assabentar-me'n i, naturalment, no en vaig fer cas. A tot estirar vaig confirmar allò que ja sabia. És a dir, que el cretinisme és una condició que alguns polítics sovint confonen amb el maquiavelisme. Però vaig arraconar l'anècdota a les golfes de la memòria, entre els mals endreços. Tanmateix, l'he recuperada davant la reacció que ha tingut Ginard -"el que hauria de fer és no venir pel poble", en referència a Biel Barceló- en saber que el Bloc ha impedit la urbanització de Son Baco.
No hi ha dubte: aquest batlle tenia i té un sentit patrimonial dels cabals públics i de la gestió del territori. De manera que Unió Mallorquina l'hauria de cridar a l'ordre en bé de la higiene política, tan qüestionada darrerament. I una altra cosa: convé que Miquel Àngel Flaquer li aconselli no jugar amb el bri o la canyeta a la boca com si fos una llosca. Si més no quan el retraten. Un batlle no pot deixar de banda unes normes de comportament elementals, sobretot les que tenen a veure amb el bon gust. Res a veure amb Lucky Luke.
El batlle Ginard
20/10/09 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Acusen la duquessa de Sussex, Meghan Markle, de plagiar l’escut de Porreres per a la seva marca
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Tant estira una cadira, encara que sigui de batle, que un homo trenca la seva paraula per conservar-la? Jo em pensava que un homo sense paraula era un homo sense dignitat, però si els campaners asoleixen aquesta situació és que jo anava molt errat.
Quina gràcia, en LIorenç Capellà donant lliçons d'integritat! Talment com si en Torquemada es volgués presentar com a una germaneta de la caritat. I sé perquè ho dic.
La gent del PSM és feta de carn i ossos com la resta de mortals, i té tot el dret del món a llegir allò que més li plagui. Tot recordant que bona literatura i èxit comercial no són conceptes en absolut incompatibles. Dit això, i respecte a l´article den Capellà, estic d´acord que la darrera maniobra del batle Ginard és difícilment disculpable des d´un punt de vista democràtic, però utilitzar un "m´han dit que va dir " quan ostentava un càrrec de Cultura al Consell em sembla un argument de molt poc pes.
Aquesta feta den Pelliseta no té perdó! Jo sempre he votat el PSM, però a en Ginard se li ha de reconèixer un mèrit: i és que na sabut. Amb tot aquest coberbo de Son Baco pereix que será batlle per mols d'anys. A més, té més parola que en Biel Barceló i sap xerrar amb bastant més enginy que el del Bloc. Basta veure quines són les lectures d'en Barceló (entrevista de El Immundo de diumenge passat)! Si es compara amb lo que llegeix en Tòfol Soler (entrevista del mateix dia al Diari de Mallorca) no hi ha color! I deien que els del PSM érem intel·lectuals! Pots pensar!, Lectors de bestsellers, som! Ben igual que tuthom. Fins i tot iha un pepero que llegeix coses més interessants!
Ja se sap, però, que d'on no n'hi ha no en pot rajar. Educació, formació, saber fer polític en una persona que no veu més enllà del seu interès més immediat? D'aquest home ja sabem què en podem esperar, però a mi el que m'escarrufa de bon de veres és pensar què votarà la gent de Campos les properes eleccions. Aquests dies n'hi ha que diuen que si les eleccions fossin demà mateix aquest Ginard tendria majoria absoluta. Au, això és Campos. O no? Potser és cert que tenim els governs que ens mereixem. I de subvencions sui generis, en sap a voler aquest i els seus "amics" col·locats pel Consell.
Si Mallorca fos un país condret i tingués un Consell Insular com pertoca, en Pere Capellà, son pare d'en Llorenç, tindria carrers places i monuments a tot arreu, i se li retrien homenatges cada dia de l'any. Però som una colla de desgraciats. No coneixia jo la feta del tal Ginard amb aquest afer, però només per això es mereix que ningú més el torni a votar. Visca en Llorenç Capellà per dir les coses clares i visca sobretot en Pere Capellà, el poeta dramàtic més destacat de la nostra història teatral illenca!
Campos no es mereix aquest batle depredador.
Pobre Ginard, però no veis que és més curt que una màniga de guardapits?
Molt bona Llorenç.