Sovint hem de sentir a dir que la gent que defensa la llengua catalana és tancada i excloent. Si un ho mira sense prejudicis previs arriba necessàriament a la conclusió que, en general, aquesta atribució està mancada de fonament i capgira la realitat. Si fos com diuen, com hauríem de qualificar l'actitud dels qui reclamen l'exigència de coneixement i ús d'una altra llengua fora del seu territori històric. Promoure la difusió del coneixement del català entre les persones que s'instal·len a les Illes Balears no és una actitud excloent, sinó més aviat inclusiva ja que, feta aquesta passa, la integració esdevé sòlida. El català no es proposa com a instrument de separació, sinó precisament d'unió; no és una barrera, sinó un pont, encara que n'hi hagi que el vulguin presentar com a intransitable.
Un exemple nítid d'aquest resultat integrador es pot extreure d'una informació de diumenge en aquest diari. Es tracta de la notícia de la celebració a Calvià, tot i les adversitats, de la festa d'inici de curs de les activitats de Joves per Mallorca. S'hi informava que els nous portaveus eren Clara Kellner, Antoni Oliver i Carme Sánchez; una triple combinació de llinatges autòctons i immigrants que, ni feta a posta, en mostraria millor el caràcter inclusiu i integrador. La procedència immigrant (estrangera i espanyola) de les joves que duen els llinatges Kellner i Sánchez, no sé si és immediata (com la de la presentadora de l'acte, Cathy Sweeney) o llunyana, ni si els aparellen amb cognoms autòctons, però és igual; en qualsevol cas la imatge és la mateixa i és igual si ha estat en la seva la generació que s'ha produït la integració o en la del pare o del padrí. Són exemples que gent d'origen forà ha sabut trobar vies d'integració lingüística. Perquè existeixin aquestes vies és necessari una combinació adequada del comportament dels ciutadans, el model lingüístic escolar i la regulació de l'acollida dels nouvinguts i dels drets i deures lingüístics de la societat en general.
Una de les vies que facilita la integració és una oferta suficient de formació lingüística per als adults immigrats. Perquè una llengua s'usi socialment és necessari que n'hi hagi un coneixement ampli entre la població. Ningú parla una llengua si no en sap; però, a més, en casos de minorització, poca gent la parla si l'interlocutor, tot i que l'entengui, no la sap parlar bé. En el nostre cas, a més, cal suplir les necessitats de la població autòctona que, per les circumstàncies sociolingüístiques i polítiques conegudes, en té un coneixement acadèmic baix. Recompondre una destrossa sempre és més complex, lent i costós que provocar-la; també en sociolingüística.
Contràriament al que pot semblar, en les etapes de crisi econòmica la demanda de formació creix. També la demanda de formació lingüística; ja sigui perquè n'hi ha que disposen de temps per fer una formació que abans no podien o perquè veuen que amb aquesta formació tenen més possibilitats laborals. Actualment la demanda de formació en llengua catalana per a adults satura l'oferta i sembla que, per la crisi, en lloc d'ampliació hi haurà retalls dels recursos que s'hi destinen. La crisi, però, no n'és la causa profunda. L'escandalós dèficit fiscal amb l'Estat és el que impedeix, entre moltes altres coses, respondre adequadament a una necessitat tan bàsica com la d'integrar els nouvinguts i alfabetitzar en la llengua pròpia els adults autòctons. Però, a part d'això, seria lamentable que el govern d'ara no fes evident que percep aquesta prioritat i l'oportunitat que suposa la conjuntura actual...
Kellner, Oliver, Sánchez
15/10/09 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Per cert, n'Iván Cortés no és castellà o andalús de procedència?
Oblidau que en Grosske és de llinatge matern Fiol. Crec que dins la vida d'Eberhard ha tengut més pes el Fiol que el Grosske. I respecta a qui tracta a na Cathy Sweeney de "forastera", que s'ho faci mirar. Conec na Cathy des de fa més de 30 anys i ja des del primer moment que va arribar a Mallorca, pel seu interés en la nostra llengua i cultura, la vàrem considerar una mallorquina més. No és questió de llinatges, sinó d'amor a la llengua i a la terra on han decidit viure la gent que ha vengut de fora. Cosa que molts que critiquen a na Cathy no ho fan, escriuen en foraster. He llegit a diaris de caire espanyol que és de molt mala educació escriure en català comentaris i les respostes als comentaris escrits en català són molt grollers, en canvi al DB ho poden fer en foraster sense cap problema. Qui són els intolerants? per cert crec que no és cap tara que na Cathy sigui d'Esquerra Republicana, el meu llinatge és Forteza, ben mallorqui, som del PSM, però a Catalunya on visc vot ERC, quin problema hi ha?
Hauríeu de veure ses llistes d'alumnes d'alguns instituts, si no tots, d'Eivissa (i supòs que es de Formentera també), en què es llinatges genuïnament eivissencs són gairebé minoria i que es boixos en qüestió que tenen llinatges forans no són de famílies que duen aquí un parell eivissenc (lo mateix que un parell mallorquí) de generacions sinó que en no pocs casos són directament fills de gent que fins i tot no entén es català i que ells, en canvi, majoritàriament el parlen. Es problema, ara com ara, és s'ambient castellanitzat fora de s'escola
Estimats de pell prima i bot àgil, sigui quin sigui el vostre llinatge: Joan Melià, en el seu article, demostra que no hi fa res el lloc de naixement ni la procedència familiar. Que tres joves que defensen la llengua catalana tenguin orígens familiars diferents és una mostra que els mallorquins i els catalanoparlants no cercam excloure ningú. D'altra banda, l'adjectiu "immigrant" no comporta cap judici de valor: fa referència a les persones que viuen a un lloc diferent d'on varen néixer.
El català no es proposa com a instrument de separació, sinó precisament d'unió; no és una barrera, sinó un pont, encara que n'hi hagi que el vulguin presentar com a intransitable. NO T'HO CREUS NI TU, LLAVORS PERQUÈ SI EL CATALÀ UNEIX PRIMER HAS DE DIR ELS COGNOMS? És més important qui parla català o el fet de parlar-lo? T'has passat.
Mallorquins de primera: Munar, Matas, Antich, Armengol... Mallorquins de segona: Grosske, Kellner, Sweeney... Mallorquins de tercera: Munhamad, Etoo, Yusuf... Mallorquins de quarta: Rodríguez, Gómez, López, Suárez... Mallorquins de quinta: Montoya, Amaya, Heredia... Mallorquins de sexta: exclosos socials i drogadictes del Parc de la Mar.
Quins ous que té l'autor d'aquest article quan diu que "La procedència immigrant (estrangera i espanyola) de les joves que duen els llinatges Kellner i Sánchez, no sé si és immediata (com la de la presentadora de l'acte, Cathy Sweeney) o llunyana." Quins collons que tens, Melià. QUINA IMPORTÀNCIA TENEN AQUESTES CIRCUMSTANCIES, FILL MEU, QUINA! VAL MÉS LA SANG QUE LA INTENNCIÓ, QUE EL SOFRIMENT DELS CATALANOPARLANTS QUAN S'INICIEN AMB LA LLENGUA I NO LA PARLAN PER VERGONYA? HAUREM DE TENIR UN SEGELL AL FRONT PERQUÈ VOLTROS, ELS BONS MALLORQUINS ENS DEIUXEU VIURE?
A la Sweeney aquesta si que li ha costat trobar el seu lloc. Ha donat més voltes que una baldufa i ha acabat on havia d´acabar..
Com és possible que barrejar tres cognoms tregui l'odi de la gent?
Joder, sí que da de sí el catalán, mira la Sweeny, cuando llegó a las islas parecía tontita, paseando por la UIB con carita de niña que no había roto un platito y mírala ahora, dirigiendo el COFUC, joder con los progres, que bien se alimentan entre ellos, macho, que buen rollo con la OCB.