Avui, 14 d’abril, recordem que hi va haver uns pobles que tingueren l’atreviment i el privilegi de somniar desperts. Va ésser fa setanta-vuit anys. Però l’efemèride perviu, indeleble, en la memòria col·lectiva. En realitat, els calendaris haurien d’assenyalar el dia d’avui en vermell. No tots els pobles serven en el subconscient uns instants de plenitud i goig tan legítims. De sobte, la persona va prendre consciència que no estava sotmesa ni a déus ni a reis ni a tirans. Fins i tot la Guàrdia Civil, que estava amb els déus, els reis i els tirans, va fer part del somni i no va despenjar els mosquetons de l’armer. L’aire net d’abril va fregar el front d’aquells que s’havien acostumat a viure cap cot. Pels fills morts a l’Àfrica, per la tuberculosi, per la fam. Per tantes coses...! El segle XIX s’acomiadava amb Gutiérrez camí d’Itàlia (Gutiérrez=Alfons XIII). Ho proclamaven els oracles: en una nit s’ha avançat un segle: en un instant s’ha somiat un món.
El 14 d'abril
14/04/09 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
A sa república o més exactament an es període republicà hi hagué de tot, des d'un president que trobava que anava bé que cada 50 anys es bombardejàs Barcelona o un impresentable com en Lerroux fins gent com en Durruti (que no era republicà sinó anarquista) o en Companys, un des polítics més honrats de sa història, potser per això és tan odiat en certs sectors. Sa diferència, però, entre sa república i es règim actual és que sa primera suposà una ruptura democràtica respecte des règim anterior (es borbó s'hagué d'exiliar) mentre que aquest règim actual és obra principalment de gent de sa dictadura franquista, un des règims més infames de sa història contemporània, i amb es "tejerazo" primer i s'asnarat després s'han anat retallant i es retallen ses llibertats i no se sap cap a on anam, cap a res de bo, certament
De fet, Joan de Balàfia, la República que tant entusiasma en Capellà sí que va ser una dictadura. I si no que ho demanin a tots els militants de dretes que després de les eleccions del febrer 1936 fins al cop militar que foren liquidats pels revolucionaris d'esquerres. Per cert, amb il·legalitzacions de partits i de diaris. Allò sí que era una dictadura d'esquerres per part dels que es pensaven que només ells estaven legitimats per governar "la seva" República. Encara en Capellà ens vol fer combregar amb rodes de molí, seguint fil per randa tota la mitologia estalinista que estava de moda als trenta i quaranta: els fronts populars com a sinònim de "democràcia" amb Papà Stalin darrera. Idealitzar avui la República, un fracàs en tots els ordres, quan la mateixa esquerra (PSOE, anarquistes, PCE..), la seva gran "defensora", va intentar una sèrie de cops d'estat abans que triomfàs el de Franco, és un error, un gran error.
I el pitjor de tot és que sa situació de cada vegada se sembla més a una dictadura, no sa franquista sinó simplement a una dictadura, amb il·legalitzacions de partits i tancaments de diaris
És una assignatura pendent, però, com en les reformes educatives, que tothom estira cap al costat que millor li va, aquesta assignatura pendent l'han anat organitzant de tal manera que no sigui possible recuperar-la, ni pel setembre, ni pel febrer, ni amb crèdits, res. El càstig i la repressió varen ser massa forts però sobretot massa duradors perquè sigui possible reciclar una societat que admet com a cosa natural que els franquistes encara existeixin, i que els monuments que recorden i celebren la barbàrie coninuïn immunes al seu lloc. En quin país civilitzat admetríem haver superat la guerra i les seves conseqüències mentre mantenim l'hereu de la barbàrie com a cap de l'estat o un dels gestors d'aquelles aberracions com a senador? No s'ha superat allò, no, i així ens va.