D`aquí a pocs dies comença el procés progressiu de substitució de la televisió analògica, o sigui, el sistema a través del qual hem vist la televisió aquests anys, per la Televisió Digital Terrestre (TDT).La TDT és una implementació de tecnologia digital que proporciona un nombre de canals de televisió més elevat i una millor qualitat d’imatge i de so mitjançant ones de ràdio convencionals en comptes de transmissions per satèl·lit o cable. La TDT es transmet per radiofreqüència, de forma similar a la televisió analògica amb la diferència que en la transmissió digital s’utilitzen transmissors multiplexes que permet que es vegin múltiples canals en un mateix rang de freqüències.
Avui en dia la televisió és, encara, el mitjà a partir del qual s’informa la major part de la ciutadania i el major difusor de cultura i un dels elements principals en l’educació dels infants i adolescents. La televisió és el gran mitjà de comunicació de masses i té un impacte directe en el pensament, l’estètica, la ideologia i el vot dels ciutadans... i a l’Estat espanyol qui pot tenir un canal i qui no ho decideix el poder econòmic i el poder polític. Hi ha tants exemples de l’estreta relació entre la política i la televisió que resulta absurd destacar-ne un. Tot i això, perpetrarem l’absurditat i vos en recordarem un.
Quan José Luis Rodríguez Zapatero va arribar al Govern espanyol, en pocs mesos va donar una llicència per emetre en obert a Canal Plus, que va esdevenir Cuatro. Una mica després va donar una altra freqüència a un altre grup mediàtic, diguem-ne que proper a les seves idees, o als seus interessos, que un ja no sap què va primer. Així va néixer La Sexta. Recordau, a més a més, que quan poca gent s’havia preocupat de sintonitzar el nou canal, va arribar el Mundial de futbol i, per primera vegada en la història, els drets de retransmissió dels partits no varen ser adquirits per Televisió Espanyola. Els drets els adquirí La Sexta i la majoria de cases particulars i bars varen córrer a sintonitzar el canal que monopolitzava les retransmissions d’un dels esdeveniments esportius que més audiència suma.
Així van les coses i així és fa la política. O sigui que el canvi de la televisió analògica a la televisió digital terrestre representarà, sens dubte, un impacte important en allò que anomenam opinió pública i, probablement, en molts aspectes de les nostres vides. També hi ha qui diu que el "regnat" de la TDT durarà ben poc, perquè aviat s’imposarà la televisió a través d’internet. És cert que la TDT ja és aquí i que el panorama, a les Illes Balears, vist des del punt de vista de pluralitat política o des del punt de vista lingüístic, fa por. En començar la present legislatura estava previst que a les Balears arribassin 32 canals.
D’aquests, vint són de concessió (i d’abast) estatal i tenen prohibit expressament fer desconnexions territorials. A l’espera del que es pugui fer amb el sistema dual, cal témer que aquests vint canals seran exclusivament en castellà. La resta de canals, fins a dotze, tots de concessió autonòmica (és a dir de responsabilitat del Govern), s’estructuren en tres blocs de quatre: n’hi ha 4 d’abast autonòmic, 4 d’abast insular i 4 d’abast local (Mallorca es divideix en cinc zones, Menorca és una altra zona i Eivissa i Formentera en són una altra). Les concessions d’aquests canals varen ser fetes pel Govern de Jaume Matas i si un les repassa amb deteniment hi pot veure, a part de les televisions que ja emeten, les que responien millor als interessos del president fugat.
De les concessions estatals hi ha cinc canals per TVE, quatre per Tele 5 i quatre per Antena 3, tres per a Canal Plus, dues per a La Sexta, dues per a Veo TV i una per a Net TV. Tot i que dia 7 de maig de 2004, Jaume Matas i Pasqual Maragall, presidents aleshores de les Illes Balears i de la Generalitat de Catalunya respectivament, signaren un acord que preveia la reciprocitat televisiva, el Govern Matas no guardà cap canal per a TV3, ni per a Canal 33 (com tampoc no ho féu per a Canal 9 i Punt 2). Enguany, el Govern balear ha aconseguit un nou multiplex (4 canals de TDT), caldria que s’adjudicàs a quatre canals que emetin en català i que es posi en marxa abans de final d’any.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
VOLEM TV3 a les Illes. com mos facin lo que als valencians, mos sentiran.
Es meu Vanguard deixarà de funcionar
Aquesta puta pujada dets impsts m´ha morta
Tanmateix tots els canals tenen el mateix patró encara que la llengua sigui distinta. Intereconomia, Prisa, Inmundos i altres empreses que ens venen com hem d'opinar, pensar i què hem de veure estan en fallida. S'ho tenen ben merescut, però tampoc hi guanyarem gaire si llevam Locàlia per posar als impresentables actuals de TV3, IB3 o Canal 9. Que s'ho facin mirar, perquè potser la gent és més llesta que els dirigents del ents.
Gràcies per aquest article aclaridor. És ben urgent fer qualque cosa: informar la gent, recollir signatures, fer renou. Per favor: que no ens tornin a fotre, com sempre. Antònia
Tens raó Vudyalien, apart d'això lo que diu en Tomeu Martí, es nota massa que en Matas hi va fer una feinada a favor dels peperos: (Intereconomía, Veo TV, etc)
Jo, lo unic que he vist es que amb la TDT hi ha molts de canals de concursos i de "teletiendas" o sigui que per ara molt poca millora per els usuaris : mes de lo mateix. Esperem que la cosa canvïi.
El que caldria ho sabem molt bé. Però si miram que els passa amb el PSOE als valencians i tv3... És per posar-se a tremolar. La censura existeix.