Aquesta setmana és la de les festes de Sant Joan, que tenen un encant singular que ultrapassa la simple celebració de caire local o insular. L'escriptor menorquí Àngel Ruiz i Pablo explicava l'esclat festiu de Ciutadella fent referència d'aquesta manera al caragol que ençata oficialment els actes de la diada: «quan pel carrer del Born entrà en la plaça el fabioler tocant el seu tambor i quan aparegué la bandera, que flotava vermella com un glop de sang, quan se sentiren a prop els eguins dels cavalls i l'ardorós picar de llurs ferradures sobre l'empedrat, un crit d'alegria i d'entusiasme sortí de la multitud». Fent servir les seves paraules, podem dir que ha arribat l'instant intens de la festa de tots, la festa que han disfrutat tantes generacions d'illencs.
K K K
CIUTADELLA LA MÉS VELLA. Avui en dia les de Sant Joan són unes festes molt conegudes que reben una gran afluència de visitants, procedents majoritàriament de les Balears i Catalunya. Els ciutadellencs tenen per elles una estimació i una devoció especials. Coincideixen amb el solstici d'estiu, la festa solar més celebrada arreu del món. Les festes de Sant Joan, associades a l'aigua i al foc, corresponen al dia més llarg i a la nit més curta de l'any. L'element sobrenatural posa en aquesta celebració tota la seva esplèndida i ingènua bellesa. Per aquest motiu volem destacar, tot seguit, un senzill aspecte, íntim i infantil si voleu, que a Ciutadella i a tot Menorca ha acabat prenent nom en una part de la litúrgia festiva.
K K K
UNA CAPADETA, L'AMO. Els al·lots sol·liciten amb aquestes paraules, des de les finestres o els portals de les cases, poder fer una carícia al front dels cavalls. Els cavallers apropen l'animal als fillets, i aquests li toquen el front, el serrell i l'estel. Durant la festa s'aprofiten els carrers tranquils per asserenar els cavalls després dels esforços que els suposa travessar una plaça o un cap de cantó entre el jovent entusiasta i exigent. L'ambient dels carrers és més reposat, i des de les finestres demanen la capadeta als cavalls que es deixen acariciar per les mans dels fillets, suaus i juganeres, entre la rialleta satisfeta dels avis.
K K K
SORT I VENTURA! Els cavalls aporten la part més vitenca de Sant Joan. L'estiu, el solstici d'estiu, el dia més llarg de l'any, començarà dimarts dia 21 a les 8 hores i 46 minuts del matí. Arriba coincidint amb Sant Lluís, patró dels estudiants i del jovent en general. La lluna al dimecres següent, dia 22, farà el Ple a les 6 hores i 14 minuts de la matinada. No hi ha dubte que Sant Joan gaudeix d'un dia i una nit que tenen un caramull de virtuts. Igual com la tenen moltes herbes i les aigües. Per això és convenient deixar un pitxer a la serena tota la nit i beure'n el dia de la festa.
Na Maria Enganxa, la dona d'aigua mallorquina, també surt aquesta nit màgica dels pous i les cisternes on habita la resta dels dies de l'any. I això que n'hi ha molts que es pensen que Sant Joan només és per agafar un bon pedal... i sense agafar la velo.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.