Ja ha començat la campanya del referèndum del proper dia 20 de febrer, en el qual els ciutadans, ciutadanes, súbdits i súbdites de l'estat espanyol, ens hem de pronunciar sobre si donam el nostre suport al «Tractat pel qual s'estableix una Constitució per a Europa». Només que, en general, els ciutadans i ciutadanes... no tenim gaire idea del que diu el text.
Com que d'induir la gent a votar que sí ja se n'encarrega la campanya institucional, pagada amb els doblers de tots, inclosos els que troben que s'ha de votar que no, aquí vos recomanarem una sèrie de lectures que expliquen les raons del vot negatiu. Es tracta de tres llibres. El primer és l'editat per Ara Llibres i que es titula Diguem No. Els altres dos són obra de l'eurodiputat, Bernat Joan, que es titulen Una altra Europa és possible i Els catalans davant la constitució europea, que, per cert es presentaran diumenge 13 de febrer en el marc de la Setmana del Llibre en Català que s'inaugurà ahir.
A banda d'aquestes lectures on hi trobareu molta teoria sobre la necessitat d'oposar-se a l'anomenada Constitució europea, aquí n'hem recopilat una sèrie d'un caire més pràctic:
-El procés d'elaboració del tractat amb aspiracions de constitució ha estat molt poc democràtic.
-El Tractat és millorable, això no ho nega ningú. Per tant, tenint en compte que qualsevol revisió del text s'ha de fer amb l'acord dels 25 estats que formen la Unió Europea, l'única manera que es millori és rebutjant-lo ara.
-Perquè no donar el sí ara, servirà per poder-lo donar més endavant a un text més favorable als interessos dels ciutadans.
-La majoria de gent no coneix el contingut del Tractat sotmés a referèndum, i com ens varen ensenyar de petits, no podem signar un contracte de més de 300 pàgines que regirà les nostres vides a partir d'ara.
-Perquè els arguments del sí són molt poc consistents. En general es pretén confondre el ciutadà, dient-li que es vota sí o no a Europa, quan en realitat allò que votam és quina Europa volem. Si em permeten un símil futbolístic, no estam votant sí o no al futbol, sinó el reglament amb què s'han de regir els partits.
-Perquè ens hauríem de malfiar d'un text que aspira a ser una Llei Fonamental i que per tant afectarà de manera directa les nostres vides, en el qual apareix 78 vegades la paraula «mercat», 27 la paraula «competència», 3 vegades «progrés social» i 1 «economia social de mercat».
-Perquè el text sotmés a referèndum, atorga rang constitucional a la «mà d'obra adaptable» i no garanteix la igualtat de gèneres.
-Perquè el Tractat subordina la UE a l'OTAN i imposa l'augment progressiu de la despesa pública en armament.
Per ventura perquè conec massa gent que es penedeix d'haver votat que sí a la Constitució Espanyola del 1978; per ventura perquè l'experiència ens diu que els governants només ens cerquen a l'hora de votar i després se n'obliden per uns quants anys; per ventura perquè des de sempre m'he considerat europeu i no arrossec cap complex de ser-ne menys que un noruec, un suec, un alemany o un francès; per ventura perquè pens que pel simple fet que la llengua dels mallorquins no sigui a la llista de les llengües constitucionals ja és un greuge prou gros com per no votar que sí al text que ens exclou, per ventura per totes aquestes coses juntes crec que és ara l'hora d'actuar i no donar el nostre consentiment a un text que, ben segur, més endavant ens decebrà i serà la coartada per pegar-nos més d'una galtada. Una vegada aprovat el Tractat constitucional, no valdrà de res lamentar-se.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.