TW
0

La lògica és molt clara. Si tenim informació exacta sobre la contaminació que creen les indústries devora ca nostra actuarem per assegurar que no posin en perill la nostra salut. La informació és un de les eines bàsiques de la democràcia i si la tenim a mà i és fiable tenim més possibilitats d'influir en la qualitat del nostre entorn.

Amb això en ment, la Unió Europea ahir posava a Internet una pàgina en què els ciutadans d'Europa poden anar a cercar detalls sobre la producció industrial de la seva barriada i molts detalls sobre com i qui contamina el medi ambient. L'Agència per al Medi Ambient Europeu ofereix detalls sobre les emissions que fan les fàbriques d'Europa a l'atmosfera i a l'aigua, juntament amb detalls sobre les que fan les granges de porcs i de pollastres, grans contaminants d'algunes zones agrícoles. La pàgina a Internet, el Registre Europeu de l'Emissió de Contaminants, l'EPER, detalla el funcionament de més de deu mil empreses. La informació l'ofereixen els estats membres, cosa que estan obligats a fer segons la normativa europea, i que segons la teoria serà actualitzada regularment.

Els deu països que entraran a la Unió Europea a partir de l'1 de maig tendran un termini d'un parell d'anys per integrar-se al sistema.

Els grups ecologistes que han pressionat durant anys per veure un servei com aquest a Europa celebraven, alhora que començaven a pregar que els ciutadans, i les autoritats locals d'arreu d'Europa, facin servir la informació. És un experiment en democràcia directe, o almenys més directe que l'habitual: s'espera que els ciutadans prenguin més responsabilitat per detectar les empreses que no compleixen les normes i que reclamin canvis de les autoritats locals, nacionals, o europees, en aquells casos en què saben que s'abusa precisament de la manca d'informació que ens sol afectar a tots.