Paisatge amb figueres, d'Andreu Maimó

TW
0

Just entrar a l'atri del Museu Mallorca s'albira, a partir d'ara i durant tot el mes de desembre i gener, un paisatge amb figueres. Les figueres d'Andreu Maimó tenen ànima; per dins els esqueixos de la soca hi corren formigues, i papanovies, i dragons; les teranyines solquen l'espai del brancatge despullat al sol i al vent. Els troncs semblen cossos humans a qui han tallat les venes i els clivells s'endinsen fins al bessó de l'interior. La figuera nua crida al cel, esqueixa l'horitzó esmaperdut com si anhelàs. És veritat que la figuera no ha esdevingut un arbre de la categoria literària dels ametllers en flors, o l'olivera, o el pi, en les nostres contrades. Però els egipcis li retien culte, fa uns 4.000 anys. També fou un arbre sagrat entre els grecs, que protegia dels llamps i que traspuava la sensualitat que brostava de Dionís i Atenea. Era un símbol d'abundància i d'exquisitat. Fou arbre maleït perquè les fulles aspres provocaren una amarga coentor al sexe de la parella del paradís, avergonyits del seu nudisme; però també ens porta connotacions de luxúria, de fecunditat, d'oci.

La figuera és tan nostrada, tan quotidiana, tan familiar, que l'obligam a passar desapercebuda, invisible, com si no comptàs, ara ja, per a res. Al voltant del foc de figuera no hi ha llargues vetllades («foc de figuera, foc de quimera»), i la lletrada ocasiona greus erupcions just amb una resquillada, i cuinar amb la seva llenya fa perdre la llet a les parteres. Però la fusta de figuera és lleugera, i es beu tots els cops "bella metàfora per l'artista Andreu Maimó". El seu fruit ha estat un aliment bàsic i ha servit per engreixar el sustent i l'alegria de moltes famílies de les nostres Illes durant molts d'anys. I ara pot esdevenir, si nosaltres volem, un esperó que ens ha d'il·lusionar a presentar les nostres figues amb denominació d'origen com a marca de qualitat en tots els productes: confitura, pa de figa, bombons de figa, arrop de figa, figues amb bessons, figues seques, etc., així com el condiment essencial per a la nostra cuina. I Andreu Maimó ha copsat l'esperit de la figuera i l'ha fet art, sentiment, passió: una al·legoria magnífica de la nostra essència. Parlen les figueres d'Andreu Maimó? Parlen les figueres del nostre camp? Us heu fixat mai en una figuera abandonada? La soca color de cendra, les branques seques penjant com implorant clemència... i sempre un rebrot que sorgeix de la soca com volent reafirmar-se en la vida. Ara mateix, caigudes totes les fulles, semblen fantasmes sense llençol que passegen, solitàries, pel nostre camp. I les tempestes no les aixequen, arrels cap per amunt, perquè exigeixen un clot profund, gran («set pams per banda»), on puguin recórrer els viaranys més allunyats de la superfície; no, però les mata el tractor amb la rella fonda per regirar la terra i la llobada que ja no l'envolta. Jo he vist aquest esperit al Museu Mallorca, a les pintures i ceràmiques d'Andreu Maimó; el brancam són tentacles de dolçor i tendresa, d'harmonia i pau: i tanmateix, en cada una de les escultures hi notam una força amagada, un cúmul d'energia concentrada a punt d'explotar. Vet aquí el pretext i la recreació de l'obra Paisatges amb figueres que ens deixa meravellats.

Des de les nostres contrades "el Pla de Mallorca" la figuera té una significació molt especial. Lloret de Vistalegre celebra la Festa des Sequer any rere any per dignificar tant l'arbre com el fruit. I per això cal conèixer-lo, cal saber-ne totes les possibilitats. I ens mancava l'artística, l'essencial, la que ens recorre l'ànima; i Andreu Maimó ens l'ha regalada. L'Ajuntament de Lloret de Vistalegre hauria de proposar un premi del Sequer adreçat a aquelles persones, entitats o col·lectius que treballen per la pervivència, la rendibilitat, l'enaltiment de les figueres i les figues; i no estaria gens malament que el primer guardonat fos, precisament, Andreu Maimó.

Us convit a passejar pel Museu Mallorca, i a somniar entre un paisatge inèdit, meravellós i exquisit: el de les nostres figueres.