L'Espanya plural

TW
0

Com a afeccionada a la ludolingüística que som, em fa certa gràcia sentir parlar del fracàs d'una figura retòrica com és la de «l'Espanya plural». Em referesc a l'oxímoron, aquella figura retòrica en què l'efecte es produeix mitjançant la juxtaposició de termes contradictoris, com ara, frisar lentament, un silenci eixordador o un fred infernal. Com diu Màrius Serra a Verbàlia: «L'associació de contraris provoca un curt circuit en el sistema lògic imperant, incapaç d'assumir la coexistència simultània d'A i no-A. L'exploració de la incoherència extrema és tan profitosa des del punt de vista literari com desastrosa des del punt de vista vital».

És evident que el concepte d'«Espanya» en el sistema lògic imperant, el del partit que ens governa amb majoria absoluta, provoca un curt circuit amb el concepte de pluralitat, amb el «fet d'ésser més d'un» (o més d'una, grande y libre) o amb el concepte de pluralisme sociopolític, «doctrina que preconitza la coexistència de tendències diferents en qualsevol societat i en qualsevol institució». Com és de desastrosa des del punt de vista vital la incoherència extrema que practica el gobierno de Madrid a l'hora d'actuar dins el marc de la pròpia Constitución que tant defensen en altres terrenys, ho hem vist, per exemple, en la lentitud amb què han frisat "i no només el gobierno actual" per acabar de transferir les competències que la mateixa Constitución preveu que poden assumir les comunitats autònomes. O, més a prop de casa, la lentitud amb què va frisar l'anterior govern balear per implementar totes les possibilitats previstes en la Llei de Normalització Lingüística des de l'any 1986. Ho hem vist en el silenci eixordador articulat entorn del tema de El Ejido pels defensors mediàtics de les tesis oficials, sobretot si el comparam amb el ressò que han tengut entre els mateixos opinadors les declaracions, com a mínim desafortunades, de Marta Ferrusola i Heribert Barrera. I ho veiem cada dia en el fred infernal en què es veuen obligats a malviure molts d'immigrants que han vengut a cercar feina i una vida digna, i han trobat quasiesclavitud i rebuig social, en aquesta Españavabien.

Des del punt de vista literari, com bé recorda Màrius Serra, els autors clàssics utilitzaven l'oxímoron per parlar de sensacions i de sentiments, i així l'aprofitava Shakespeare, per exemple, per emfasitzar la naturalesa paradoxal de l'amor amb combinacions com salut malalta, somni despert o pesada lleugeresa. Potser haurem de creure que la supervivència de la nació espanyola depèn d'imponderables paradoxals com són les sensacions i els sentiments. Què és, si no, aquesta Españavabien més que un somni despert de n'Aznar i companyia? Què és, si no, el règim econòmic i d'espoliació fiscal que patim a les Illes Balears més que una pesada lleugeresa? Què és, si no, aquesta democràcia, aquesta Espanya que, lluny de ser plural, gaudeix d'una salut malalta basada en la negació sistemàtica d'uns drets fonamentals: el dret a existir com a nació en el cas d'uns, i el dret a existir com a ciutadans en el cas d'uns altres? Cal recordar que, al preàmbul de la Constitución, «La Nación española (...) proclama su voluntad de: Garantizar la convivencia democrática dentro de la Constitución y de las leyes conforme a un orden económico y social justo»? És palès que l'actual Gobierno de la Nación no garanteix ni una cosa ni l'altra. Mireu-ne, si no, l'actuació en els temes d'Euskadi, de la reforma laboral o del sou dels funcionaris, de la Llei d'Estrangeria,...

Per altra banda, no cal que ens preocupem per la supervivència de la nació espanyola, que té prou eines per garantir-la tota sola. Tot depèn de la implementació del PHN, del Plan Hideológico Nacional.