TW
0

La política cultural que els socialistes proposem es fonament en el principi de democratizació cultural i en el de fer arribar la cultura a tots els racons i sectors de la societat, com a un element estratègic de desenvolupament personal i social. Efecticament, no hi pot haver progrés socials, sense fer de la cultura, de la política i de l'opció cultural, un element clau i fonamental que complementi el desenvolupament integral de qualsevol societat. Una societat sense una opció clara, manifesta i contundent per la cultura, és una societat que camina sense objectius, sense criteris, sense finalitat.

I dins aquests reptes, els socialistes de les Illes Balears, fugint del dirigisme cultural, però sense abdicar de la responsabilitat dels poders públics volem fer un contracte amb la societat de les Illes Balears per fer possible, entre tots, una comunitat culta, una política cultural per a tots els ciutadans, partint d'un compromís amb la cultura pròpia, però fugint del discurs de l'essencialisme, del victimisme o del derrotisme, i d'una concepció de la cultura com a aspecte fonamental en construcció en una societat en un canvi total.

D'acord amb els plantejaments anteriors, i com a alternativa clara a la política cultural del PP, caracteritzada per la manca d'un interès i de propostes articulades i coherents, les línies de política cultural del PSIB-PSOE tenen com a finalitat bàsica fer de la cultura un element estratègic pel desenvolupament de la nostra societat, dissenyar entre tots una política cultural per a tothom i amb tothom, i donar respostes als reptes que el segle XXI planteja des de la perspectiva cultural i social.

En base a aquesta filosofia ens plantegem tot un seguit d'actuacions que concretem de la següent manera: en primer lloc amb la creació d'un Consell Cultural de les Illes Balears, com a organisme que ha de tenir com a missió bàsica la de ser una institució de consulta, de debat i de recomanacions en relació als temes de política cultural i lingüística que afecten la Comunitat Autònoma. Aquest Consell de Cultura de les Illes Balears, de caràcter interinsular, serà creat per Llei del Parlament de les Illes Balears, en el qual participarien, al marge del Govern de les Illes Balears, els consells insulars, les mancomunitats, els ajuntaments, la Federació d'Entitats Locals, les entitats culturals amb un cert reconeixement a nivell de les Illes Balears, les caixes d'estalvi que operin a les Illes, la UIB i les diverses personalitats culturals a títol individual de les nostres Illes...

En segon lloc amb l'impuls d'una Política de Pactes Culturals, com un element estratègic de la política cultural, impulsat des de la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears, amb les diverses institucions públiques, com els consells, els Ajuntaments i les diverses entitats culturals de les Illes, caixes d'estalvi, UIB, empreses privades, etc. Es tracta de superar la idea del Pacte Cultural de les anteriors legislatures, i avançar amb un plantejament plural de Pacte, de contracte i de convenis en temes específics i generals. Dins aquest context, els socialistes potenciarem la política de col·laboració entre els poders públics i la iniciativa privada. Però aquesta política de Pactes també s'ha de plantejar a través d'una política de col·laboració permanent amb les Conselleries de Cultura de les Generalitats Valenciana i Catalana, i amb el Ministeri de cultura del Govern Espanyol.

Per a què aquesta política de Pactes? Aquesta política de Pactes ha de servir per a molts d'objectius i finalitats: per negociar i impulsar una política de normalització lingüística i cultural clara, activa, consensuada i equilibrada: per promoure una política de creació, manteniment i impuls de les infraestructures culturals; per promoure una política de defensa i protecció del Patrimoni històric, artístic, arqueològic, etnològic, musical i cultural de les Illes Balears; per una política de difusió i promoció cultural a nivell dels museus, dels teatres, del llibre, de la música, de la cultura popular i tradicional, de les arts plàstiques i visuals, dels mitjans de comunicació social, de la cultura científica i de les noves tecnologies, de respecte per la multiculturalitat, des d'una òptica de la integració, etc.

Aquesta és la nostra opció; la cultura no pot ser un afegit més al desenvolupament del nostre poble, sinó que ha de ser un element clau que possibiliti unes Illes cultes i bolcades en la cultura. Aquesta és la nostra política i la nostra opció de present i de futur. I per això volem una política cultural clara i contundent per a tothom, amb una iniciativa de les administracions autonòmiques i un paper decidit de la societat civil, que garanteixi els drets culturals dels ciutadans de les Illes Balears.