Oposicions corporativistes

TW
0

La recent convocatòria d'oposicions a ensenyament ens retorna a l'actualitat la crua problemàtica que suposa el pacte que varen signar els sindicats i la administració arran de les transferències en matèria educativa. S'anomena pacte d'estabilitat però podria anomenar-se pacte de desigualtat amb la ironia afegida d'haver-lo acceptat una gent que va de «progre» per la vida i que vol fer creure que representa i és hereva d'uns ideals de solidaritat, justícia i igualtat.

Parlam dels professors d'ensenyament adscrits, afiliats o apuntats a l'STEI, CCOO, UGT. També són ells els qui diuen preocupar-se per fer una educació oberta, impregnada de valors ètics, etc... En realitat estan poc legitimats per fer segons quins discursos perquè avantposen els seus interessos immediats part damunt de qualsevol principi col·lectiu. Fa bastant de plorera tanta hipocresia, tanta barra, per trair gent jove que té i tendrà molt difícil accedir a un lloc de feina pel qual s'ha preparat amb il·lusió un parell d'anys.

Per als qui no ho sapigueu aquest pacte suposa unes extraordinàries facilitats per mantenir el lloc de feina als interins, als qui ja són dins el tren, pràcticament prioritzant-los amb exagerat avantatge a l'hora de treure la plaça. La creació de dues bosses de treball: una per a interins i una altra per als «desclassats», suposa un retorn per via directa als mètodes de discriminació més infames.

En definitiva estam parlant d'una operació nepòtica, timocràtica, corporativista i clientelista molt en l'estil de la nostra època o tal vegada com sempre: Fot qui fot i visca el rei... Però almanco que la gent sàpiga qui són els mentiders, els falsos, els mesquins «lluitadors intel·lectuals».

A València el mateix cas va ser duit al defensor del poble per part dels opositors afectats i aquest reconegué la inconstitucionalitat de l'acord. Un reconeixement a posteriori que tanmateix no modificà la situació. Deixen els caps ben fermats sempre els judes!

La gran dificultat és fer una protesta ja que no existeix cap casta de vehiculació, ni és operatiu convocar uns afectats que ja comencen en molts de casos a mentalitzar-se a guanyar-se les sopes en un altre ofici o bé esperen alguna influència benefactora d'alguna tia monja per entrar a fer feina a la concertada. És cert que els qui més pateixen aquestes depriments conseqüències són els titulats en carreres de lletres que no tenen tanta demanda amb la LOGSE però això no lleva que les oposicions siguin aquesta farsa tragicòmica escenografiada per uns pseudosindicalistes que semblen que han sortit d'un taller de tall i confecció de vestits a mida pels seus afiliats. Només els manca dir-los el tema que sortirà a l'examen.

Val la pena reflexionar una vegada més si la burocràcia funcionarial ha aconseguit uns privilegis que la configuren com a aristocràtica i autocràtica en lloc de ser un organisme eficient, imparcial i honest servidor dels contribuents i la societat.

Montserrat Alcaraz, llicenciat en Filosofia i Lletres