Sàhara: per un referèndum lliure i transparent

TW
0

A final del 1997, els acords de Huston i les propostes del secretari general de l'ONU que se'n derivaren, així com les resolucions del Consell de Seguretat per a l'aplicació del Pla de pau per al Sàhara occidental obriren el camí de l'esperança per a una solució definitiva del problema d'aquesta antiga colònia espanyola.

Els acords signats pel Marroc i el Front Polisari permeteren al secretari general proposar un calendari que possibilitàs la realització del referèndum d'autodeterminació del poble saharià dia 7 de desembre de 1998.

Ajornat un any més, els fets han demostrat la nul·la voluntat del Marroc per aplicar els acrods de Huston. Els obstacles continus interposats pel règim marroquí a cadascuna de les fases previstes en la proposta d'apllicació elaborada han significat que l'ONU únicament hagi pogut acomplir la fase corresponent a la identificació de les persones pertanyents a tribus no contestades per ambdues parts.

Totes i cadascuna de les iniciatives de les Nacions Unides per avançar en l'aplicació del Pla han estat sistemàticament boicotejades per l'administració de Hassan II, de manera tan escandalosa que el secretari general de l'ONU n'ha reflectit la recriminació adient en diversos informes.

Això no obstant, aquestes i altres violacions encara més greus del Dret internacional per part del govern de Marroc no semblen tenir importància per als governs europeus "i particularment per al govern espanyol", que continuen donant suport de manera còmplice, políticament i econòmicament, a un règim que viola de manera sistemàtica els drets individuals i col·lectius del poble saharià.

Davant aquesta situació i envers en nou període que obren les darreres propostes de Kolf Annan per a l'aplicació del Pla de pau i la realització del referèndum da l'autoderterminació del poble saharià,

Sol·licitam  

A l'Organització de les Nacions Unides: Que demostri fermament la seva voluntat de fer respectar els acords, disposant per això els recursos humans i materials necessaris per garantir l'èxit de la seva missió i el respecte escrupolós dels drets individuals dels ciutadans del Sàhara occidental ocupat pel Marroc.

Que per tal de facilitar la seva labor i contribuir a aquesta tasca, garanteixi la presència d'observadors internacionals independents i de mitjans de comunicació que facin creïbles les condicions de netedat i transparència del procés.

Al Govern de l'Estat espanyol: Que assumeixi les responsabilitats històriques i polítiques que li corresponen en el conflicte, com a antiga potència colonitzadora, tal com li ve reclamant la immensa majoria de la ciutadania.

Que reconegui de manera clara i ineludible el dret del poble del Sàhara occidental a l'exercici de la lliure determinació sense entrebancs ni imposicions de cap tipus i que actuï en conseqüència.

Que abandoni la seva posició de falsa neutralitat i aprovi tots els recursos humans, materials i econòmics que calguin per al millor desenvolupament de la missió de les Nacions Unides per al Sàhara Occidental.

Que suspengui tots els acords amb el Marroc que puguin afectar el territori o el poble saharià mentre no s'acompleixi el procés de descolonització.

Que aporti una quantitat econòmica per al desenvolupament dels refugiats saharians al conjunt de les ajudes que atorga al Marroc per diversos conceptes.

Finalment, apel·lam al conjunt de la societat perquè es mobilitzi pel compliment dels acords i per la vigilància activa dels organismes responsables (ONU, govern espanyol i parts en conflicte), per tal que, sense cap més retard, es procedeixi a la realització d'un referèndum d'autodeterminació del poble saharià amb totes les garanties de netedat, llibertat i transparència, que porti a la fi la darrera situació colonial d'Àfrica.

Associació d'Amics del Poble Saharià de les Illes Balears