Un altre cop mortal ha deixat una dona sense vida; uns fills, sense mare; una família i unes amistats, sense poder continuar els vincles vitals i socials. Una altra vegada, un home ha romput la norma, ha exercit la violència bruta, i sense més diàleg ha tancat per sempre la possibilitat de promoure una convivència des de l'harmonia, des de l'equilibri. Els homes sovint no sabem resoldre els fets que envolten la relació de parella, les conseqüències i alternatives com a exparella, o altres situacions pel que fa a la interacció amb les dones, sense acudir a la violència. Als homes ens resta coratge per ser homes sencers, íntegres, sense haver de recórrer a la força bruta. De fet, no som violents tots els homes. Ara bé, sovint ens trobam atrapats per la manca d'habilitats pera resoldre els conflictes, els malentesos, si no ens refugiam en la fondària que ens porta confusió i genera la impossibilitat de ser empàtics, de saber escoltar, de reflexionar des del diàleg obert i divers. Els homes, molts, som capaços de deixar de banda els aprenentatges perversos de l'agressivitat i construir nous models de masculinitats. Sentint el dolor per la mort, cal recordar el clam i no callar: el silenci ens fa còmplices.
Pere Fullana Falconer. Palma.
L'hospital General, una illa d'esperança
Després d'una mala nit, l'ESAD (Equip de Suport i Atenció a Domicili) ens recomana portar la nostra mare, de 93 anys, a l'hospital General. En arribar-hi, el metge ens diu que la nostra mare està iniciant el darrer tram de la seva vida, que potser és només una qüestió d'hores. En recomana l'ingrés. Un cop vençuda la tristor del moment, ens disposam a acompanyar-la fins on ens sigui possible. A partir de llavors, les atencions del personal sanitari amb la nostra mare i els que l'acompanyàvem en aquest cabdal moment ("Morir és de vital importància", E. Kübler Ross) varen ser exquisides. La matinada del dia següent, ma mare finà tranquil·la i en pau.
Volem agrair a tot el personal de l'hospital General la seva professionalitat i humanitat. És un privilegi tenir dins la nostra societat un espai on encara és possible acomiadar, amb tot respecte i veneració, les persones que fins ara n'han format part i l'han enriquida amb la seva presència.
Les males llengües han parlat de tancar el General, el Joan March, etc., o de reduir-ne el nombre d'efectius, cosa que en minvarà evidentment la qualitat. Perdrem una de les perles de la nostra sanitat pública i de la nostra humanitat. Potser ara no som capaços de valorar aquesta pèrdua. Malgrat tot, és qüestió de temps saber-ho. Només llavors, quan ens trobem fent balanç de les nostres vides, sabrem del cert el preu d'un traspàs tranquil, amb pau, envoltat de les persones que estimes, i amb unes cures pal·liatives com aquestes.
Família Mas Mora. Binissalem.
Descompte aeri: demagògia
El president del Govern balear treu pit i assegura que es mantindrà la bonificació, per part de l'Estat, del 50% per a residents.
Cal suposar que sap que el 50% només s'aplica sobre el preu inicial del bitllet, que a vegades és de 20 euros i en cap cas sobre els altres conceptes que s'afegeixen al referit preu inicial, com per exemple les taxes aèries, el cost del combustible, etc. i, a més a més, la comissió per pagar amb targeta de crèdit. Així, ens trobam que aquell bitllet de 20 s'ha anat incrementat fins a uns 70 euros.
Sobre aquesta suposició (d'un bitllet anada/tornada a Barcelona), els residents s'hauran bonificat d'un descompte de 10 euros, import al qual caldria reduir el cost del certificat de residència.
Es juga amb una clara demagògia i el que es fa és mantenir una sèrie de privilegis per a residents i polítics que viatgen en primera classe (cal recordar que al Parlament Europeu els eurodiputats del PP van votar en contra de viatjar en classe turista), però, si exceptuam compres de bitllets de darrera hora, la majoria de mallorquins s'aprofiten ben poc de la bonificació del 50%.
Per ventura no estaria de més fer un estudi per veure on van a parar la majoria de les bonificacions i, a partir del seu resultat, que segurament ens donaria alguna sorpresa, aplicar el descompte del 50% al cost final del bitllet i d'aquesta manera es deixaria de fer demagògia.
Joan Beltran Romeu. Palma.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.