TW
0

Repartidora
No trobau que els desgovernants distribueixen malament la riquesa? De vegades, em fa l'efecte que hauria de venir aquella repartidora de la qual parlaven tant devers el 31.
Miquel Trias. Palma

Coses mal d'entendre en l'Educació
-Que, amb l'excusa d'estalviar, pretenguin encabir 35 alumnes dins unes aules que molt sovint estan fetes perquè n'hi càpiguen poc més de 20. És clar que estalviaran: amb més alumnes dins cada aula hi haurà menys grups i, per tant, menys professors (o sigui, interins al carrer).

-Que, amb l'excusa d'estalviar, s'eliminin programes especials que ens permetien mantenir allunyats de la resta d'alumnat aquells que, tot i estar en edat escolar, no tenen interès per l'escola ni per les mínimes regles de conducta que s'hi demanen.

-Que, amb l'excusa d'estalviar, redueixin el nombre d'hores a ESO i, en canvi, s'augmenti a Batxillerat, perquè sembla que a la Secundària obligatòria hi haurà dues hores menys setmanals de classe, cosa que significa un grapat de professors menys (o sigui, interins al carrer). Mesura d'estalvi, no n'hi ha dubte; però per què llavors a 1r de Batxillerat hauran de fer tres hores més (dues de religió!), de manera que el que guanyes per aquí ho perds per allà?

-Que, passant-se l'estalvi per allà, estiguin disposats a desdoblar tot el professorat que calgui per assegurar que tot aquell que ho desitgi pugui triar la llengua d'ensenyament a l'hora de matricular els fills: és a dir, matricular-los en grups de mallorquins o en grups d'immigrants, que és com podria acabar l'invent. No se'n diu segregació, d'això?

-Que tot el que s'estalvien retallant a l'escola pública ho inverteixin en l'escola privada i concertada (com la de l'Opus, que a més de segregar per llengua també segrega per sexe: els nins a una banda i les nines a l'altra). Aquests centres concertats, recordem-ho, contracten el professorat a dit, sense concurs oposició, i llavors el seu sou el pagam entre tots (fins i tot els interins que queden sense feina, el paguen!)

-Que, amb l'excusa d'estalviar, es deixin d'impartir les assignatures optatives que no hagin estat sol·licitades per un mínim d'alumnes i, en canvi, sigui suficient que ho demani un perquè s'imparteixi la religió catòlica, que per altra banda és més que discutible que una escola pública d'un estat aconfessional l'hagi d'oferir.

-Que, amb l'excusa d'estalviar, s'eliminin els professors de suport, de manera que l'alumnat que necessita ajuda per avançar en els estudis quedarà totalment desemparat.

-Que la societat en general posi el crit al cel cada vegada que un dia festiu deixa els alumnes sense classe i no digui res quan totes aquestes mesures els deixen sense ensenyament digne tot el curs.

-Que algú que coneix des de dins el món de l'ensenyament imposi totes aquestes mesures i pugui dormir a la nit.

-Que totes les mesures es prenguin de manera autoritària sense tenir en compte els implicats.

Malgrat tot això, intentarem continuar formant futurs ciutadans perquè tinguin sentiment de pertinença a una terra, una cultura i una llengua, amb criteri propi i amb ganes de lluitar contra les injustícies.
Departament de Llengua Catalana de l'IES Sineu. Sineu

Pocavergonyes
Aquesta setmana passada vaig llegir les declaracions del delegat de Govern, dient que estaven acabant la paciència per les xiulades i les esbroncades a Bauzá i que haurien d'actuar amb contundència. Doncs bé, el poble ja fa estona que ha acabat la paciència, senyor Rodríguez. Ha acabat la paciència, per moltes coses. Perquè de cada vegada són moltes les famílies que ho passen malament per passar el dia a dia, perquè estan sense feina i no poden pagar els deutes diaris. Perquè estau retallant en els serveis bàsics, salut i sanitat, per engreixar més els vostres amics de Bankia. Perquè els preus dels serveis bàsics no davallen. Perquè voleu mantenir el vostre estat de benestar a costa del poble. Pels atacs a la llengua, al territori... Doncs bé, senyor Rodríguez, us ho dic ben clar: ara fa un any que governau i el poble n'està fins als nassos, de vosaltres. Sé que estau engegant la maquinària de fer trampes per poder guanyar les eleccions d'aquí a tres anys. Però el poble té memòria i us girarà l'esquena. Aleshores, sereu vosaltres que haureu d'anar a cercar en els contenidors. Us ho dic en majúscules: sou uns pocavergonyes, ja n'estic fart que em robeu!
Francesc Riera Oliver. Palma

Resposta al Sr. Rotger per les seves declaracions a IB3
L'assemblea de professors de l'IES Guillem Cifre de Colonya de Pollença vol fer-li arribar alguns comentaris i un petit exercici d'avaluació com a resposta a les seves manifestacions emeses a IB3 dia 24 de maig de 2012 en el reportatge sobre les xiulades que va rebre el president José Ramón Bauzá en la visita a Pollença. Deia, vostè, a l'entrevista: "Aquí el que hi ha és gent que manipula, manipula la joventut, ho vull dir clarament (...) si no hi hagués qualcú darrere que els empenyés, això no es duria a efecte".

En primer lloc, volem dir-li, Sr. Rotger, que a rebre el senyor Bauzá hi havia molta de gent, unes 300 persones, i era gent de totes les edats, tot i que IB3 curiosament sols enfocava el raconet on hi havia els joves. També és cert que hi havia molts de guàrdies civils, uns 30; és a dir, un guàrdia civil per cada 10 manifestants (per cert, una ràtio molt més baixa que la que tendrem a les aules el proper curs).

Davant aquestes manifestacions, li proposam un exercici: oblidi el seu càrrec, oblidi la seva afiliació política, oblidi que des de fa molts d'anys viu de la política, oblidi els seus interessos particulars i faci un exercici mental de viatge en el temps i retorni vostè als seus 16 anys, i recordi... recordi el que sentia llavors quan pensava que qualcú havia trepitjat els seus drets (fos o no fos cert), què sentia quan pensava que els que manaven no ho feien bé (tinguessin o no tinguessin motius), recordi si llavors tenia prou autonomia per pensar per si mateix o necessitava que qualcú l'alliçonàs, recordi si llavors necessitava qualcú per defensar els seus pensaments o es bastava per si mateix.

Sr. Rotger, llevi's la corbata i l'americana, torni als seus 16 anys i recordi com era. Tal volta, llavors podrà entendre per què els joves de 16 anys d'avui, joves al cap i a la fi com els d'abans, es volen rebel·lar contra un govern que posa en perill un dels pilars bàsics de la nostra societat, l'educació, i que està posant en perill el seu futur.

Després posi's nota. Avaluï la idoneïtat de les seves paraules, que no fan més que encalentir els ànims en una societat que necessita dels seus polítics mesura i temperània, seny... i, sobretot, polítics que vulguin escoltar, encara que de vegades sigui a crits.

No es preocupi, Sr. Rotger, tant si ha aprovat com si ha suspès s'haurà de tornar a examinar d'aquí a 3 anys. Llavors, aquests joves que avui vostè menysprea ja podran votar, a veure què els dirà quan cerqui el seu vot. Els dirà que són gent manipulable?
Bartomeu Vilannova, en nom de l'assemblea de professors de l'IES Guillem Cifre de Colonya. Pollença