TW
0

Un sentiment legítim i molt antic
Fa anys, un senyor japonès que havia estudiat català va venir a Mallorca perquè havia sentit dir que s'hi parlava una varietat del català. Quan arribà a l'aeroport, va anar al bar i demanà un "entrepà de pernil". La reacció del cambrer va esser tan adversa i hostil que després, a ca seva, la va descriure com una de les experiències més desagradables de la seva vida. La darrera andanada anticatalinista per part d'un senyor que es dedica a les motos també ha estat molt desagradable. El sentiment nacional mallorquí, i català, és anterior al mateix sentiment nacional espanyol. Si aquest existeix no hi ha res a dir, però l'altre és legítim i molt més antic. Per exemple: Ramon Llull es considerava un català de Mallorca, i s'expressava en català; a partir d'aquí es pot començar a fer política, però cada polític la fa segons la seva ètica.
PEP RIPOLL TERRASA. Palma.

Demagògia barata a l'Ajuntament de St. Josep
Avui, l'Ajuntament de Sant Josep ha aprovat una resolució del PP i de Nova Alternativa en la qual instaven el Consistori a no acabar amb la remor que pateixen els veïns de la Platja d'en Bossa. I és que ja n'estam farts, de la remor que provoquen les terrasses descobertes de l'Space i de l'hotel-discoteca que s'hi ha obert davant, o sigui, l'Ushuaia. No veuen que la remor que fan aquestes discoteques, si se les pot dir axí, resulta molt molesta, fins i tot pels veïns que la sentim des del Sant Jordi -poble en qual Vicent, de Nova Alternativa, demanava tant el vot-. No us poseu tant a favor de Matutes i de la seva família i doneu més suport al poble. Per favor, posau més control a la Platja d'en Bossa, però en tots els sentits, que just pareix un ser altre món, en aquestes dates: un món de brutor i remor.
Josep Bonet Roig. Sant Josep.

Llengua amb tàperes
Tot atac provoca contraatac, i aquest ultradefensiu. La llei del Talió. Moltes vegades no és la solució, però la polèmica dels requisits sí que en té, de solució. I si no, observin. Per a qualsevol resident, sigui Chicho o sigui Lorenzo, el català ha de ser un requisit i un mèrit com el castellà a Albacete. Una persona acabada d'arribar hauria de poder opositar en castellà, en anglès o en basc, amb la condició firmada que, en tres anys, s'hagués de treure el nivell B de català. I si no, fora. I les figures de gran nivell internacional i prestigi demostrat que parlin així com vulguin, tanmateix no parlaran amb la majoria de mortals. Si no, que s'espabilin, que són eminències. Mentre marquin gols, és igual si ho fan en camerunès o en japonès. I és que a alguns els agrada més una bona brega que un bon berenar.
BERNAT MOREY COLOMAR. Sta. Eugènia

Hipòcrites
Em dirigesc des d'aquí a tota aquesta gent que es fa passar per defensora de la nostra llengua pel procediment de negar-li el nom, fraccionar-la, desintegrar-la, denigrar-la i maltractar-la amb una ortografia absurda i contradictòria. Els vull dir, des d'aquí, que són uns hipòcrites. I també que rectificaré aquesta consideració si em demostren el contrari. Com? Doncs, és molt senzilll: si és cert que volen defensar el "baléà" i els preocupa tant que desaparegui, ara tenen una ocasió perfecta per a demostrar-ho: que exigeixin al Govern (ells que hi tenen bo) que el "baléà" sigui obligatori, tant com ho és el castellà, en tots els àmbits de la vida en la nostra Comunitat Autònoma. Que sigui un requisit i no un mèrit, per a la funció pública. Que sigui obligatori el seu coneixement per a tots els residents, com ho és el castellà. En fi, que s'equipari aquesta llengua pròpia amb la cooficial. Que tingui el mateix tractament legal. Que es modifiqui l'estatut d'autonomia en aquest sentit. Que surtin al carrer per a exigir-ho. Si fan això, jo deixaré de pensar que són hipòcrites (no canviaré, però, la meva opinió sobre la seva cultura i nivell intel·lectual).
PERE PALOU. Palma

"Perquè a noltros mos cau bé"
Aquesta és la resposta del senyor batle de Bunyola, en el primer ple de 8 de juliol, a la pregunta que li va fer l'oposició, que li demanà els motius del canvi d'horari dels plens, -que, per mandat del nou equip de govern, tindran lloc a les 10.00 del matí. Recordam la campanya electoral: "Vull ser un batle de tots i per a tots", les promeses d'honestedat, transparència, participació ciutadana... Però, en realitat, la conclusió, la frase que resumeix l'ideari del partit anomenat popular és aquesta: "perquè a noltros mos cau bé".
Els ciutadans tenen dret a assistir als plens del seu ajuntament. Que es facin a l'horari laboral, no afavoreix la transparència ni la participació.
Els regidors de l'oposició intentaren consensuar un horari de matí que afectàs tan poc com fos possible el seu rendiment laboral. Qualsevol feina implica compromís i responsabilitat. Crida l'atenció, que els senyors Isern i Estarellas, que es mouen en el món de la docència, no valorin de quina manera incideix l'absentisme laboral en aquest camp. No oblidem que, dels 13 regidors del Consistori, n'hi ha 5 que és dediquen a la docència.
Sembla que tots aquests arguments no importen al senyor batle, ni als seus regidors del seu popular partit, ni al tan ben remunerat segon tinent de batle (d'AVI).
Quina manca de respecte!
MARGARITA SALVÀ ADROVER. Bunyola es Mou.