El Nou Decret de Nova Planta
Ja ho han anunciat: es prepara una modificació de la Llei de funció pública que deixa de considerar el català com a un requisit per entrar a l'Administració autonòmica. Això sí, serà un mèrit com ho serà saber rus, alemany, italià, xinès o qualsevol altra llengua estrangera i aliena a la nostra terra, sempre que disposi d'alguna certificació oficial.
Els cursos de català es continuaran oferint per si algú dels qui hi ha entrat sense saber-ne té la il·lusió d'arribar a conèixer aquesta llengua menystinguda i menyspreada pels responsables de l'Administració. O per si algú dels que ja hi ha dins, i que entraren amb el requisit bàsic de coneixement, desitgen ampliar el coneixement d'una llengua de cada cop amb més prestigi i reconeixement. Potser, fins i tot, els punts que aconsegueixin amb les certificacions del coneixement de català els seran d'utilitat per poder concursar -tot i que primer hauran de fer els càlculs per saber si els compensa més fer algun curs que sigui de més utilitat- i ocupar una altra plaça dins l'Administració. Una Administració a la qual ja no tothom es podrà adreçar en català; com quan arribaren els Borbons en el segle XVIII o com succeïa en anteriors règims polítics predemocràtics. I no perquè ara sigui explícitament prohibit, sinó perquè una part de l'Administració ja no els podrà o no els voldrà entendre.
Aquesta decisió fa que el català resti en un pla d'inferioritat respecte de la llengua castellana i que es reforci una situació diglòssica que només des de l'Administració es pot intentar revertir.
És evident que, de cada cop més, la comunitat autònoma de les Illes Balears és bilingüe només en alguns documents que sembla que són irrellevants, com ara la Constitució o l'Estatut d'Autonomia.
De moment, sembla que només es lliura del pogrom lingüístic l'ensenyament públic... que continuï així.
FERRAN DÍDAC LLUCH I DUBON.
Opinió | Cartes al director
Cartes dels lectors
28/07/11 0:00
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El que, en el pitjor dels casos, hauria de ser el mínim exigible seria entendre el català parlat, sobretot al sector sanitari. Si hagués de decidir jo, demanaria el nivell D ( el màxim) a tots els nivells.
Veig que aquesta vegada també me volíeu censurar s'article salat, però a mitjan carta vos ho heu repensat. Només així se pot explicar que m'hàgiu publicat mitja carta lalada i s'altra mitja salada. Original sí que ho ès!
Ha arribat el PP amb alegria/ ja ho deia en Traveria/aquets espanyolistes mos conquigaràn damunt /val més lo Antich conegut que aquest PP desvalgut. Tanmateix ni estimen ni valoren lo nostro, són uns fatxes de molt de cuidado.