Bauzá discrimina els castellanoparlants
En la vida real, si dos mallorquins enceten una conversa en mallorquí, l'acaben en mallorquí. Que José Ramón Bauzá giràs la llengua a mitjan debat amb Francesc Antich, abandonant de cop i resposta el mayorcano i abraçant el madrileño, només pot tenir una explicació: es pensa que els castellanoparlants (potencials espectadors del debat) no entenen el mallorquí, com solia passar en temps de Franco. Avui, gràcies a la política lingüística aplicada durant la democràcia, la cosa ha canviat molt, però Bauzá no ho sap (o no li convé saber-ho). Per tant, hem de valorar el seu comportament lingüístic en funció de la mentalitat neofranquista que l'inspira, deixant de banda la realitat sociolingüística d'avui.
D'acord amb aquesta mentalitat, els castellanoparlants només pogueren entendre la segona part del debat, feta en madrileño, mentre que els mallorquins tingueren la sort i el privilegi de seguir el programa sencer. Això representa una discriminació intolerable dels castellanoparlants respecte dels mallorquins. Què espera el Círculo Balear a denunciar-la davant els tribunals? Si no volia discriminar ningú, Bauzá hauria d'haver fet tot el debat en madrileño, "la lengua común" que entenem tots gràcies a la "llibertat lingüística" aplicada durant el franquisme: el castellà com a idioma oficial (a l'Administració, a l'escola, a la premsa, la ràdio i la televisió, al cine...) i llibertat total perquè cadascú parli com vulgui a dins ca seva (emperò amb la televisió amollant el castellà sempre seguit, un detall importantíssim!).
Bauzá ha promès que recobrarà aquella enyorada llibertat i a posta va girar la llengua just en el moment que començava a parlar d'educació. Emperò si vol que el creguem, n'haurà de fer conseller Carlos Delgado, que s'ha oferit per ocupar el càrrec. Tinguem present que, si Delgado hagués estat el candidat del PP a la presidència del Govern, hauria fet el debat en castellà i pus, sense imposicions, sense discriminacions i sin complejos. Amb tota llibertat, com en temps de Franco.
LLUIS CERDO FERNÀNDEZ. Palma.
Opinió | Cartes al director
Cartes dels lectors
20/05/11 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Jo sempre ho he dit: els vots en blanc s'haurien de reflectir en escons buits al Parlament, al Consell i als ajuntments. Primer, ens estalviaríem uns quants sous de gent que no en fot ni brot; segon, canviaria molt, ben molt, la relació de forces per aconseguir les majories.