TW
2

Memòria
En un temps no tany llunyà, a una illa enmig de la Mediterrània, anomenada Mallorca, un partit feia els seus habituals congressos després dels comicis autonòmics i locals. Aquest partit defensava les idees de centre, liberal i nacionalista, però molts de periodistes i persones enteses en aquest estrany món de la política el denominaven com ha regionalista. En aquest congressos, més d'un, el poder l'ostentava amb força la presidenta que anys enrere s'havia convertit amb la salvadora d'aquest partit. Però, tots els compromissaris o membres d'aquests congressos, màxims exponents del partit, estaven d'acord amb la presidenta i la seva cort?; no, tots no, un petit grup resistia, protestava i demanava canvis en la manera de funcionar del partit, un grup prou cohesionat que congrés rere congrés és topava amb la força de la maquinària del poder establert, un grup que rebia diferents noms pels periodistes que veien amb ells la notícia més sucosa de la jornada, eren els famosos "crítics" o el grup del Nord, i altres divertides definicions, grup que acatava amb estoica lleialtat, tal volta avui ho podríem qualificar amb estoica ceguesa, les decisions de la majoria i seguien majoritàriament als seus llocs, als seus pobles fent feina per la gent de Mallorca i pel futur del nostre país.

Dins aquell grup de crítics va destacar des del poble d'Alcúdia, perdoneu la Ciutat d'Alcúdia, un jove polític, Josep Melià i Ques, ara les tornes han canviat hi Melià vol seguir amb les seves idees sense tenir que portar la creu que ell i els seus companys varen criticar una vegada i una altra.

La memòria en aquesta petita illa és curta, però segur que molts recordareu aquells crítics que intentaven canviar les coses, ara que volen fer el seu projecte seria molt injust que haguessin que carregar errors que no eren seus i que els que els varen fer mai comptarem amb ells per prendre decisions. La memòria és necessària per ser justos, tal volta no ven, però és la que és, que Melià carregui amb el seu bagatge però no amb els d'altres, sobretot quan s'hi va oposar.
BIEL TORRES. Palma.

Trista pèrdua
Dia 5 de març, va morir a l'Havana -Cuba- el company Alberto Granado, a 88 anys. Fidel amic de Che des de la infància. Als 30 anys va emprendre, juntament amb el líder revolucionari, l'iniciàtic viatge amb motocicleta per Sud-amèrica, amb la seva famosa moto de marca Norton i a la qual va anomenar La Ponderosa. Aquesta peripècia fou portada al cinema el 2004 a la pel·lícula Diarios de una motocicleta.

Crec que va ser un dels pocs privilegiats i de les darreres persones que vaig poder visitar aquest passat 1 de gener a l'Havana. Compartírem conversa i un exquisit mate, acompanyats per l'expresident de la Casa Balear a Cuba, el Dr. Manuel Comas Rioseco, gran amic i promotor de la trobada. Ens va comentar que el seu darrer viatge a l'exterior va ser a l'Equador i també ens contà multitud d'anècdotes compartides amb el seu amic el Che. Fins i tot vaig tenir el gran honor que em dedicàs el llibre que va inspirar la pel·lícula.
Si hi ha una altra dimensió de l'existència, ja estarà amb "Fuser" (Che) preparant la Ponderosa per emprendre un viatge per l'Univers...
Tot el meu condol per a aquest germà de lluites amb el Che Guevara i honor a qui mereix honor.
GERARDO MOYÀ NOGUERA. President del Casal de l'Amistat Mallorca-Cuba "Antonio Bibiloni Vich".Palma.

Felicitacions pel programa Embós a la via
Els sotasignats volem felicitar tots els membres de l'equip del programa Cròniques,, de TV de Mallorca, pel documental emès diumenge 28 de febrer Embós a la via, que tractà el tema de la via connectora . A aquest programa es donava veu a diferents parts implicades en el projecte: Consell de Mallorca, afectats, associacions veïnals, historiadors... Trobam que Cròniques va realitzar un excel·lent reportatge d'actualitat, a la vegada que obria una finestra canviant sobre el que ens envolta.
Agraïm especialment les següents intervencions:
- Grup d'opinió d'enginyers de camins: en primer lloc pel seu plantejament davant la reflexió que com a ciutadans tots ens hem de demanar quina Palma volem per al futur? I en segon lloc, perquè qüestionava el funcionament del projecte.
- A l'Associació de Veïns de Son Sardina i al catedràtic de geografia Nofre Rullan per la seva crítica a l'actual projecte.
- A Roberto Fernandez, investigador de patrimoni cultural, per donar-nos a conèixer el patrimoni cultural i rural que es veurà afectat per aquesta autopista.
També volem expressar, pel que fa a la intervenció del conseller Sr. Antoni Alemany, que ens sembla insuficient la seva justificació dimensional d'aquesta d'autopista i les seves connexions escudant-se dient que vénen donades, entre d'altres coses, per un programa informàtic. Pensam que en el seu disseny no s'ha tingut en compte que vivim a una illa i el territori és limitat, tal com afirmava la presidenta del Consell de Mallorca al programa Nit del passat dia 16.
Facilitam l'enllaç del programa per si qualque lector d'aquesta carta està interessat a veure'l: http://www. rtvmallorca.cat /#tv/programes/cercap/113/23542.
PILAR REAL VAQUERO, EMILIO MARTÍNEZ SANTOS, PILAR SIERRA RULLAN, PEP ROIG TUGORES, ANDREU SIERRA RULLAN, CARMEN GALBARRA CRESPO, ALICIA MARTIN NICOLAS, JUAN MANUEL GARCIA SOLER, CATI ROIG TUGORES, ANTONIO ROIG TORRES. Palma.