TW
0

Extraccions petrolieres al canal d'Eivissa
Com ja anunciàvem el passat gener, el Grup Verd Europeu no es presenta a les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig, si bé, com ja vam dir, participarem en aquelles qüestions d'interès general en què creiem convenient de posicionar-nos.
Fa uns dies, aparegué publicat al BOE el Reial Decret que autoritzava la investigació d'extraccions petrolieres al canal d'Eivissa, just davant la costa valenciana, llevat de 25 milles nàutiques (uns 45 quilòmetres) de l'illa d'Eivissa.
Avui dia, aquestes prospeccions no tenen sentit, ja que el nostre Govern està obligat, per llei, a promoure i augmentar considerablement les energies netes renovables en els propers anys, i més tenint en compte que hi ha hagut catàstrofes provocades per vessaments d'hidrocarburs -com ara el de l'any passat al golf de Mèxic i l'enfonsament, aquí, de Pedro, que, tot i que fou una mica insignificant, suposà una gran preocupació i fou titular dels telenotícies nacionals durant deu dies-. Però encara tenen menys sentit les prospeccions al subsòl marí, quan s'ha demostrat que, en aquests treballs, no hi ha sistemes segurs per al mediambient, tal com ja denuncià Oceana davant la Unió Europea amb relació a aquests i altres projectes -com el de Tarragona i el de l'Alborán-. A més, a Espanya vivim dels 50 milions de turistes que ens visiten, i tant el Llevant espanyol com les Illes Balears són les zones que més gent rep durant les vacances; així, podria, l'economia del nostre país i, en particular, d'aquestes dues comunitats, suportar un abocament d'hidrocarburs en aquesta zona? Tem rotundament que no. Recordem que el desembre passat va tenir lloc, davant les costes de Tarragona, un petit abocament -una fuita sense gaires conseqüències, però que avisar de la catàstrofe que hauria pogut succeir i afectar gran part de la Mediterrània.
Que el Govern central cometi aquests errors, no és normal, però és molt pitjor -i aquí denunciam altres càrrecs i institucions- que no estiguessin a l'altura de les circumstàncies davant un perill d'interès mediambiental, turístic, econòmic i social d'aquestes característiques. Des del GVE, entenem que: 1) El Govern central no pot concedir aquestes llicències sense haver-ne informat abans les comunitats autonòmes afectades i sense que aquestes n'emetin un informe favorable. 2) Aquest i qualsevol altre projecte similar hauria de complir la Llei d'avaluació d'impacte ambiental de projectes (RDL 1/2008) i, a més, anunciar-ho oportunament.
3) El Govern balear i, en particular, la Conselleria de Mediambient, han d'estar al corrent de qüestions que podrien arribar a ser molt perjudicials per a les nostres Illes. 4) Amb menor culpa, el Consell d'Eivissa també hauria d'estar atent a aquest tipus de projectes. 5) Que hi han de dir, davant aquesta notícia, els nostres dos diputats nacionals (PP i PSOE)? I el nostre senador per a les Pitiüses Pere Casetes? És possible que no hi hagi ningú en les comissions en què es tracta aquest assumpte? És possible que no llegeixin les actes de les comissions, els diaris de sessions i el BOE? Estan realment pendents dels nostres problemes?
Aquí, l'única que ha estat a l'altura de les circumstàncies és l'associació que treballa en defensa dels mars, Oceana, que ho denuncià el febrer, el maig, el juliol, l'octubre i el desembre de 2010, a més del grup del GEN, que, a final de l'any passat, també ho denuncià davant els mitjans de comunicació locals i advertí el Govern balear de la possible llicència, per part de l'Executiu, en l'extracció petroliera en aquesta zona.
Ara, no només cal queixar-se, sinó que també s'ha de recórrer tant es com pugui i estar atents a qualsevol error que poguessin cometre en qualsevol fase del projecte -per si se salten la normativa vigent-. Seria convenient que el Parlament balear i els consells d'Eivissa i de Formentera aprovassin en ple una resolució per protestar davant el Govern central, amb motiu d'aquestes llicències, així com exigir la possibilitat de participar en els esmentats processos a les nostres institucions insulars, tal com hauria de ser en un estat democràtic. I nosaltres ens remetem sempre a la Constitució i a les normes europees.
Encara que només es tracta d'una investigació, és una fase que durarà anys; no s'hauria de permetre que comencin, ja que l'objectiu que persegueixen és el del petroli i el de la seva posterior extracció del fons del mar.
PEP RIBAS RIBAS. Eivissa.

L'enhorabona a la comunitat educativa
d'Algaida.
Volem agrair, a la comunitat educativa d'Algaida, l'entusiasme demostrat durant el trasllat del material escolar (taules, cadires, armaris, llibres... de 12 aules) a la seva nova i flamant escola. Al·lots, pares, Ajuntament (amb el batle al capdavant), mestres, picapedrers i operaris, petits i grans s'han afuat, amb il·lusió, en una feina que era responsabilitat de la Conselleria, la qual hauria d'estar empegueïda d'haver-hi enviat només un mosso i, a més, enguixat. Quants de dies hauria necessitat, aquest jove, per poder transportar tot el feix? En canvi, els algaidins han demostrat que, entre tots, i amb entusiasme, se superen totes les dificultats. Amb un no-res han donat una lliçó de germanor i de coratge als quatre mal sofrits caganers de sempre; i per descomptat, als caporals educatius, incapaços de complir les seves obligacions. Manquen duros? És possible que la Conselleria necessiti mossos, en lloc d'endollats. O potser necessita que els responsables facin un poc de mosso, de tant en tant. Els aniria bé. Els algaidins han demostrat estar molt per damunt de totes aquestes circumstàncies. Amb energia, han respost quan se'ls ha hagut de menester i han donant un bon exemple als seus fills. A totes aquestes persones, i a tots els que han tingut a bé participar en aqeust projecte, moltes gràcies. I que tots plegats poguem gaudir de la nova escola. Molts d'anys.
BERNAT MOREY MOREY. Sta. Eugènia.