TW
0

Reivindiquem un institut a Santa Maria
La denúncia de la manca de transport escolar de diversos al·lots de Batxillerat de Santa Eugènia cap a Sineu amaga en el fons la falta d'un altre institut o de diversos de la zona. Si el model d'escola primària proposat per la Conselleria, per a 450 alumnes, ja resulta excessiu a l'hora de ser governat, imaginem un institut com el de Sineu, amb 1.000 alumnes, quan no n'hi hauria d'haver ni la tercera part. Els nins de secundària necessiten molta atenció, més que els petits, i un institut gros no la dóna de cap manera. D'aquí vénen molts de problemes de disciplina i de manca de control de l'alumnat. L'institut del Pla mai no ha tengut sentit per als taujans ni per a la comarca. Per a nosaltres és contranatura.

Des de sempre hem estat a cavall entre el Raiguer i Palma. L'electricitat ens ve del Nord i la Sanitat i el fems vénen de Palma, mentre que tot el transport gira cap a Santa Maria, poble molt proper (del qual érem l'únic nucli poblat abans) que triplica en població el de Sineu i que no té, per vergonya de tots, encara un institut. Diuen els santamariers que primer toparen amb l'Església i ara han topat amb la crisi. És ja, però, una promesa del president i és ben necessari. L'Ajuntament ja ha complit. Quin temps haurem d'esperar els taujans per anar cap a Santa Maria (si ens hi volen per deutes pendents) en lloc d'anar a Sineu, que no ens du de camí enlloc, i on ja ni tan sols ens hi duen?.
BERNAT MOREY COLOMAR. Sta. Eugènia.

"Sí a Son Bordoy"
Son Bordoy són uns terrenys urbanitzables situats a la zona nord-oest del Molinar. Formen part del conjunt de l'àrea rural del barri, una zona que, en la seva immensa majoria, té ús agrícola i ramader. Un petit oasi paisatgístic, un pulmó verd natural, un esponjament entre l'agressivitat urbanística d'una Palma creixent i un barri amb un caràcter notori. També una terra rica i productiva per als conreus i l'activitat ramadera, factor molt important. La urbanització de Son Bordoy i els accessos (que xaparien horitzonalment i vertical tot el camp) que faran falta per a un teòric augment de població de més del 25% respecte de l'actual, són una condemna de mort per a l'àrea rural del Molinar. Això en l'àmbit paisatgístic i agrícola. En l'àmbit econòmic, es torna a donar la raó al model del bloquet, el que ens ha duit a la crisi.

Si parlam de sostenibilitat i polítiques d'habitatge, s'ha de dir que, sols a Palma, hi ha 35.000 pisos buits, que a les Balears n'hi ha 13.000 de nous sense vendre i que disposam de grans extensions de sòl urbanitzable (darrere l'Estadi Balear, per exemple). Als veïns del Molinar se'ns ha venut que, a canvi de la urbanització de Son Bordoy, tendrem no sé quants serveis. Els serveis que ha d'oferir l'Administració no han de ser 'a canvi d'alguna cosa'. Però el que més em crida l'atenció de tot plegat és que, el dia següent de l'aprovació en consell de govern de posar a exposició pública el projecte, s'iniciàs una macrocampanya publicitària del Nuevo Son Bordoy, ara Nou Son Bordoy. Sens dubte, vergonyós i sospitós.

Cal apostar per alternatives i un nou model social. Son Bordoy és un espai perfecte per a fer horts urbans, investigació agrícola, docència, etc. Perquè, per molt que ens diguin que són 'quatre descampats', cap terra no és magra si l'amo no ho és. Si s'aposta per això, es pot seguir recuperant el patrimoni de tota l'àrea rural, de donar-li un impuls per a poder-hi fer visites culturals, pedagògiques, turístiques... per tot això: no al ciment, sí a Son Bordoy.
MARCEL PICH. El Molinar.

VII Trobada de glosa i vers
Passat el cap de setmana, només podem remarcar l'èxit de la VII Trobada de glosa i vers improvisat. Un èxit tant en la qualitat dels participants com en la quantitat d'espectadors. Però és clar, la Trobada va lluir perquè entre tots la vam fer possible. I és a tothom que esteim agraïts. Agraïts als participants de fora (Mallorca, Euskadi i Navarra) per transmetre la seva riquesa cultural a la gent de Menorca i pel que ens han ensenyat els glosadors locals. Agraïts als glosadors i sonadors menorquins, tant els que van actuar com els que van contribuir donant un cop de mà o senzillament amb la seva presència.

Agraïts a na Conxi Juanola per la seva disponibilitat a l'hora de moderar la taula rodona. Agraïts al conseller de Cultura, Joan Lluís Torres, que ens va acompanyar els dos dies i va participar activament en la taula rodona (un especial i esperançador agraïment per a la seva proposta d'introduir l'art de la improvisació a les escoles). Agraïts al Consell Insular i als ajuntaments per les seves aportacions econòmiques o d'infraestructura que sempre fan falta per organitzar un esdeveniment així. Un agraïment especial per a l'Ajuntament del Mercadal i, en concret, a Bep Pons per dedicar-nos el temps i la paciència.

Agraïts als mitjans de comunicació que han fet ressò abans, durant i després de la Trobada.
Agraïts a Gin Xoriguer per contribuir un any més amb els seus obsequis i records pels que vénen de fora.
Agraïts a la gent, al públic menorquí per ser tan present i tan generós, i agombolar els improvisadors amb el seu caliu.Després de la VII Trobada i després d'haver comprovat la satisfacció d'organitzadors, participants, institucions i públic en general, només podem dir que ens sentim animats a fer possible una vuitena edició.
ASSOCIACIÓ SOCA DE MOTS.