Anem per parts: la llei parlava de protegir jardins, la qual cosa em sembla bé, però mai no hauria pensat que el corral mig abandonat era part de la protecció perquè no té ni un petit test ni, molt menys, una planta sembrada.
Tots sabem que qui va promoure tot això de la protecció de jardins va ser el Sr. Veïnat del corral i propietari del jardí formós que hi ha al costat, segurament, com em va dir ell mateix fa un temps, perquè li hauria agradat que el patiet fos seu.
El fotomuntatge posa una finca de cases en lloc del jardí del veïnat que ja hem dit que no volia construir-hi; per tant, el pertinent era fer un foto-muntatge d'una o dues botigues en lloc del corral i veuríem el que agradaria més als sollerics. Jo estaria disposat a fer un projecte i que una espècie de referèndum dictaminàs què és el millor, si el corral destartalat o unes botigues delimitades per les columnes que encara hi ha. Si el poble trobàs que és millor deixar el corral tal com està, llavors ho acceptaria. Està dispost el Sr. Rodríguez a fer aquest joc democràtic?
I a continuació ve el projecte que teníem per al corral. Faci ara si vol el fotomuntatge, però el real, i no engani més la gent.
L'esbós de les botigues el va fer fa 15 o 20 anys l'arquitecte Onofre Rullan i s'hi pot veure de la seva pròpia mà que s'havia de respectar la pedra, o sigui, que no m'ha de desdenyar vostè què és protegible i què no ho és; o el que és mirar pel poble o mirar pel caprici d'un senyor.
Martí Torrens Artal. Sóller.
El llautó del Fisiomedia
He llegit al vostre diari una informació que conta que el Fisiomedia Manacor de futbol sala està fart de les institucions, perquè no li construeixen, per a ell tot solet, un pavelló esportiu que val milions. Reconsiderem un poc la cosa: el Fisiomedia és un negoci poderós que sembla que va vent en popa (i que duri) i que ha muntat un club de futbol sala per a la seva promoció comercial. És un club privat, amb abonats, però controlat per gent de negocis.
Tot i que seria bo que altres firmes comercials col·laborassin amb l'esport, el mèrit d'aquesta empresa no arriba fins al punt que ells muntin un club i nosaltres els haguem de pagar les instal·lacions. Qui són ells per exigir? Si varen pactar amb Pastor i Matas que els farien el pavelló, per què ara semblen atacar indirectament el PSOE i el Bloc. Si fos possible ja s'hauria fet aquest pretès poliesportiu, però Pastor s'ha estimat més una piràmide, vull dir un mausoleu, un auditòrium. Idò per què el Fisiomedia no demanda Pastor? Se'ls veu el llautó". El Govern ja ha pagat un caprici amb les pistes per Rafel Nadal. Encara que també sigui un abús el que han gastat darrere ell, és molt diferent, és un campioníssim mundial. El Fisiomedia, encara no.
Per favor, sr. director, no accentuï Fisiomedia, que és castellà, res més faltaria.
Sara Júlia. Son Fangos-Manacor.
La persecució del català
Dijous 21 d'octubre de 2010 a les 20h. Acab de venir de la revisió mèdica de la Federació de Futbol de les Illes Balears, als voltants d'aquesta federació, a la zona de Can Blau de Ciutat.
Allà, a la 'mutualidad de previsión social de futbolistas españoles' (les instal·lacions mèdiques on et passen la revisió) havia d'emplenar un formulari abans d'entrar a veure el metge. Tant el cartell com tota la retolació de l'indret era únicament i exclusiva en castellà. M'han dit que no tenien formularis en català per tal t'estalviar paper.
Jo he demanat on tenien els papers de reclamacions per fer-ne una i m'han dit que tampoc no en tenien, que la fes en un full en blanc. Aleshores la secretària ha fet venir un home d'una oficina que, presumptament, era un dels caps. Aquest subjecte m'ha dit que el format Din-A4 dels formularis no dóna lloc a que aquest sigui bilingüe.
Jo li he dit que, en aquests casos, la llengua prioritària és sempre la pròpia. Ell m'ha contestat que pròpies ho són les dues. Davant la meva negació ell ha respost clarament: -Això ho dius tu! Jo li he dit que, a més de jo, ho diu l'Estatut d'Autonomia i la Llei de normalització lingüística. Ell, però, ja ho ha escoltat d'esquena perquè se'n tornava al seu despatx. La plana web d'aquesta mutualitat de la FFIB també és únicament en castellà: http://www.mutualidadfutbolistas.com/ i els resultats de la revisió, com no, també només en castellà.
És indignant que en ple 2010, després que faci tants d'anys que Franco sigui mort, la persecució del català encara continuï. És tan incomprensible voler viure plenament en la nostra llengua, així com ho fan els castellanoparlants sense cap problema? Idò tenim dret a viure plenament en català. No som ni permetrem mai ser ciutadans de segona, que quedi ben clar!
Dídac Alcalà i Villa. Palma.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Des del 28 de novembre de 1.715 ( fà per tant 295 anys) que estàn imposant el castellà a Mallorca. Fins quan ho permetrem ?
Enhorabona Dídac, és català i catalanoparlant qui ho vulgui ser. Les nostres llengua i cultura estan obertes a tothom. Què és això de parlar de llinatjes?
Gràcies, Dídac, per defensar la llengua pròpia del nostre país amb tanta de fermesa.
El que fa que un sigui català no són els llinatges (que no es poden canviar) sinó el nom, que sempre pots triar tenir-lo en català. Entesos?
Dídac Alcalà i Villa, eres mi idolo...(por cierto, tus apellidos no son catalanes aunque le metas la i por enmedio)