Qui hauria dit que la Terra, quasi esfèrica, seria de millor aerodisseny que els esportius de Pininfarina? Qui s'havia de creure que el cos humà podria resistir acceleracions de quasi 10.000 Km/h en 24 hores de diferència? I ni ens n'adonem!
L'objectiu d'aquests comentaris, que poden semblar una broma de mal gust, es desmitificar la creença en les relacions astrològiques; en les dates de naixement, (diferents, per mesos, aquí a Ponent, i per anys a la Xina o a Llevant); en influències de posicionament dels astres en un moment determinat per decidir quelcom; o en el fet de si hi ha llocs dins cada casa (o piset) que tenen "millor" posició envers algun astre, que pugui influenciar-nos en el nostre benestar físic i/o espiritual.
Per tant, els arguments no els faig debades. Van dirigits a tothom. De bona fe, o xim xim... Si bé no voldria que astrofísics, o físics, o matemàtics, o coneixedors de la matèria tot seguit em contradiguin, proposant altres arguments com ara: si volem en un avió a 700 Km/h, no tenim la sensació que ens movem; o si notem les acceleracions (jo, la pujada que fan a l'hora d'enlairar-se, la sento a l'estómac...) és perquè són brusques. Tampoc no voldria discutir sobre lleis universals, o sobre la relativitat d'Einstein. Que em perdonin i continuin llegint per poder comprovar com em surten aquestes xifres i raonaments.
A veure, són poques xifres i càlculs; admetin, sisplau, que ho he revisat "acuradament" i segons dades admeses i conegudes. D'una banda, la circumferència de la Terra (a l'equador) i que fa la volta en un dia. De l'altra, la distància que la separa del Sol (com el radi), la seva circumval·lació al voltant de l'astre (pi x r x 2) i el fet que duri tot un any, com tothom bé sap. Res més! Ja tenim totes les dades! Velocitat de la mateixa Terra en la seva rotació diària: la circumferència a l'equador són 40.000 Km, que, dividits per les 24 hores que té el dia, donen un resultat de 1.666 Km/h.
Velocitat de la Terra en la circumval·lació al Sol: la distància mitjana de la Terra al Sol és de 150 milions de quilòmetres. Per veure'n la circumferència, multipliquem els 150 milions per pi i per 2, equació que ens dóna 940 milions de quilòmetres. Dividits, com abans, per 365 dies i per les 24 hores del dia, ens dóna 107.306 Km/h. La diferència que s'hi deu afegir és que la velocitat de la Terra, en el moment de girar, va 12 hores a favor de la major velocitat i 12 hores en contra. D'aquí el mínim de 100.000 Km/h i el màxim de 110.000 (molt arrodonits) citats al principi. Recordem que són quilòmetres per hora!
Hi ha una altra velocitat, segurament molt més elevada: el desplaçament de tota la galàxia, la Via Làctia. Però ja fóra massa!
Creuen, ara, que anant a aquestes velocitats, amunt i avall, un cop a la dreta del Sol i l'altre, a la esquerra, fent giravoltes i en rosca cap a l'estel Orió hi ha cap possibilitat que es facin creuaments d'astres que es troben a milions de quilòmetres amb alguna cosa vivent aquí a la terra? Creuen, de debò, que un cel estrellat (avui no es veu bé pel desastre de la pol·lució, però hi són) amb milers de milions d'estels, i cadascun amb un reguitzell de planetes i satèl·lits, pot influenciar-nos? Creuen que, segons el dia triat pel doctor, poden comunicar-nos al neixer si, un cop adults, serem aspres o dolços?
Els sumeris i els accadis, fa uns 6.000 anys, van ser els primers a fer estudis del cel; fets a simple vista, que molts autors citen avui, es coneixen com es coneixien en l'antiguitat. Ells ens van marcar totes les bases de l'astrologia. Cal no oblidar que tenien molts mites. Un d'aquests era que hi havia tres cels, amb déus i deeses i molts vicis terrenals; creien que hi havia tres submons (o inferns), també amb divinitats. I entre els sis, al bell mig dels tres cels i els tres inferns, la terra, plana, que per ells era sinó l'àrea entre dos grans rius, avui anomenats: Iraq! (abans Mesopotamia).
(Cites del Codi d'Hammurabi, 1.780 aC)
Jaume Camps i Rabadà. Palma
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Amb aquesta velocitat! I no duim cinturó de seguretat! Bé tenim un bon "Air Bag", la nostra atmosfera i la gravetat.
Molta raó tenia aquell qui va dir que viure a la terra és car, però inclou, cada any i completament gratis, un gran viatge al voltant del sol. Qui pot demanar més?