S'Estel Nou, viure al centre de Palma és possible?
Amb aquest eslògan, GIB Promocions SL publicita els seus habitatges com una oportunitat única de viure al centre de Palma. Com diu la seva pàgina web, "situats en un enclavament preferencial en ple centre, amb còmodes accessos i precioses vistes", "marcant tendència en luxe, avantguardisme arquitectònic i respecte a l'entorn".
Frases publicitàries sense sentit, de conceptes buits per vendre pisos vulgars situats en el que era i "continua sent" l'antic barri xinès de Palma: expropiació històrica cofinançada per Europa.
El 2 de juliol de 1964, el nucli antic de Palma va ser declarat per decret Conjunt Històric Artístic i en l'actualitat té la qualificació de Bé d'Interès Cultural en la categoria de Conjunts Històrics (Llei 16/1985 del patrimoni històric espanyol).
Aquesta protecció suposa "l'obligació de mantenir les característiques del conjunt i el seu compliment" per les administracions locals. Com és possible que la societat S'Estel Nou Palma SL, formada per promotora i l'Ajuntament de llavors (PP), hagi eludit l'aplicació d'aquesta llei i destruït part de la nostra història?
El projecte de rehabilitació integral està cofinançat per la Comunitat Europea, la mateixa que va aplicar en el seu moment les restauracions exemplars d'Amsterdam, Copenhaguen i Brussel·les, seguint els criteris de conservar al màxim l'entorn, mantenir els mateixos habitants i evitar les iniciatives privades.
Tanmateix, en aquesta illa la cobdícia immobiliària no té límits, ni respecte pel patrimoni històric de la Madina Musulmana, per la qual cosa enderrocar les arrels de la ciutat és considerat com a "respecte a l'entorn".
Recordem a la batlessa de Palma, Aina Calvo, que l'expropiació no implica sempre rehabilitació i que el futur projecte de reconversió de la Platja de Palma es realitzi amb uns criteris socials que afectin tan poc com sigui possible els veïns de Can Pastilla.
Un "enclavament preferencial" en ple centre de Palma.
Accedint pel carrer Ferreria (inici de Sindicat), s'hi observa el que GIB Promocions SL denomina "precioses vistes", un aparador públic de sexe on prostitutes i proxenetes, instal·lats en cadires de càmping, esperen els clients durant tot el dia.
Aquest "enclavament preferencial", com bateja la promotora, també és autoritzat per l'Ajuntament de Palma com a "zona de prostitució controlada", en ple centre i en vista de tots els turistes que decideixen fer una volta i gaudir del bonic centre antic de la ciutat. És aquesta la millor imatge que pot oferir el Consistori als milers de visitants que vénen a conèixer l'Illa?
Uns metres més endavant, trobam l'"avantguardisme arquitectònic", a la plaça Nova de la Ferreria. Els antics habitatges del carrer del Vidre, que Cort va expropiar, s'han convertir en una plaça amb un parc infantil sense cap ombra, on els infants poden jugar entre l'orina i xeringues d'indigents i politoxicòmans.
Les botellades, baralles i crits són l'activitat constant que suportam cada nit els veïns de la plaça. La indignació veïnal és tanta que hem sol·licitat a les administracions i la promotora el tancament complet de la plaça (de 10 h a 22 h) per evitar els problemes diaris que hi ha.
Confiem que l'Ajuntament recordi l'ordenança per a la convivència elaborada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i es dignin a aplicar algun canvi, tal com han executat al passeig marítim.
ISABEL JULIÀ. Palma.
Efectes de la crisi
Han reparat els nostres càrrecs públics en la gran quantitat de gent que a Palma, entre les onze i les dotze de la nit, abans que passi el camió del fems, furguen dins els contenidors de deixalles per veure si hi poden trobar res de profit? Fa pena, autèntica pena veure homes i dones joves, a la flor de la vida, immersos en una tasca tan denigrant com aquesta. Són el reflex de la mala situació que està vivint molta de gent a Mallorca en aquests moments. Jo demanaria als càrrecs públics, els quals també són ben visibles cada migdia als restaurants pròxims a les seves conselleries i als seus departaments, que fessin tot el que sigui possible per ajudar els que més ho necessiten. Si la crisi continua un any més amb la virulència que tindrà a partir del pròxim octubre, no vull pensar en el que pot passar. Deman als alts càrrecs que treballin fort, però molt fort, per posar en marxa les condicions que permetin crear feina. Necessitam optimisme, confiança i seguretat. Així vindrà la inversió.
MARIA VILA. Palma.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.