L'associació Tramuntana XXI manifesta la seva preocupació per la intensa afecció que causa en la població resident i en el medi ambient de la Serra la creixent massificació i insostenible freqüència dels continus esdeveniments esportius que se succeeixen en aquest espai.
Assenyala com a exemple l'esdeveniment cicloturista Mallorca 312, que en gran part del seu recorregut afecta directament a la Serra de Tramuntana, un espai de gran valor ecològic, cultural i patrimonial, lloc de residència i treball de moltes persones. Aquesta prova cicloturista reuneix cada any milers de participants. Malauradament, any rere any, veiem com no s’hi apliquen prou mesures per a minimitzar les seves molèsties i impactes negatius.
La Mallorca 312 se suma a la multitud d’esdeveniments que se celebren a la Serra de Tramuntana, com ral·lis o proves ciclistes (tant professionals com no competitives), que suposen molèsties per als residents i dificultats per a l'activitat professional a la Serra, a més d’inconvenients per als visitants habituals (turistes o senderistes, per exemple). El calendari d'activitats del Consell de Mallorca preveu la celebració de fins a 20 esdeveniments ciclistes i 26 ral·lis durant 2025, a més de proves d'atletisme, curses de muntanya o marxes senderistes.
«Si bé reconeixem la importància de l'esport i el turisme actiu, consideram fonamental avaluar l'impacte que aquestes activitats generen en termes de massificació, talls de trànsit, afectació al patrimoni natural i cultural, així com la pressió afegida sobre els residents i els serveis públics», han assenyalat.
En aquest sentit, des de Tramuntana XXI demanen l'adopció de mesures concretes per a garantir la sostenibilitat social, ambiental i econòmica d'esdeveniments esportius a la Serra, tals que:
- La creació d'eines de gestió del calendari d'esdeveniments que es duen a terme a la Serra de Tramuntana (proves ciclistes, ral·lis, etc.), amb l'objectiu de minimitzar el seu impacte a la vida normal de les persones.
- Dissenyar el recorregut, la durada de les proves i la limitació del nombre de participants de manera que es minimitzin els efectes negatius a la població resident.
- Dedicar un percentatge de la inscripció dels participants a accions de conservació dins l’àmbit del Patrimoni Mundial de la Serra de Tramuntana, als municipis per on transcorren les proves.
- Assegurar que totes les activitats que es realitzin compleixin amb els requisits ambientals.
L'entitat remarca que és imprescindible que l'administració i els organitzadors d'aquests esdeveniments «treballin conjuntament amb entitats locals i especialistes en conservació per establir límits clars i mesures de mitigació. La Serra de Tramuntana no pot convertir-se en un simple escenari per a esdeveniments massius sense tenir en compte les seves conseqüències a llarg termini».
Finalment, Tramuntana XXI insta les institucions a «prendre mesures concretes, essent ara un moment oportú per introduir aquests mecanismes a la Llei de la Serra, actualment en elaboració, per assegurar que la Serra de Tramuntana continuï sent un espai de valor per a residents, visitants i les generacions futures».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.