TW
0

El paisatge del puig de Consolació i els que governen a Santanyí
El concepte de paisatge és un terme que es pot enfocar des de molts punts de vista: estètic, percepcions, cultural i ecològic o geogràfic. El paisatge canvia al llarg del temps per causes lligades a fenòmens naturals o per l'acció humana. Tanmateix, afortunadament, la valoració dels humans del paisatge també ha variat al llarg de la història. En l'actualitat, és valorat com un recurs que cal protegir i conservar. Això no obstant, afortunadament els que governen a l'Ajuntament de Santanyí no n'han variat aquesta valoració.

El paisatge del puig de Consolació fa anys que va canviar a causa de l'acció humana. Quan va començar a funcionar la pedrera, s'extreia grava amb benefici de tots els veïns del municipi, que hi anaven a cercar grava per construir els seus habitatges. Mentrestant, la pedrera es feia grossa, consumia el puig i en canviava el paisatge, fent-lo més desagradable. Ara, els que governen a Santanyí tenen l'oportunitat de permetre no sols restituir-ne el camí, sinó que també reparar-ne el paisatge. Els propietaris de la pedrera existent tenen el projecte aprovat per les conselleries corresponents del Govern Balear per començar a restaurar la pedrera, els mals ocasionats i el paisatge, fent front a la despesa, sense suposar cap cost als contribuents.

Restaurar la pedrera vol dir que passats uns anys desapareixerà del paisatge del puig de Consolació i aquest tornarà a ser com era abans d'existir la pedrera. Quants d'ajuntaments voldrien tenir les pedreres del seu municipi restaurades i tenir un paisatge amb una estètica conforme al seu entorn i medi ambient. Però els que governen a Santanyí sembla que per algun tipus d'interès propi, i no general, no volen que la pedrera sigui restaurada. Seria convenient que els que governen al Consistori de Santanyí pensassin i reflexionassin que el paisatge s'ha convertit en un recurs i patrimoni cultural que convé gestionar racionalment i no pels seus propis interessos.
Tomeu Bonet. Santanyí

Un golf a Son Bosc i el turisme natural
Un queda de pedra quan veu que alguns partits polítics utilitzen un camp de golf per "desestacionalitzar" el turisme a Balears. No s'han adonat que internet et diu, encara que siguis un ciutadà del carrer, que hi ha 24 camps de golf a Mallorca? S'ha "desestacionalitzat" el turisme? Doncs com diuen per aquí "va a ser que no" seguim amb el mateix de fa 20 anys: sol, platja, camps de golf i serveis nàutics... Així ens va, que no som capaços d'afrontar la primera crisi que ens ve. PP i UM han demanat una nova llei per declarar d'"interès autonòmic" la construcció d'un camp de golf a l'àrea de Son Bosc (en el límit del PN de l'Albufera de Mallorca), una zona que, segons diversos experts, està entre les de major biodiversitat natural de totes les Balears (et record amic lector que aquest és "l'Any internacional de la biodiversitat"). Alguns dels lectors podrien explicar-nos tot el que s'han gastat en els seus viatges per anar a veure ocells, insectes, grans mamífers a l'Àfrica, paisatges i cultura. Paguen bitllet d'avió, contracten guies locals (entre 1 i 2 llocs de treball), s'allotgen en diferents allotjaments (altres llocs més), ah, se m'oblidava, i mengen i beuen.

A part, normalment s'han comprat abans les guies locals sobre aus (d'aquí ingressen euros, impremtes, investigadors, editorials) i porten prismàtics, telescopis o càmeres fotogràfiques que donen llocs de treball a diversos centenars de persones més. I tot sorprenentment, creant parcs nacionals (on també treballen guardes forestals, informadors, gestors, investigadors, etc.) I gairebé sense fer una destrossa en el medi. A més, el bo que té és que la naturalesa es modifica a poc a poc. Respecte de la cultura, la ciutat de Madrid fa 20 anys era un desert al juliol i agost i avui les oficines per fer turisme cultural estan per tot arreu. La Conselleria de Turisme i Ibatur paga alguns milions d'euros a personatges emblemàtics com Michael Douglas i Rafel Nadal per oferir una imatge fresca i natural de la nostra terra, un paradís on gaudir de les cales gairebé verges i de paratges naturals de somni. Així mateix, el Parlament de les Illes Balears pot permetre la destrucció d'una de les zones amb més carisma internacional pel que fa a biodiversidad... no és una paradoxa? Una de les ONG més importants d'Europa (la RSPB d'Anglaterra), amb més d'un milió de socis en aquest país i amb pes a tot el món, a la seva pàgina oficial ha posat en dubte Mallorca per aquest fet. En una enquesta realitzada fa poc al Parc Natural de l'Albufera, golfistes anglesos i alemanys han signat en contra del camp de golf en aquestes zona de Mallorca, no és curiós?

El petroli, l'aigua, els diamants i fins i tot l'aire són béns esgotables (com el teu compte corrent), però has pensat alguna vegada si la simple observació dels ocells s'esgota? Creus de veritat que és cosa d'uns pocs bojos en el món?... Costa Rica té el 85% del seu territori dins de parcs nacionals i el seu turisme més important és el turisme natural i Anglaterra ingressa cada any més de 100 milions d'euros només per veure això... simples ocellets volar, llavors... per què vols construir-me un camp de golf?
José Luis Martínez. Palma