Salvau la Feixina... però
Voldria ficar cullerada en la qüestió de si s'ha de conservar el monument als morts del creuer Baleares des de l'equanimitat que ens dóna la perspectiva dels 62 anys que han passat des de la seva construcció i de la voluntat de tenir content tothom, fugint dels egoismes personals i partidistes i de la visió miop dels problemes.
En el Manifest en Defensa del Monument -Immortalitat li diuen- hi ha bones raons per a la seva conservació, encara que els arguments ideològics siguin una mica flacs, i.e. manifestar que els partidaris de l'esbucament mostren ignorància si el qualifiquen de feixista, vista la inscripció que hi figura, però doctors té l'Església, com ara la Plataforma en Defensa de la Llengua Balear -sic-.
És una bona pensada, açò que estaria molt bé que la nostra ciutat fos un llibre obert. Tanmateix, pens que seria millor si les planes estiguessin en blanc, de manera que cada època i cada ideologia hi poguessin escriure la seva, i glorificar els seus herois, un temps monarques, militars, dictadors, polítics en general i ara -per què no?- constructors, hotelers i estraperlistes. O sigui ,que el sotasignat seria dels qui voldrien conservar l'obelisc feixinista, però amb unes mínimes reformes sense tocar-ne el buc.
El que jo propòs és que, si ha estat dedicat els darrers 62 anys als morts d'un bàndol de la Guerra Civil -d'un fet concret, però això tant se val-, els següents 62 anys estigui dedicat als morts de l'altre bàndol, i tothom satisfet. És clar que hauríem de llevar l'indiot franquista i posar-hi el senyal republicà: en comptes del soldat i el mariner que fan guàrdia, hi podríem posar dos milicians espardenyers, i on hi ha les lletres hi escriuríem el nom dels assassinats o víctimes de la repressió franquera a les Mallorques, començant per Emili Darder i Alexandre Jaume. La Llei de memòria històrica obeïda i el paisatge urbà a gust dels defensors de la Història.
I així tots contents, cul batut i cara alegre. Per cert, que la Bauhaus va néixer a Alemanya (Weimar, 1919), i no a Àustria, i que el nom del monument -Immortalitat- recorda una mica allò del Tausendjähriges Reich.
MIQUEL TRIAS. Palma.
Opinió | Cartes al director
Cartes dels lectors
Palma18/12/09 0:00
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Que dimiteixin tots i aleshores tendran pau ells i en tendrem els ciutadans emprenyats.