Una qüestió de nacionalisme
Fa anys que em sorprèn Francina Armengol. No es pot negar que s'ha guanyat un lloc en el PSIB amb un sou pròxim als setanta mil euros anuals, que tot obrer socialista voldria cobrar i sobretot ara en temps de crisi. Aquesta situació econòmica actual em recorda quan Francina va criticar durament Munar per sol·licitar, en la Diada de l'any 2004, un sostre poblacional que ajudàs al control de la immigració i dels impostos. L'argument contrari de Francina va ser que no teníem competències per formular aquestes peticions i que aquestes afirmacions eren demagògiques. Cinc anys després, les Illes estan d'atur fins a dalt del Puigmajor, els recursos destinats per a ajudes socials no deixen de créixer, els immigrants no s'aturen d'arribar i els socialistes han apujat els impostos tant com han pogut. La qualitat de vida de les Balears ha baixat de tal manera que per primera vegada en seixanta anys estam per darrere de la mitjana espanyola.
El nombre d'estrangers a les Illes s'ha elevat quasi un 120%, però les afiliacions a la Seguretat Social no augmenten; ans al contrari, davallen. D'altra banda, un 17% de la població balear és pobra. Això vol dir que almanco unes 165.000 persones s'esforcen per sobreviure en unes illes que ingressen més de 1.200 milions d'euros anuals només comptant el turisme: l'Estat espanyol ens xucla el cor, som una màquina de fer euros i prou. Aquestes xifres d'atur i de pobresa són inacceptables per a unes illes com les nostres, però encara mantenim les portes obertes a tothom, esperant l'almoina espanyola i donant la sensació que vivim en una festa permanent. Aquest nou tarannà de la bona entesa socialista balear, iniciat ben lluny d'aquí per l'increïble Zapatero i companyia, està fent molt de mal a la nostra identitat perquè la immigració no té una clara voluntat integradora, i no ho dic jo sinó un informe de la Universitat Ramon Llull per al Consell de l'Audiovisual de Catalunya, en el qual queda reflectit l'allunyament afectiu dels immigrants pel que fa a la llengua catalana.
De fet, l'idioma és un dels eixos centrals d'una nació, ja que aquesta ja no és una qüestió d'esquerres o de dretes, de progressisme o de conservadorisme, sinó que és una qüestió de nacionalisme, de sentiment per les nostres arrels i el nostre territori. Els problemes econòmics i socials s'agreugen quan no hi ha límits per controlar els fluxos immigratoris, i ni tenim nosaltres competències en aquesta matèria ni mai no ens seran donades per partits amb la seu central a Madrid. Reconec que per molta gent aquestes idees semblen racistes i repressives, però cap estat del món sencer no té una política immigratòria tan oberta, suau i permissiva com l'espanyola, ni tan sols els pocs que estan desenvolupats. Defensaria ara Francina un sostre poblacional? Algun topall o sostre hem de tenir algun dia, perquè el deute públic té un límit i els recursos de les nostres illes també. Per finalitzar, he de reconèixer que s'ha de tenir molta paciència per afirmar pertot arreu, com fa Francina, que s'està treballant molt per sortir de la crisi: si fent molta feina tenim això, mal assumpte, reina meva, molt mal assumpte.
JUAN M. SÀNCHEZ. Palma.
Opinió | Cartes al director
Cartes dels lectors
Palma07/11/09 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Collons, ho volem tot, nacionalistes i amb cognom ben catalans.
Charnego és un immigrant espanyol en Catalunya que xerra en castellà, no crec que aquest sigui el cas... una mica de serietat.
Millor un charnego nacionalista que un reggaeton espanyolista.
Potser sigui charnego aquest Sánchez, però estic d'acord amb ell en tots els aspectes perquè la immigració no té raó de ser sense feina. La gent que vengui a treballar, però si no n'hi ha de treball, que s'en tornin.
Mai m'hagués pensat que seria un charnego qui digués allò que molts mallorquins pensam en silenci.
Totalmente de acuerdo con el Sr. Sanchez, hace 4 años los progres decian q no se podia hacer nada contra la inmigracion.Ahora se la comen con patatas...