Lladres és sa paraula
que a vosaltres correspon
no podem creure sa faula
quant vos feis passar per bons.
I deis que sou innocents!!
i ses mans brutes teniu
robeu els milions a cents
i no vos ne penediu.
No ploris beata falsa
es "plumero" heu mostrat
que vos mirin bé sa bossa
sortirà bony o forat.
Tanqueu sa boca i calleu
no vulgueu surar com s'oli
perquè ben untats esteu
després d'aquest gran espoli.
I ja ningú es pot creure
que signeu sense mirar
perquè és de bàmbols no veure
que vos pot sortir molt car.
Ni es perdó mereixeu
d'aquests pobres ciutadans
s'afronta ha estat molt greu
sou uns panxa vergonyants.
Ni fiances ni punyetes
heu de pagar lo que heu fet
a sa presó com ses rates
a purgar es malifet.
ANTÒNIA LUCENA CANYELLES.Palma
Bicicletes? sí, gràcies (per favor)
Senyor director,
Us he de confessar que som un ciclista empedreït i no crec que això sigui cap pecat. Ans al contrari, crec que avui dia és, fins i tot, una virtut! Tot això ho dic per aquests articles derrotistes que darrerament apareixen als diaris de per aquí, criticant l'encertadíssima política de l'Ajuntament de Ciutat de fer carrils per a bicicletes. Com pot ser que periodistes del segle XXI critiquin aquesta política a favor de l'ús urbà de la bicicleta? I que no han anat per Europa? No els ha explicat ningú que a Alemanya i Holanda, per posar dos exemples de països desenvolupats, hi ha tants carrils bici com carreteres per a cotxes?
I és clar que les Avingudes s'embossen amb els cotxes que hi circulen. Saps que hi anirien de buides les Avingudes, si els que hi circulen baratassin el cotxe per la bicicleta o per l'autobús.Deixau-nos de romanços, els cotxes no tenen cabuda als nuclis urbans com a mitjà de locomoció habitual, per molts motius: impossibilitat de trobar aparcament, contribució en l'escalfament del planeta, per mor de les emissions de CO2, preu desorbitat dels carburants, estrès al volant... Els carrils bici arriben molt tard, però a la fi arriben, alegrem-nos-en. Us vull encoratjar a tots, periodistes i editors de diaris inclosos, abandonau el sedentarisme que implica l'ús, i l'abús, del cotxe i entrau dins la modernitat, agafau la bicicleta. La ciutat, el planeta, el vostre sistema nerviós i les vostres artèries us ho agrairan. Per cert, tots els primers dijous de cada mes, a l'estàtua del rei en Jaume ens espera la "massa crítica" per fer una bicicletada reivindicativa per Ciutat, és a les 19.30 h.
MARTÍ GENÉ I RAMIS. Palma.
Socias fa el ridícul
El delegat del Govern espanyol ha declarat que deplora que els ciutadans de les Illes no puguin ser atesos en qualsevol de les dues llengües oficials. Anem a pams. Socias o és un engalipador o consent fer el ridícul, perquè la població sap que els mallorquins no tendran garanties per poder ser atesos en la seva llengua si no hi ha una modificació legislativa, aprovada de fa temps pel seu partit, el PSOE, i el PP. L'equiparació de drets i deures pel que fa a l'ús de les dues llengües "oficials" no existeix i aquest desequilibri és font de conflictes lingüístics. Socias és un irresponsable perquè obvia aquesta realitat injusta.
Els mastegots que el guàrdia civil va envergar a Ivan Cortès haurien de fer prendre una decisió al governador Socias. Motius perquè abandoni el càrrec n'hi ha de sobres i cap no és banal. Si presentàs la renúncia contribuiria, per exemple, a pal·liar un poc la mala reputació que per Europa té la peculiar democràcia espanyola. Serviria també per rentar un poc la cara al seu partit, prou sollada pels esquitxos que han escampat l'afer de Son Espases o els pactes d'Estat que ha fet amb el PP. També hi ha un altre motiu de caràcter més íntim: demostraria que té sentit del ridícul i vergonya, qualitat poc corrent entre la majoria de polítics, com ell ja sap. En cas de dimitir per causa de coherència, també contribuiria a prestigiar les institucions i compliria el compromís que els polítics fan després de cada jornada electoral: estudiar les causes i prendre les mesures pertinents per mirar d'evitar la progressiva abstenció entre els votants. Si dimiteix també farà un gest, simbòlic i pràctic alhora, a favor dels drets lingüístics dels mallorquins que no han perdut l'autoestimació.
Acabaré amb dues preguntes i una afirmació. Com s'han de concretar -en quines situacions- els drets lingüístics que suposadament tenim els mallorquins que volem usar la nostra llengua? La senyora Rosa Estaràs no cal que contesti perquè ja sabem que va dir que els mallorquins no tenim drets lingüístics. Una altra pregunta: quina llengua parlava Ivan Cortès quan va ser estovat per la Policia; català, mallorquí, balear, formenterenc...? Ho deman per allò de les modalitats que diu que defensa el Partit Popular. L'afirmació és que només un covard que sap que actua impunement pot pegar a una persona indefensa rodejada per tres altres assetjadors que vigilen amb l'objectiu de garantir la seguretat del que pega. Aquests fets demostren, una vegada més, que la transició democràtica espanyola ha estat un fracàs i que el constitucionalisme vigent ha de menester ser revisat.
JAUME VICENS ESCANDELL. CALVIÀ.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Jaume Vicens Escandell, enhorabona per el teu escrit. Dius el que molts de mallorquins pensem i ho dius amb les millors paraules i amb tota claredat, la pena es que els benemèrits del aeroport no entenguin el català. Salutacions ben cordials amb admiració.