Els escric perquè coneguin la situació de la genètica mèdica en el nostre país.
Me present: som un metge espanyol que ha hagut d'«exiliar-se» per especialitzar-se en genètica mèdica. De fet, ara som MIR d'aquesta especialitat a Gènova, Itàlia. Vaig obtenir un lloc formatiu després de passar l'examen MIR italià, és a dir, sense cap ajut per part de l'Estat espanyol i havent d'aprendre italià..
Dels actuals 15 països de la Unió Europea, només Bèlgica i Espanya no tenen reconeguda l'especialitat de Genètica legalment, malgrat les recomanacions de la Societat Europea de Genètica Humana. L'any passat la legalitzaren Grècia i Portugal. Després de 5 anys d'haver-se completat el genoma humà, Espanya continua sense valorar que la genètica és una part molt important de la medicina. I continuam en el gran grup de cua.
Per això mateix, en no estar reconeguda legalment aquesta especialitat a Espanya, no hi ha cap forma d'especialitzar-se al nostre país. Ens les hem d'«arreglar» per formar-nos. Aquells que treballen en genètica humana ho fan mitjançant una altra especialitat (oncologia, pediatria, ginecologia, hematologia, etc) o sense cap (el 70% dels que treballen en genètica humana a Espanya no tenen cap especialitat). En aquest col·lectiu entren metges, biòlegs, farmacèutics, etc.
Aquesta situació podria afectar la qualitat dels serveis prestats als pacients amb malalties o problemes genètics, i fins i tot, aquells que utilitzen serveis relacionats (diagnòstic prenatal, obstetrícia, etc).
Si tots els dies sentim notícies dels diversos avenços en genètica humana, crec no equivocarme si dic que hi ha una gran distància entre el que es «ven» en els diferents mitjans de comunicació, com expectatives en genètica, i el que realment és oferit als usuaris partint de la base legal que aquesta especialitat no existeix.
Ja que estem en eleccions, llanço aquest missatge als polítics, ja que crec que seria desitjable que la classe política es prengués el compromís que el nostre país no seguixca, com fins ara mateix, a la cua a nivell mundial en el camp de la genètica humana, i que donin suport a l'estructuració d'aquesta necessària i ja urgent especialitat.
Crec just i necessari que es reconega aquesta especialitat per tots els professionals que treballen en aquesta àrea de coneixements (metges, biòlegs, i farmacèutics), amb la mateixa reglamentació que la que tenen les altres especialitats biomèdiques. També la futura possibilitat d'accedir a aquesta formació mitjançant places formatives MIR, BIR i FIR. Del contrari, estem a risc de romandre en la cua, i amb una greu deficiència en el Sistema Nacional de Salut.
Espero que els polítics sigau savis perquè el temps no ens faci pagar la falta de previsió.
Ismael Ejarque Doménech. (Rebuda per e-mail).
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.