L’Empresa Municipal de Transports de Palma (EMT) ha aprovat el seu primer protocol contra l’assetjament per raó de sexe i altres conductes contra la llibertat sexual i integritat moral. El tinent de batle de Mobilitat i president de l'EMT, Toni Deudero, ha afirmat que "aquest protocol preveu una sèrie de mecanismes i garanties davant de qualsevol denúncia que permet a l'empresa poder ajudar i emparar les víctimes d'aquests actes quan aquests es produeixin".
L'acord ha estat rubricat entre la direcció de l'empresa i els sindicats després d'una negociació de diversos mesos. Aquest acord estableix una validesa de quatre anys revisable cada dos, i recull entre altres premisses la constitució d'una Comissió Instructora i de Seguiment, a la qual es pot adreçar qualsevol empleat de l'empresa que es consideri víctima d'una situació d'assetjament sexual o per raó de sexe, així com qualsevol conducta patida que atempti contra la llibertat sexual i/o la integritat moral.
Aquest és el primer protocol contra l'assetjament sexual i les agressions sexuals aprovat a l'EMT Palma i s'emmarca dins del Pla d'Igualtat que es troba en fase de negociació. Amb l’aprovació d’aquest protocol, l’EMT Palma compleix amb un altre criteri necessari per poder aprovar el nou Pla d’Igualtat, complint així amb el compromís de l’equip de govern municipal.
La presència de dones treballadores a l'EMT ha experimentat un creixement considerable els últims anys, ja que si el 2020 era del 7,46% de la plantilla, el gener del 2025, aquest percentatge s'eleva al 9,14%, és a dir, un 16,6% de la plantilla.
Funcionament del protocol
Des del primer moment en què es rep una denúncia interna, la Comissió Instructora inicia l'obertura d'un expedient de recerca on es valoren les mesures cautelars que s'han d'adoptar, s'escolten les parts i efectuen les diligències pertinents procedint a un diagnòstic de la situació.
Aquesta mateixa Comissió elabora l'informe de conclusions en què s'inclou el tipus d'infracció, la graduació i les possibles mesures que s'han d'adoptar, d'acord amb el que estipula el Protocol. Amb posterioritat, la comissió informa del resultat les parts, així com el departament corresponent de l'empresa.
Si l'empresa i la Comissió Instructora consideren que els fets poguessin ser constitutius de delicte, s'informarà la persona denunciant sobre el seu dret a iniciar les actuacions pertinents davant de les autoritats competents. En qualsevol cas, la víctima pot acudir a les autoritats a través dels procediments judicials comuns, en paral·lel al procediment intern a l'empresa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.