lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
25°

Puigdemont: «Aniré al Parlament i només un cop d'estat ho podrà impedir»

Carles Puigdemont insisteix que serà «peti qui peti» al Parlament per a la sessió d'investidura del proper president de la Generalitat. En un acte de Junts als Banys i Palaldà, a la Catalunya Nord, el líder del partit s'ha refermat en la seva intenció de tornar a Catalunya, malgrat que admet que persones properes li han traslladat «preocupació» per una eventual detenció.

«Seré al Parlament i només un cop d'estat ho podrà impedir», ha afirmat. En aquest sentit, ha avisat Pedro Sánchez que espera que les autoritats el defensin, davant d'una possible ordre de detenció per part dels jutges: «Espero que les autoritats evitin el que seria una detenció il·legal.»

L'expresident del govern emmarca la seva intenció de tornar al sud en una decisió política i no personal, el mateix motor, diu, que el va impulsar a partir a Waterloo. Puigdemont s'ha mostrat convençut que l'exili s'acabarà amb la llei d'amnistia, però avisa: «L'amnistia ha de servir per tancar l'actual etapa de repressió, però en vendran d'altres.»

El líder de Junts ha acusat Sánchez de mirar cap a una altra banda quan els jutges no apliquen la llei d'amnistia: «Només parla de la seva dona, però no es queixa quan els jutges no apliquen una llei aprovada pel parlament.»

Puigdemont alerta sobre una investidura d'Illa

Carles Puigdemont també ha estat molt contundent a l'hora de valorar l'escenari d'una possible investidura de Salvador Illa amb el suport d'Esquerra: «Hi ha una amenaça real d'un govern presidit per la versió més espanyolista del PSC, molt més proper al que representa Josep Borrell que al que representava el president José Montilla o als antípodes del que representava el president Maragall.»

L'opinió de Puigdemont ha estat compartida i recolzada pel secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha assegurat que faran tot el que puguin perquè Illa no sigui president.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa devers d'un mes
De cada vegada els espanyols pensen menys en el que succeeix a Catalunya. En aquest sentit no hi ha caliu per a una resposta ni militar ni paramilitar. Parlar sobre que la visita pot provocar un cop d'Estat és creure's important, quan el proper President de la Generalitat serà, amb molta probabilitat, un espanyolista, federalista, però espanyolista, del mateix partit que González i José Borrell.
Valoració:0menosmas
Per betzol, fa devers d'un mes
El capullo de siempre (Hay gente pa too), con sus delirios imposibles, impropios y disparatados soñados en una noche de tormenta y de visiones fantasmagóricas.
Valoració:0menosmas
Per Catalunya no es limita al Principat, fa devers d'un mes
"És, doncs, Catalunya una nacionalitat; serà una nació, un Estat. Ara bé, la nacionalitat catalana no es limita al Principat de Catalunya; s’estén, a més, per les terres del Rosselló, Cerdanya i Conflent; per les encontrades de la Ribagorça i el Pallars; per les muntanyes lliures d’Andorra; pels vergers de València i per les blaves i assolellades illes Balears."

Pere Oliver i Domenge (1916)
Valoració:-1menosmas
Per Catalunya del rei En Jaume i de Ramon Llull, fa devers d'un mes
Fragment de la "Resposta dels mallorquins" als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936):


“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.
Valoració:-1menosmas
Per Catalunya, però no com el Principat tot sol, fa devers d'un mes
Paraules de l'escriptor de Consell Joan Guasp en un fragment del parlament que va fer a la nit de les revistes en català (Barcelona, març 2013) i reproduïdes a la pàg. 20 del núm. 232 de la revista "El Mirall" (maig-juny 2013):

"[...] nosaltres, des de les Illes, pensem en la Nació com una unió dels mal anomenats Països Catalans. Això de Països Catalans i de Catalunya, expressat com s'entén ara, no és del tot exacte. Hem de parlar només de Catalunya, però no com el Principat tot sol, sinó que formem Catalunya el Principat, [...], les Illes i el País Valencià. I altres petits territoris [...]. Jo que sóc de la zona del Raiguer, al centre de Mallorca, sóc tan català com els que han nascut a les comarques del País Valencià, la comarca d'Osona o de l'Empordà o qualsevol altra. Tant com un senyor nascut a Sant Just Desvern o a les rondes de Sant Antoni o de Sant Pere. [...]"
Valoració:-1menosmas
Per Tinga lo nom de Catalunya, fa devers d'un mes
Fragment, amb ortografia obsoleta, del discurs de Jeroni Rosselló en els Jocs Florals de Barcelona de 1873:

"Tinga lo nom de Catalunya, sia Catalunya la terra tota ahont la
nostra llengua se parla, y no hi hage per tots nosaltres mes qu'una
sola pàtria y una sola llengua, y aquesta cobrarà en galania lo que
la pàtria crexerà en grandesa."
Valoració:-1menosmas
Per on se parla la llengua del rei En Jaume, fa devers d'un mes
«Catalunya no se circumscriu a les quatre províncies de la divisió administrativa espanyola sinó que abraça totes les contrades on se parla la llengua del rei En Jaume».

Miquel Ferrà (1932)
Valoració:-1menosmas
Per tenim per molt de ser catalans!, fa devers d'un mes
«Acceptau de bon grat nostre present i sapigau que los fills de les Illes tenim per molt de ser catalans! Volem bé a les lletres catalanes, perquè som catalans».

Josep Lluís Pons i Gallarza (1873).
Valoració:-1menosmas
Per la unitat de Catalunya, fa devers d'un mes
«Alcover, un altre gran català de Mallorca, (…) ha afirmat altra vegada la unitat de Catalunya en declarar, entremig dels aplaudiments dels congressistes, que quan es parla de catalans s’ha d’entendre que es parla de tots els homes de llengua catalana».

Enric Prat de la Riba (1906)
Valoració:-1menosmas
Per Catalunya integral, fa devers d'un mes
«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, participant amb ella de la unitat de raça, de la unitat de llengua i de la unitat de cultura, la qual ha enriquit molt sovint amb aportacions de gran vàlua. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit».

LNT (1930)
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente