A banda d'aquesta modificació, també varen aprovar l'espanyolització del domini oficial de l'Ajuntament de Palma (palma.cat) que, a partir d'ara, serà exclusivament palma.es.
Sobre aquest fet, s'hi va pronunciar l'Obra Cultural Balear (OCB), qui va alertar que la modificació substancial del Reglament de Normalització Lingüística equival a «trencar el consens en una matèria tan sensible com l’ús de la llengua catalana»; i que qualsevol canvi en la regulació dels usos lingüístics institucionals i administratius «requereix de consens polític i social i no es pot veure sotmès a canvis conjunturals en la correlació de forces polítiques de la corporació».
L'entitat, a més, va manifestar els dubtes jurídics que planteja aquesta proposició; especialment, perquè els canvis que s’hi han anunciat semblen difícils de conciliar amb la Llei 3/2003 de règim jurídic de l’Administració de la CAIB, sense una modificació prèvia dels seus articles 43 i 44.
Per això, l'OCB ha anunciat que acudirà a la jurisdicció contenciosa administrativa per a restaurar la legalitat conculcada. Així, ha recordat que l’article 4.3 de l’Estatut d'Autonomia conté un mandat explícit als poders públics, d’activar les actuacions de promoció del català necessàries per assolir la plena igualtat entre les dues llengües oficials. Ben igual que la disposició transitòria quarta de la Llei de Normalització, que obliga explícitament les corporacions locals; i en el cas de l’Ajuntament, a més, no es pot oblidar la Llei 23/2006, de capitalitat de Palma, que estableix, en l’article 4.1, que la llengua catalana és la pròpia de la institució; això és, la seva llengua d’utilització normal
El grup municipal VOX, no satisfet encara amb l'aprovació d'aquestes dèries -gràcies al pacte amb el PP a Cort- demanarà al proper ple ordinari l'eliminació del requisit del català a les proves d'accés a la funció pública local. Així, el partit d'extrema dreta va més enllà i exigirà que no faci falta saber la llengua pròpia per a fer feina a l'Ajuntament de Palma, cosa que retallarà de manera directa els drets lingüístics dels ciutadans catalanoparlants.
21 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
PatriotaTambé s´ha de garantir el dret constitucional a usar la nostre llengua i no ser discriminats per aquest motiu.
Destroyer! i tu ho creus, això que dius? Vius a Segovia, Toledo, Zamora...???
Per cert, qualcú ha escoltat una condemna al Rubiales per part de Bocs? M'estranyaria que el critiquessin en res, són de la mateixa corda fatxa.
Com diu en Serrat, "ens han declarat la guerra". Emperò, no ens quedem en el plany. Lluitem amb les eines que tenim a l'abast. Als tribunals! D'acord, però no només, sinó al carrer i amb actitud ferma, amb la certesa que tenim la raó de part nostra.
Lluis Felipe, en cap moment he parlat ni de constitució ni d'estatut. He parlat de llengüa. I ho torn dir: es foraster mai serà la llengüa d'aquestes illes
@ conisi Ya están en España, lelo. Y tú también. Si te pica, te rascas.
Para el escozor pastillas ultravox...
No, Home... Que els enviïn la nòmina sense fotre brot, millor, no?
Jo sempre i per tot amb català no gir sa 👅
Patriota: De sentit comú,garantir el dret constitucional dels ciutadans a ser atesos en la seva llengua.