Aquests resultats suposen una disminució de l'ús del català de 7,4 punts respecte als del curs passat. Del 2009 ençà, els valors oscil·laven al voltant del 80% (l’any 2014 va arribar al 82,6%, el valor més elevat). Des del 2018 ha començat una tendència descendent que enguany ha arribat al valor més baix des del 2006.
- Els alumnes de Menorca són, un any més, els qui usen més el català en els exàmens (91,6%); des del 2006 es mantenen en un ús que supera el 90%.
- A Mallorca, aquest valor és del 67,6%, tot i que hi ha una diferència considerable entre els resultats dels centres de Palma (52,1%) i de la resta de Mallorca (86,5%).
- També hi ha una diferència important entre Eivissa (49,3%) i Formentera (100%). La diferència a l’illa d’Eivissa es produeix sobretot per l’ús baix del català en els centres privats i concertats, que en quatre anys s’ha reduït en un terç.
Pel que fa als enunciats en català i en castellà a la convocatòria de juny de 2023, des de la institució defensen que la comissió organitzadora de la PBAU va prendre la decisió «en previsió que es poguessin adoptar mesures cautelars durant els dies de les proves i en línia amb la decisió adoptada en altres territoris de parla catalana on els tribunals varen fallar a favor d’un recurs similar. D’aquesta manera, es volia garantir que els estudiants poguessin fer les proves sense variacions organitzatives».
Una vegada comptabilitzades les proves, les dades d’alumnes per illes que varen demanar l’examen en català són:
- El 71,7% dels estudiants que feien les PBAU a Mallorca
- El 93,5% dels estudiants de Menorca
- El 54% dels estudiants d’Eivissa
- El 96,7% dels estudiants de Formentera
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El proximo año estara al 0,000%
Volen expulsar als aborígens de les Illes Balears. I fer que aquestes siguin unes illes ben forasteres.
Hi ha molta feina per a fer !