L'entitat ecologista considera que pretendre la protecció de les alcoves per un motiu patrimonial i històric és fal·laç. Argumenten que les construccions antigues han estat substituïdes recentment per «encimentades brutals per rampes a la platja, ocupacions per noves construccions, i s'hi donen usos que no són propis com habitatge o lloguer turístic». En conseqüència, l'eventual valor patrimonial d'aquestes construccions ja s'ha vist afectat per aquesta intervenció recent, i frenar-ne la demolició només satisfaria els interessos particulars de qui se'n lucra.
A més, afegeixen que ja hi ha hagut intents per preservar les construccions i l'ús privatiu, que han trobat la negativa dels tribunals. El grup ecologista, tot citant diverses sentències dictades durant la darrera dècada, recorda que la negativa a preservar les alcoves «prioritza el dret d'ús públic i gratuït de la platja, i conclou que la capa no té en aquest punt amplitud suficient, motiu pel qual les casetes d'escars interrompen l'ús públic».
El GOB conclou afirmant que «els usos, lucratius o particulars, al domini públic no poden ser defensat per les institucions i partits amb arguments històrics o patrimonials que amaguen la realitat dels usos privatius que es pretenen perpetuar en aquests espais». Conseqüentment, insten les institucions a legislar i regular amb el propòsit d'adaptar les costes de les Illes Balears als efectes adversos del canvi climàtic.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ben vist per part del GOB. Els que coneixem d'aprop el que passa al Port d'es Canonge fa estona que tenim clar que allò és un petit regne de taifes, especialment pel que fa a aquestes alcoves, que han esdevingut el gaudi privat d'una minoria, que ha fet i desfet el que ha volgut sense més criteri que l'interès personal. Aquesta xupi-pandi esporlerina, des de fa molts d'anys, gaudeix d'un "amarrament amb vistes" privadíssim, l'usdefruit del qual passa de pares a fills sense que ni tan sols se n'amaguin. Totxo i ciment a discreció, lanxeta a dins, petit taller ran de mar i... qui dies passa anys empeny: un grapat de "casetes" que han estat fetes i refetes a conveniència dels "propietaris" tantes vegades que fa oi sentir a parlar d'interès patrimonial o paisatgístic. Què baix han tornat a caure els de Més, ai las, per un grapat de vots a les properes municipals.
Totes les construccions de la costa, estan en zona pública i sols s'han de preservar si responen al interès públic. En democràcia sols pot ser admissible la seva preservació, si deixen de ser d'us privat i els ajuntaments corresponents les cedeixen per sorteig, concurs o subhasta i en concessió per terminis mensuals, a persones empadronades a les Illes Balears.