La primera versió d'aquest informe s'ha fet pública aquest dimarts a Brussel·les i qüestiona que aquest espionatge pogués estar justificat per raons de seguretat nacional: «Atès que les autoritats espanyoles només han reconegut 18 dels 65 casos, i que les sol·licituds per a aquests casos no s'han fet públiques, no és possible establir de quina manera haurien tengut un impacte immediat o haurien constituït una amenaça imminent a la seguretat nacional o la integritat de l'Estat.»
Recomana definir 'seguretat nacional' en l'àmbit de la UE
Precisament una de les principals recomanacions de l'informe és que la Unió Europea defineixi què es pot entendre per «seguretat nacional» per evitar abusos per part dels països: «És necessària una definició comuna europea de 'seguretat nacional', que determini quin règim legal s'aplica en aquests assumptes, així com una demarcació clara de l'àrea en la qual aquest règim especial podria aplicar-se.»
Espionatge polític a sobiranistes catalans sense proves
L'autora de l'informe és l'eurodiputada liberal neerlandesa Sophie in 't Veld, i dedica 12 de les 159 pàgines a Espanya, que, juntament amb Grècia, Xipre, Polònia i Hongria, és dels pocs Estats amb capítol propi.
Malgrat tot, en la roda de premsa de presentació de l'informe, In't Veld ha estat molt dura i contundent, afirmant que és un escàndol a escala de tota la UE, i que no és patrimoni de cap Estat.
Pel que fa a l'espionatge a independentistes catalans, la ponent ha dit que dona per fet que hi ha hagut espionatge polític sense proves que hi hagués cap amenaça a la seguretat nacional: «Tenim molt poca informació oficial sobre què va passar, però el que hem vist és que hi ha indicis clars que polítics i altres persones han estat espiats sense proves d'una amenaça imminent a la seguretat nacional. Ara, entenc que és delicat i deman a les autoritats espanyoles que ens donin més informació.»
Un 'buit democràtic'
In't Veld ha aprofitat per fer una petició al Consell Europeu perquè faci una cimera extraordinària sobre aquest assumpte, que ha qualificat d'«atac a la democràcia».
En aquest sentit, ha afirmat que hi ha «un buit democràtic» a la UE entre el que és l'«àmbit nacional» dels estats i l'àmbit europeu pel que fa a aquest tipus d'espionatge: «No pots dir quan et convé que una cosa és un assumpte europeu i quan no et convé que és nacional, i realment crec que ja és hora que la Unió Europea creixi com a unió política, perquè el fet que això estigui passant és perquè hi ha una mena de buit, un buit democràtic, entre l'àmbit europeu i l'àmbit nacional.»
La ponent de l'informe també ha acusat d'hipocresia la UE i els països membres quan es denuncien vulneracions similars de drets humans a fora de les seves fronteres, però que es calli quan les cometen ells. «Els abusos amb el programari espia dels països de la UE és una greu amenaça a la democràcia a tot el continent en un moment en què necessitam la democràcia més que mai.»
Escandalosa opacitat del Govern espanyol
Algunes de les persones que se sap que varen ser espiades amb el programari Pegasus, com Pere Aragonès o Carles Puigdemont, han celebrat el posicionament del Parlament Europeu. En canvi, el govern espanyol defensa que «va fer el que havia de fer» quan va tenir coneixement «d'accions delictives».
11 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Quan el govern central i l´estat actuen il.legalment no poden exigir res a ningú,quan son els primers en saltar-se lleis,la seva sagrada constitución i la legalitat.
Hi ha moltes maneras de fer referendums. Legalment i per coions. Segur que tu ets una bona persona.
El que a Espanya és corrupció i franquisme, a la resta d'Europa ės control i democràcia. Una diferència abismal !
@ ¿Sin pruebas?La veritable amenaça sou la gent com tu.Ignorant,incults i males persones.Fer un referèndum és antidemocràtic?A Escòcia a Canadà,a Suissa en fan cada dos per tres,,,clar España es diferent.
Espiar és donar un cop d´estat a la l´autèntica democràcia. Ho ha dit el Parlament Europeu ! I ara què hem de dir dels gobbiednos ppepedos i socialeddos del estaddo espanol ? Que ja estan al mateix nivell de la dictadura turca i nord-coreana ! Tres visques per haver assolit aquest nivell tant honorable i edificant !
Ja ha sortit el inútil que sap de lleis el mateix que se jo de física atímica. Demana el politòleg quins països de Europa s'han produït no ja una votació, amb la policia agredint als votants cosa que va passar a Escòcia, doncs miri, il·lustre «expert de pa en fonteta» a veure si li sonen els següents panissos Europeus, a partir del any 1990, prengui bona nota i no farà el ridícul just son: Lituània, Letònia, Estònia, Bielorússia, Macedònia, Eslovènia, Moldàvia, Croàcia, Ucraïna, Bòsnia, República Txeca, Eslovàquia, Montenegro, Sèrbia i Kosovo. Ara si sap sumar, cosa bastant dubtosa compti i digui la xifra que li surt en un marge de just quants anys? suposo que a sumar i restar si hi arriba, veritat? Es faci un favor a vostè mateix. S'ho faci mirar que si s'agafa a temps te cura.
Sempre he pensat que la democràcia no era realment el que tenim. Anys llum de ser-ho. No cerquem excuses de mal pagador.
I ERC esperant taula de diàleg?
No li ha bastat a Espanya, enviar operatius per apallissar i linxar a ciutadans pacífics i destrossar la vida de persones honestes, solvents i legals tractant-los com a sediciosos i empresonar-los o bé fer que se véssin obligats a emprendre l'exili. I no acaben aquí les injustícies, si no que també consenten en tenir un partit legalitzat i als parlaments democràtics que és hereu dels.que varen perpetrar el cop d'estat del 36 i una guerra cruel entre germàns, però que ara qualifiquen de "discusió entre padrinets", que a sobre, persegueix als que posaren urnes i que els a ells tracten de colpistes . Si qixò és democràc, i que dónen suport a unaltre partit que ésel campió d'Europa en la modalitat de corrupció. Que baixi Montesquieu de la Glòria i que digui si ho és o no. I m'alegra molt, que Europa vegi que mentres els que haurieb de ser lliures i poder exposar la seva ideologia estan a l'exili o inhabilitats, els que haurien d'estar tancats son els que se permeten perseguir als demòcrates. Jo no sé si és per expulsar a la nació espanyola de la Unió Europea, o per enviar "loqueros" que mirin els caps dels que comanden, perque res del que passa és normal i no se pot contiuar d'aquesta manera.
Cuanto tonto y tonta útil que hay en el mundo dispuesto a creerse las majaderías que les cuentan los separatistas golpiesta. De pena.