Aquest dijous es vota una iniciativa promoguda per Unides Podem i els diversos grups sobiranistes i independentistes de la Cambra baixa espanyola en pro de la igualtat de totes les llengües diferents del castellà.
Han anunciat el seu vot contrari, PSOE, PP, Vox i Ciudadanos i hi votaran a favor Unides Podem, ERC, Bildu, Junts, PdeCAT, la CUP, PNB, BNG, Más País i Compromís.
Amb aquesta iniciativa, els partits signants cerquen que s'acabi amb la imposició legal del castellà a l'Estat espanyol, i reclamen que s'estengui l'ús de les llengües oficials diferents del castellà puguin ser usades al Congrés de Diputats, als tribunals de justícia o RTVE i que figurin en l'etiquetatge de productes. També proposen més reconeixement per a l'asturià i l'aragonès.
Proposta de la societat civil
Es tracta d'una proposta que neix a iniciativa d'agents culturals que treballen a favor de la normalització lingüística, com l'Obra Cultural Balear a les Illes Balears i altres entitats de Catalunya, País Valencià, Galícia, País Basc, Aragó i Astúries, els representants de les quals han acudit aquest dimarts a Madrid amb intenció de donar suport a un text que serà votat en el Ple del pròxim dijous.
A hores d'ara, és difícil imaginar que alguns diputats que formen part del grup del PSOE votin, juntament amb Vos i les formacions de dretes, en contra dels drets lingüístics dels ciutadans que els varen votar i als quals, suposadament, representen.
És el cas del diputat Pere Joan Pons, nascut a Campanet i, actualment, diputat per les Illes Balears al Congrés espanyol.
Pons és llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha fet classes a la Universitat de les Illes Balears. Fill de Damià Ferrà-Ponç, va ser director de la Fundació Gabriel Alomar i Secretari d'Idees, Programes i Formació de l'Executiva del PSIB.
Serà capaç Pere Joan Pons de votar contra els drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears? I si fos així, com ho explicarà als seus votants catalanoparlants als quals els estarà privant de ser tractats amb igualtat de condicions? I com ho explicarà als seus votants no catalanoparlants, als quals els estarà privant d'un accés més fàcil a la llengua catalana que, tanmateix, han de menester? I als seus veïns de Campanet, com els ho explicarà?
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No se si ho sap en Pere Joan Pons que els seus desafectes del PSIB en vers la terra, tard o d´hora els acabaran passant factura.
Votarà contra la monarquia? Votarà contra el 155? Votarà contra la reforma constitucional imposada per Merkel?
Qué nervios!
Que es inconstitucional? que ens digui l´article en que diu que això no és possible.
Per si de cas vota a favor dels drets lingüístics dels que parlen i usen el català, hem de fer saber que no en tenim prou perquè no som beneits. Una declaració formal no ens basta. Després volen que ell i el seu partit, i també els de Podemos, deroguin les 1500 lleis, normatives, ordres i decrets que supediten la nostra llengua a la llengua catellana.
Per dir un exemple, la presidenta del Congrès és catalana, la Meritxell Batet, un nom i un cognom més català és impossible, doncs aquesta senyora que cada vegada que la veig haig de còrrer a canviar de canal o d´emisora votarà en contra de la seva pròpia llengua, de la dels seus pares, amics, etc. O sigui que d´aquesta gentussa es pot esperar qualsevol cosa.
O se crean partits nacionalistes serios que defendían la nostre cultura o no tenim res que fer, mes que protestar que no du a cap banda. Els partits nacionals no defensen mes que lo que els interesa no lo que interesa al poble.
Si ho fa serà un traïdor a sa terra i sa gent.
I per què haurien de voler igualitat? Tan bé que els va trepitjant i excloent....
Presumiblement, farà el que la veu de son amo li mani, ja coneixem prou bé el PSOE i la seva política envers la nostra llengua. Els diputats dels partits forasters representen el seu partit, els ciutadans contem ben poc, una vegada que ja tenen el vot.