El PSOE ha anunciat que aquest dijous, en el parlament espanyol, votarà en contra de la igualació de drets entre les llengües de l'Estat, ja que, segons aquest partit, és «inconstitucional».
Aquest dijous es vota una iniciativa promoguda per Unides Podem i els diversos grups sobiranistes i independentistes de la Cambra baixa espanyola en pro de la igualtat de totes les llengües diferents del castellà.
Han anunciat el seu vot contrari, PSOE, PP, Vox i Ciudadanos i hi votaran a favor Unides Podem, ERC, Bildu, Junts, PdeCAT, la CUP, PNB, BNG, Más País i Compromís.
Amb aquesta iniciativa, els partits signants cerquen que s'acabi amb la imposició legal del castellà a l'Estat espanyol, i reclamen que s'estengui l'ús de les llengües oficials diferents del castellà puguin ser usades al Congrés de Diputats, als tribunals de justícia o RTVE i que figurin en l'etiquetatge de productes. També proposen més reconeixement per a l'asturià i l'aragonès.
Proposta de la societat civil
Es tracta d'una proposta que neix a iniciativa d'agents culturals que treballen a favor de la normalització lingüística, com l'Obra Cultural Balear a les Illes Balears i altres entitats de Catalunya, País Valencià, Galícia, País Basc, Aragó i Astúries, els representants de les quals han acudit aquest dimarts a Madrid amb intenció de donar suport a un text que serà votat en el Ple del pròxim dijous.
A hores d'ara, és difícil imaginar que alguns diputats que formen part del grup del PSOE votin, juntament amb Vos i les formacions de dretes, en contra dels drets lingüístics dels ciutadans que els varen votar i als quals, suposadament, representen.
És el cas del diputat Pere Joan Pons, nascut a Campanet i, actualment, diputat per les Illes Balears al Congrés espanyol.
Pons és llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha fet classes a la Universitat de les Illes Balears. Fill de Damià Ferrà-Ponç, va ser director de la Fundació Gabriel Alomar i Secretari d'Idees, Programes i Formació de l'Executiva del PSIB.
Serà capaç Pere Joan Pons de votar contra els drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears? I si fos així, com ho explicarà als seus votants catalanoparlants als quals els estarà privant de ser tractats amb igualtat de condicions? I com ho explicarà als seus votants no catalanoparlants, als quals els estarà privant d'un accés més fàcil a la llengua catalana que, tanmateix, han de menester? I als seus veïns de Campanet, com els ho explicarà?
No se si ho sap en Pere Joan Pons que els seus desafectes del PSIB en vers la terra, tard o d´hora els acabaran passant factura.