La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha proposat aquest dimecres la celebració d'un nou referèndum d'independència abans que se celebrin en 2021 les pròximes eleccions.
Sturgeon ha anunciat davant el Parlament escocès que el seu Executiu presentarà el projecte per a tractar d'establir aquest mateix any les normes per a una nova convocatòria, encara que ha reconegut que no apel·larà ara com ara a la denominada Secció 30, sota la qual es realitzaria el segon referèndum.
La líder escocesa, que havia aparcat les seves reivindicacions sobre aquest tema pel procés de sortida de Regne Unit de la UE, ha lamentat que l'actual sistema no serveix als interessos d'Escòcia i el repartiment de competències continua sent «totalment inadequat», segons la radiotelevisió pública BBC.
«S'hauria de poder triar entre el Brexit i un futur d'Escòcia com a nació europea independent abans que conclogui el mandat d'aquest Parlament», ha reclamat Sturgeon, que durant aquests últims anys ha defensat que l'escenari de futur ja no és el mateix que era en 2014.
Un 62 per cent dels qui varen participar en Escòcia en el referèndum sobre el Brexit de juny de 2016 varen votar a favor de seguir a la UE. En l'àmbit general de Regne Unit, els resultats es varen inclinar no obstant això a favor de la sortida (51,9 per cent), i el país encara està intentant concretar quan i en quines condicions es produirà el divorci.
Sturgeon ha apel·lat principalment al Partit Nacional Escocès (SNP) per a fer campanya i mobilitzar de nou a la ciutadania: «Si augmenta el suport i les crides a la independència, cap Govern britànic podrà frenar la voluntat de la gent». La primera ministra creu que «hi ha més motius que mai per a la independència».
Escòcia anuncia un segon referèndum d'independència
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
15 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Del blog "Etziba Balutxo..." de Bartomeu Mestre i Sureda "[...]Jo mateix, nascut a Felanitx, sóc català. Tan català com Pere Oliver i Domenge, com Nadal Batle, com Miquel Bauçà o com Miquel Barceló. Ho som, talment l'algaidí Pere Capellà, en Mingo Revulgo, quan l'any 1935 escrivia: “Jo sóc mallorquí i és la meva glòria/ esser català per la meva història!”. Sóc català, perquè faig part de l'àmbit lingüístic, cultural i geogràfic que abasta la nació catalana[...]" http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/252182
"Catalunya és, en quantitat i en temps, el nom més usat històricament per referir-se al conjunt de la nació. Només s'amaga o dissimula, amb espires intermitents de recobrament, en els moments de major persecució arran de les victòries militars de Felip V o de Franco i els períodes immediats subsegüents. Han estat la por i la repressió les causes que han arraconat l'ús públic del nom. Just per això, com a reparació, mereix ser recuperat i reivindicat. La documentació trobada, amb evidències clares de censura i amb proves fefaents que molts d'historiadors ho han amagat deliberadament, certifica l'ús volgut i acceptat del gentilici catalans als antics regnes de València i de Mallorca". Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo" (2014) http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/258699
"[...]Tot el món conegut volia confegir, me deien Ramon Llull, català mallorquí. [...] Vaig pastar la llengua amb la meva Art, vaig fer que la ciència parlàs català. [...] Abans, per un càrrec, era condició de ser català i no d'altra nació.[...]" (Guillem d’Efak, 1980)
«Catalunya és una nació. I deixau-vos anar de literatures i regionalismes “sanos y bien entendidos”. Sense paliatius de cap casta, el fet és l’existència de Catalunya com a nació; aquest és el fonament de tot, fonament tan fort que permet afirmar que per sota les ruïnes de l’edifici actual de la causa catalana seguiria bategant l’esperit del poble presoner del dret i la llengua i el poder d’un altre poble, lluitant sempre i espiant l’hora de fer sortir altre cop a la llum del dia la seva personalitat». Joan Pons i Marquès (1919) http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699
Segons se comenta, com que el brexit és a punt de fer se realitat, els Estats Units festegen al Regne Unit per fer presió econòmica i financera ( de moment) contra Europa. I aquest factor segurament influira, per bé o per mal, en un segon referèndum independentista d'Escòcia.
No ho sé si Escòcia ho tendrà tan fàcil com s'altra volta, s'antieuropeisme que ara impera en es Regne Unit té bastant de supremacisme anglès i això podria incloure no tolerar cap independència
@ bobadas, o sigui, balearium, estic completament d'acord amb els que et critiquen les ofenses i falta de respecte, tal com ha de ser i és per aixó que no et faré cap insult per no ofendre als ases.
Tota NACIÓ té el dret irrenunciable a la seva unitat i a la seva independència; sempre tenint en compte que el territori d'una nació acaba on comença el de les altres; així, per exemple, el territori d'Anglaterra (no el confonguem amb el del Regne Unit) acaba on comença el d'Escòcia i el territori d'Espanya (no el confonguem amb el del Regne d'Espanya) acaba on comença el de Catalunya. En definitiva, tant el Regne Unit com el Regne d'Espanya són ESTATS plurinacionals.
Algunos comentarios sobre el asunto separatista como de costumbre, son surrealistas.. el sentimiento les hace bloquear las neuronas...pero erre que erre...todo se debe a que las neuronas se hacen cansinas para los que levitan continuamente con el asunto separata.
A "M": Me insultas, cosa que yo no he hecho. Demuestras lo que presuntamente eres. Cuando no hay argumentos, y se dicen bobadas pues se compara una cosa con otra que nada tienen en común, se trata al otro de maleducado y de violento verbal. Además tú no has preguntado nada, te has limitado a dar una opinión, como yo doy la mía. ¿No te gusta?. Lo siento.