MÉS per Mallorca ha presentat aquest dilluns al Parlament una Proposició no de Llei (PNL) elaborada conjuntament amb Esquerra Unida de les Illes Balears (EUIB) amb la qual exigeixen convocar un referèndum vinculant per escollir entre monarquia i república.
En la proposta també manifesten el seu suport a l'obertura de la comissió d'investigació sobre Joan Carles I al Congrés dels Diputats i reclamen a la Casa Reial que renunciï a l'ús del Palau de Marivent. «En vista que ara hi ha ombres de dubte sobre la Casa Reial, creiem oportú que es pugui parlar d'aquests temes», ha explicat el diputat de MÉS per Mallorca, Miquel Gallardo, en una roda de premsa.
Gallardo ha argumentat que els casos de corrupció que han afectat a la Família Reial «han fet que la posició de la monarquia en la societat hagi quedat en entredit». A més, ha subratllat que des de l'any 2015 el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ja no demana pel suport a la monarquia.
«Trobam que és un tema que cal posar sobre la taula i s'hauria de poder parlar d'això», ha incidit el diputat, que ha precisat que s'ha abordat la proposta amb la resta de grups d'esquerra del Parlament i «d'entrada la veuen bé, però no han decidit secundar-la».
Per la seva banda, el coordinador d'EUIB, Juanjo Martínez, ha agraït a MÉS «l'oportunitat de presentar la proposta» -ja que EUIB no compta amb representació a la Cambra-.
Martínez ha titllat de «situació excepcional» que el cap d'Estat espanyol no fos «elegit en cap moment de forma democràtica». «El que demanam és que aquest càrrec ha de ser decidit democràticament per la ciutadania», ha dit.
En el text, també censuren que Felip VI trenqués «el seu silenci i neutralitat però no per a parlar de la corrupció, l'atur, la precarietat, el difícil accés a l'habitatge, la pobresa infantil o el fracàs escolar sinó que va oferir un discurs en el qual va avalar la violència policial contra la ciutadania catalana pel primer d'octubre».
L’estatut de Balears va ser aprovat per via ordinària i no pas per l’article 151 ( que només correspon a qui tenia autonomia durant la II Republica, després es va afegir Andalusia ) , per tant no fa falta ser refrendat amb un referèndum sinó que correspon al parlament autònomic.
Ni modificant-lo el podries votar-lo en referèndum.