La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha afirmat aquest dimarts que està «en contra» del 'dúmping fiscal' entre comunitats autònomes, però al mateix temps vol que els territoris tenguin «més capacitat de competència» perquè la política impositiva és «clau per redistribuir la riquesa».
«Hem de decidir nosaltres. Demanarem el federalisme fiscal en el nou sistema de finançament autonòmic per tenir més capacitat impositiva», ha explicat Armengol en la roda de premsa posterior a la reunió de la VI Conferència de Presidents en el Senat.
Segons la Presidenta, altres presidents autonòmics han estat d'acord amb ella en aquest sentit, com l'andalusa Susana Díaz. «No té sentit que diguem que volem més autogovern i que després ens diguin des del Govern el que es pot pujar i el que no», ha afegit.
Principi d'ordinalitat
Quant a l'elaboració durant aquest any del nou sistema de finançament autonòmic acordat en la reunió d'aquest dimarts, Armengol ha indicat que l'Executiu ha de tenir en compte diferents factors en els estudis preparatius.
La presidenta Armengol ha proposat al Govern i a la resta de dirigents regionals que el sistema «es regeixi pel principi de d'ordinalitat». «No volem quedar en pitjors condicions de les quals estàvem. Som els primers a aportar i els setens a rebre i això no és just», ha assenyalat.
Per això, vol que el nou sistema tengui en compte «l'esforç fiscal» que fa cada territori, així com «els costos de vida de cada territori», cosa en el qual, segons ha assegurat, han estat d'acord «tots» els presidents de les comunitats autònomes que han participat en la reunió.
Costs d'insularitat
I pel que fa a les particularitats de Balears, Armengol ha assenyalat que «els costs d'insularitat no estan ben afrontats» per part del Govern espanyol, per la qual cosa ha aprofitat la Conferència de Presidents per reclamar «un règim especial» per a la seva comunitat i ha insistit en el seu rebuig a la privatització d'AENA.
Armengol ha lamentat que la VI Conferència de Presidents hagi tardat més de quatre anys a convocar-se i creu que «no és lògic» que el debat de política general en el Senat faci més de deu anys que no se celebra.
També ha destacat l'absència en la reunió d'aquest dimarts dels presidents de Catalunya i País Basc, la qual cosa demostra que Espanya travessa una «crisi territorial que cal abordar des del diàleg i la no judicialització de la vida política», per la qual cosa ha criticat que en els darrers anys ha faltat més «cintura política» per part del Govern espanyol per abordar aquest problema.
Això sí, ha afirmat que el fet que a partir d'ara es celebri una Conferència de Presidents anual obri «un espai de diàleg interessant», encara que ha admès que aquesta vegada li hagués agradat «concretar més» en alguns aspectes.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El pecat està amb això de la 'solidaritat'. No hi ha transparència. Una solució psocialista. Se estableix un pot per la "solidaritat" del 4%. Així cada un rep segons la seva capacitat fiscal manco el 4%. Exemple, Madrid capacitat fiscal 2830 euros per habitant manco un 4% rebria 2716'80 euros per habitant, Balears té una capacitat fiscal de 2460 euros per habitant rebria 2361.6, o sigui que aportaria 99'49 euros per habitant, i el penúltim Extremadura amb una capacitat fiscal de 1537 rebria 1475,52 euros, i el darrer Canarias amb una capacitat fiscal de 864 euros rebria 825'44 euros per habitant. Tots han aportat un 4%, ara bé la solidaritat transparent que seria fer la repartidora per els més necessitats, però sempre quedaria segons el orde establert per la seva capacitat fiscal, o sigui que Balears sempre quedaria la segona en finançament.
Torni demà, segueixi pagant.
Però ho han de fer. És la passa prèvia per quan diguin no, alçar-nos en rebeldia i que, en lloc de tenir dos països que es vulguin independitzar, en tinguin tres. I per les Canàries també se comencen a moure en aquest mateix sentit.
No som els setens a rebre, que bé si ho fóssim: Som els setens en PIB per càpita i els primers a aportar, cosa que desfà del tot la pretesa solidaritat de que qui més ric és que més pagui. A l'hora de rebre som tan a sa coa que resulta que esent els setens en PIB, després de fer el repartiment d'impostos (inversions i despeses corrents) quedam molt per davall de sa mitjana i, si hi afegim la consideració del cost de la vida a cada territori quedam gairebé a la coa de tot.
Feis els ximples o o sou o ens hi voleu prendre? Dins l'estat d'espayol només hi caben els espanyols i nosaltres NO ho som, vosaltres PSOE, sí.