Aquest dilluns vespre, a la seu de l'Obra Cultural Balear de Manacor, Miquel Ensenyat, educador social, exbatle d'Esporles, dirigent de MÉS i president del Consell de Mallorca, ha acceptat el repte de l'entitat i ha estat entrevistat per Antoni Tugores Manresa, escriptor, investigador, historiador i periodista, i per Antoni Riera Vives, filòleg, periodista i escriptor.
El president del Consell parteix del fet que a Mallorca hi ha dues visions: la de la Part Forana i la de Palma. I que a aquestes dues visions, s'hi ha de sumar la manca de cohesió social. Davant aquests dos factors, pensa que el Consell pot fer «un paper important a l'hora de llimar diferències i per tant pot ajudar a fer créixer la idea d'identitat compartida», ja que la institució que presideix té una eina important com és la relació estreta que manté amb els municipis, una xarxa de relació institucional que el Govern no té i que a molts pobles s'amplia amb els contactes amb la societat civil local respectiva.
dBalears vos ofereix algunes de les declaracions més destacades d'Ensenyat a preguntes d'Antoni Tugores i Antoni Riera.
«Les negociacions al Consell de Mallorca varen ser un part senzill perquè hi havia equilibri entre les forces d'esquerra».
«Venir del món municipal ens dóna visió més pràctica de les coses. Si podem resoldre una cosa en deu minuts no hem estar tres hores».
«Actualment la diferència entre dreta i esquerra es troba en la capacitat d'intervenció de les administracions».
«Volem reforçar les administracions més properes als ciutadans com els ajuntaments i els consells insulars».
«Esperam, l'any que ve, assumir les competències de promoció turística, el Consell ja té les d'informació i a vegades es mesclen».
«No ens podem conformar amb aquestes grans temporades turístiques perquè les causes són de conjuntura política i de seguretat».
«La democràcia vol dir igualtat d'oportunitats. Les administracions només han de tenir un portal on hi entri tothom per igual».
«Hem reformat l'Agència de Disciplina Urbanística perquè les sancions revertesquin als municipis. Li hem donat un nou impuls».
«Un pic es comença amb la recollida selectiva, sembla una aberració els llocs on es mescla tot».
«No feia comptes entrar en política, de fet estudiava de capellà. En lloc de ser rector vaig acabar essent batle».
«Em plantej la feina al Consell de Mallorca per vuit anys per tant no faig comptes deixar-lo com si fos una institució de segona».
«La propera legislatura serà clau en el futur de l'Estat i el sobiranisme illenc necessita ser al Congrés dels Diputats».
15 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aquest Riera és un impresentable. Com es pot intervenir en un acte així amb gorra i calçons curts? Si és professor, hauria de saber que un alumne vestit així no entraria en classe. Que es pensa que és en un pic-nic? Si anam així, perdent les bones maneres, què ens diferenciarà dels quinquis espanyols?
Amb quin programa es presenta la candidatura Sobirania per les Illes? L'estic cercant a la seva plana web i no el trob. També em sorpren que sigui, aquesta mateixa plana web, que la cadidatura està formada per persones independents quan la majoria són d'un partit en concret.
a Aturmeda Hi ha caps de llista de partits independentistes que són castellanoparlants i ningú es queixa de res al contrari quan parla en català tothom està content per l'esforç que fa per a parlar-lo. Quina diferència hi ha entre aquests i els altres?
Un partit q té més de trenta anys de lluita per la independència aspira a treure mig diputat a Madrid en una candidatura on la majoria parla en castellà. Quina il.lusió!
Aquesta paraula mai no m'ha agradat ja que amaga darrera ella el concepte de divisió de la societat en dos bàndols enfrontats. També amaga un talant autoritari de les persobes que la defensen ja que si no es pense igual, aleshores són tractades d'antipatriotes, una paraula que demostra despreci a qui no pense igual.
No li doneu totes les culpes a Podem ja que si el procès fa aigües és per culpa de les mateixes forces independentistes. La demostració és que En Comú Pidem va ser la força més votada i les enquestes anuncien que el dia 26 ho tornarà a ser però amb més força.
No ho será amb Podemos, això ho heu de tenir clar.
A Aborigen Quin procés tenim encetat a les nostres illes? Jo tinc entès que el procès cap a la independència és al Principat.
@ L'altre Josep. Serà diputat si els simpatitzants de MÉS donen suport a Units Podem Més. Les enquestes diuen que així serà però, com comentava en Pepet, hem de treballar i votar perquè es materialitzin. ¿Que feim llarg i li sobren vots? Millor, superarem al PP i li començarem a prendre senadors. ¿Que li sobren *molts* de vots? Millor encara, arribarem al 4t diputat i en Toni serà a Madrid tota la legislatura.
@Pepet Si les enquestes ja donen diputat Antoni Verger, que només ho serà dos anys, ara ja podem votar en Xurí, que ho serà quatre anys. O n'hem de fer un altre per PODEMOS?