Nit electoral insòlita, de contrasts i sobretot unes eleccions que marquen un abans i un després i obren un nou escenari polític a l’Estat espanyol. A les Illes Balears, els partits tradicionals, PP i PSOE, han perdut força respecte a les eleccions del 2011, els populars han quedat com a primera força i els socialistes han baixat fins a la tercera posició.
Podem ha irromput amb força i ha aconseguit posicionar-se com a segon partit més votat; Ciutadans per la seva banda s’ha quedat amb un diputat, en la quarta posició i a més de 17.000 vots dels socialistes. Finalment, els dos partits propis de les Illes, MÉS i El Pi, s’han quedat sense representació al Congrés, els ecosobiranistes han quedat en cinquena posició, però lluny de treure un diputat.
El PP Balear s’aprova amb «bona nota»
«No ens posaria un excel·lent, però si bona nota», eren les paraules de Mateo Isern, el cap de llista dels populars balears, quan ha sortit a fer valoració dels resultats electorals. Isern, s'ha mostrat «molt satisfet» amb el resultat obtingut a les Balears aquest diumenge, després d'haver aconseguit recuperar 17.000 vots perduts en les passades eleccions autonòmiques i municipals.
En la seva intervenció davant els nombrosos mitjans de comunicació, Isern ha afirmat que han aconseguit «tots els objectius» que s'havien marcat: «El primer aconseguir tres diputats, el segon aconseguir quatre senadors, el tercer aturar la caiguda i el quart començar la remuntada». El PP ha manifestat que s’ha produït un canvi i que cal respondre a aquest canvi, també han remarcat que han estat la força més votada en l’Estat espanyol i que tendran un paper «clau» en el moment de negociar el nou Govern.
Eufòria a Podem
Eufòria i festa al seguiment electoral de Podem Illes Balears, la formació lila aconsegueix irrompre i treure dos diputats a les Illes Balears. El cap de llista de Podem per les Balears al Congrés dels Diputats, Juan Pedro Yllanes, ha expressat la seva satisfacció davant els resultats obtinguts pel partit a les eleccions generals i ha subratllat que «no competíem contra qualsevol, sinó contra els bancs i tota aquesta gent. Això és històric i a partir d'aquí ja no tenim sostre, anem cap amunt».
Quan faltaven pocs minuts per arribar a la mitjanit, Yllanes ha comparegut davant d'un centenar de persones i els nombrosos mitjans de comunicació que han seguit la nit electoral al polígon Can Valero de Palma. El cap de llista entre la multitud i eufòric, ha recalcat que «anem cap a un nou país en el qual s’ha acabat el bipartidisme». També ha allargat la mà a MÉS per «fer arribar la veu» de les Illes Balears al Congrés.
Els PSIB cau a la tercera posició a les Illes i fa una valoració en clau estatal
El Partit Socialista no ha aconseguit els resultats que s’esperaven i ha perdut la segona posició a les Illes Balears. Francina Armengol, secretaria general del PSIB i presidenta del Govern, ha acceptat que els hi hauria agradat tenir més bons resultats i ha manifestat que la gent ha votat en clau estatal.
Armengol ha destacat el canvi de tendència política a l’estat espanyol, que ha arribat un canvi en la política estatal i que aquesta ha viscut un gir a l’esquerra. Els socialistes balears han remarcat que Pedro Sánchez serà la clau del nou Govern espanyol i que serà l’encarregat de «liderar el canvi».
En roda de premsa, Armengol ha negat que els resultats de les eleccions generals puguin a passar factura al seu Govern perquè «la gent sap què vota i les eleccions generals no tenen a veure amb les autonòmiques». «Tenim un Govern estable, amb un full de ruta molt marcada i tenim absoluta tranquil·litat», ha declarat.
Ciutadans es queda amb un diputat a les Illes
Ciutadans ha tancat la llista de partits amb representació a les Illes, amb més de 71.000 vots, el partit ha aconseguit un diputat. El candidat de Ciutadans al Congrés en les eleccions generals, Fernando Navarro, ha valorat els resultats de la formació en l'àmbit estatal i ha assegurat que «Ciutadans és més necessari que mai». Així s'ha expressat Navarro en declaracions davant els periodistes, responsables de campanya i militants que s'han reunit per fer seguiment de la nit electoral a l'Hotel Saratoga de Palma.
«Que no us enganyin les previsions de les enquestes de fa unes setmanes, 40 diputats és una barbaritat», ha indicat el candidat, que s'ha proposat multiplicar aquest resultat per tres en els pròxims quatre anys.
MÉS no aconsegueix arribar a Madrid
MÉS no ha aconseguit el repte que s’havia plantejat de tenir representació al Congrés dels Diputats. Un centenar de persones van apropar-se diumenge a vespre a Can Alcover per fer el seguiment electoral. Amb desil·lusió però també amb optimisme i notablement emocionat, Antoni Verger, cap de llista dels ecosobiranistes, ha manifestat que «tot el treball no ha estat en res, ja que la formació exigirà que es compleixi amb el que la resta de partits s'ha compromès».
Cap a les deu i mitja del vespre Verger ha comparegut, juntament amb el seu equip del partit, i ha rebut una forta ovació per part dels assistents el cap de llista dels ecosobiranistes ha manifestat que «hem sentit com tots els candidats que es presentaven per les Illes Balears es comprometien a votar a favor dels ciutadans de les Illes, aquesta ha estat l’aportació de MÉS. Les nostres exigències ara són a l’agenda política i tots els partits s’han compromès a què les Illes tenguin un finançament autonòmic, just i que hi hagi una educació, una sanitat i uns serveis socials millors».
El candidat ha donat les gràcies a tota la gent que ha confiat en ells i també ha felicitat als partits que han aconseguit representació a la cambra baixa. «Nosaltres no tenim tele però tenim l’energia de la feina feta per milers de persones, barri a barri, poble a poble, carrer a carrer, porta a porta», ha manifestat Verger.
El Pi, lluny d’aconseguir un diputat
La formació encapçalada per Jaume Font, cap de llista de El Pi al Congrés dels Diputats, s’ha quedat lluny d'aconseguir representació a Madrid els pròxims quatre anys amb un resultat d'un 2,67 per cent de vots. «Són les nostres primeres eleccions, les expectatives eren altes però ens ha faltat temps», ha estat la valoració de Font, en conèixer els resultats de les eleccions generals.
Han explicat que després de les eleccions municipals, el Pi va veure que una candidatura de país «hagués il·lusionat més». En aquest sentit Jaume Font ha lamentat la «manca de generositat» de l’altre partit d’àmbit balear, en referència a MÉS que, segons ha manifestat va refusar fer una llista conjunta el passat estiu, encapçalada per un candidat independent.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Al manco no mos governarà ni es corruPPte PP ni ciudadanoSS. Això ja és bona noticia.
-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir: "Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus" ("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012) -1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana "ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis" ("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10) -1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...", http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html -1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus. ("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012) -1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda". ("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)
Ciudadanos 1 - Mes 0
Axò vos passa per "catalufos", si enllog de pèrde es tems per s'imperialista Cataluña apoyand a n'Artur Mas defensassiu de bon de veres sa vertadera llengo y identidat d'es mallorquins, sa mallorquina, segurament sas còsas vos anirian milló. Son móls es que no vos vòtan per aquest motíu, y mentras seguiguêu encaparrotads emb arreconà y humillà a sa nostra ancestral y única llengo vernàcula sa majoría d'es pobble mallorquí no creurà emb voltros. Ja'u díu un refrà ben nostro: "D'es téu pa faràs sas sopas". P.D. Ara me porêu critticà per escriure en mallorquí y no en sa forastèra "llengua" catalana, per cèrt imposada per voltros. Que passêu un bon díe.
En parte este panfleto ha contribuido a la desmovilización del electorado de MES dando por sentando que obtendría un escaño basándose en sondeos tan amateurs i escorados como los "periodistas" que "escriben" aquí. Sois tóxicos hasta para vuestro propio público panca.